Σταυροφορία υποψηφίων στον δρόμο για τη Βουλή

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΥΚΑΛΙΑΣ Δημοσιεύθηκε 23.5.2021
Σταυροφορία υποψηφίων στον δρόμο για τη Βουλή
Οι δημοσκόποι δεν αποκλείουν, είτε η Αλλαγή Γενιάς είτε η Αλληλεγγύη, ή και οι δύο κόμματα να εισέλθουν στη Βουλή με έναν βουλευτή εξασφαλίζοντας επί της ουσίας το επαρχιακό εκλογικό μέτρο της Λευκωσίας.



Μια εβδομάδα μας χωρίζει από την εκλογική αναμέτρηση της 30ής Μαΐου, η οποία θα καθορίσει από τη μια τη νέα σύνθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ από την άλλη θα διαμορφώσει τις δυναμικές και τον συσχετισμό δυνάμεων ανάμεσα στα κόμματα για την επόμενη μέρα. Ποιοι θα πάρουν τους σταυρούς, ποιοι θα μείνουν έξω; Η σταύρωση, αν κρίνουμε από το μαρτύριο του Ιησού, είναι μια διαδικασία ανεπιθύμητη. Στις βουλευτικές εκλογές της Κύπρου, ωστόσο, «το σταύρωσον αυτούς» είναι ευχή. Όλοι οι υποψήφιοι θέλουν να υποστούν το δημοκρατικό «μαρτύριο» της σταυρώσεως.

Οι δημοσκοπήσεις

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έχουν διαμορφώσει ένα γενικό μεν αλλά ενδεικτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναμένεται να κινηθούν τα ποσοστά των κομμάτων, σκιαγραφώντας επί της ουσίας τις μάχες ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης: πτώση στα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος, που αναμένεται να κατέβει από το ψυχολογικό όριο του 30% για πρώτη φορά, κινητικότητα γύρω στα ποσοστά του 2016 για το ΑΚΕΛ, με σμίκρυνση της διαφοράς που χωρίζει το κόμμα της Αριστεράς από τον ΔΗΣΥ (χωρίς να αποκλείεται υπό προϋποθέσεις να δώσει ακόμα και τη μάχη για την πρωτιά), κι ένα ΔΗΚΟ που αναμένεται να κινηθεί, επίσης πτωτικά, σε σχέση με τα ποσοστά του 2016. Από εκεί και πέρα, ΕΔΕΚ, Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών και ΕΛΑΜ θα δώσουν μάχη μέχρι τέλους για την τέταρτη θέση, αλλά και την εξασφάλιση του πολυπόθητου 7,2% που οδηγεί απευθείας στην τρίτη κατανομή εδρών, με τις εκτιμήσεις των δημοσκόπων να διίστανται για το ποιος θα έχει τελικά προβάδισμα. Θέση μάχης για είσοδο στη Βουλή έχουν ήδη πάρει με αξιώσεις οι Αλλαγή Γενιάς, ΔΗΠΑ (έχει κρυφή ψήφο η οποία δεν φαίνεται στις δημοσκοπήσεις και άρα το ποσοστό μπορεί να είναι υψηλότερο), όπως και η Αλληλεγγύη (πολύ πιο δύσκολα). Οι δημοσκόποι δεν αποκλείουν, άλλωστε, είτε η Αλλαγή Γενιάς είτε η Αλληλεγγύη, ή και οι δύο κόμματα να εισέλθουν στη Βουλή με έναν βουλευτή, εξασφαλίζοντας επί της ουσίας το επαρχιακό εκλογικό μέτρο της Λευκωσίας και όχι απαραίτητα το 3,6% παγκύπρια. Καλή παρουσία, με προοπτικές ωστόσο, αναμένεται να επιδείξουν και η «Αμμόχωστος για την Κύπρο», οι «Ενεργοί Πολίτες-Κ.Ε.Κ.Κ» και το «Κόμμα για τα ζώα Κύπρου», με ελαφρώς πιο χαμηλά ποσοστά (δημοσκοπικά τουλάχιστον).

Μέσες τιμές

Συνοψίζοντας τις μέσες τιμές που δίνουν στο κάθε κόμμα οι τελευταίες δημοσκοπήσεις των πέντε παγκύπριας εμβέλειας καναλιών, η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής: ΔΗΣΥ 26,08%, ΑΚΕΛ 23,36%, ΔΗΚΟ 12,7%, Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών 6,7%, ΕΛΑΜ 6, 56%, ΕΔΕΚ 6,4%, Αλλαγή Γενιάς 3,82%, ΔΗΠΑ 3,43% και Αλληλεγγύη 2,29%. Ωστόσο, αυτές είναι οι ενδεικτικές μέσες τιμές, οι οποίες στην πράξη δεν επαληθεύονται πάντα, καθώς ανάλογα με την τάση που παρουσιάζει τις τελευταίες μέρες το κάθε κόμμα, υπάρχει ενδεχόμενο να κινηθεί είτε στις υψηλές (+2,5% για τα μεγάλα κόμματα περίπου) είτε στις χαμηλές του τιμές (-2,5% για τα μεγάλα κόμματα), γεγονός που στην προκειμένη περίπτωση αφήνει περιθώριο για εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής για την πρωτιά, την τέταρτη θέση, αλλά και την είσοδο στη Βουλή.

Οι συσπειρώσεις

Σημαντικός παράγοντας σε αυτό το σημείο οι συσπειρώσεις και η μετακίνηση ψηφοφόρων, όπως καταγράφονται τις τελευταίες μέρες πριν την κάλπη. Ο ΔΗΣΥ στο σημείο αυτό παρουσιάζεται στάσιμος σε ποσοστά συσπείρωσης 55%-65%, ενώ το ΑΚΕΛ παρουσιάζει οριακά αυξητική τάση στις συσπειρώσεις, οι οποίες κινούνται μεταξύ 69%-80%. Χαμηλή συσπείρωση, για την ώρα, παρουσιάζει και το ΔΗΚΟ (50%-60%). Ο δείκτης αυτός είναι σημαντικός καθώς καθορίζει σε κάποιο βαθμό αν υπάρχει αυξητική τάση στα ποσοστά ενός κόμματος ή όχι. Δημοσκοπικά πάντα, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ αναμένεται να εξασφαλίσουν μαζί ένα ποσοστό που ίσως ξεπερνά οριακά το 50%-52%%, γεγονός που σηματοδοτεί απώλεια, καθώς το αντίστοιχο ποσοστό του 2016 ήταν 56% περίπου. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η επερχόμενη Βουλή των Αντιπροσώπων θα απαρτίζεται από 7 μέχρι και 9 κόμματα, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Η «σταυροφορία»

Οι μεγάλες μάχες ωστόσο δίνονται σε επίπεδο υποψηφίων ανά κόμμα και ανά επαρχία, ενώ την τελευταία εβδομάδα πριν την κάλπη, αυτή η διαμάχη αναμένεται να αγγίξει κόκκινο, καθώς όλα θα κριθούν από το πόσους ψηφοφόρους θα καταφέρει να πείσει ο κάθε ένας από τους 659 συνολικά υποψηφίους σε όλη την Κύπρο. Ωστόσο, το ποιοι τελικά θα καταφέρουν είσοδο στη Βουλή δεν εξαρτάται μόνο από τις ψήφους που θα πάρουν, αλλά και από την κατανομή των εδρών.

* Σύμφωνα με τις δημοσκοπικές εκτιμήσεις, ο ΔΗΣΥ αναμένεται να απωλέσει τουλάχιστον μια έδρα (15-17).

* Το ΑΚΕΛ ενδέχεται να χάσει ή να κερδίσει έδρα (15-17).

* Το ΔΗΚΟ, στην καλύτερη περίπτωση θα κινηθεί στον αριθμό εδρών που εξασφάλισε και το 2016, με ορατό ωστόσο το ενδεχόμενο να χάσει έδρα (7-9).

* Οικολόγοι, ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ αναμένεται να αυξήσουν έδρες.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία ωστόσο είναι σε ποια επαρχία θα χάσουν τα μεγάλα κόμματα έδρες, καθώς αλλιώς είναι να χάνεται έδρα για το κυβερνών κόμμα στην Κερύνεια και αλλιώς στη Λευκωσία (σενάριο που δεν μπορεί να αποκλειστεί). Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για το ΑΚΕΛ στη Λεμεσό. Πάντως, μπορεί να μην φαίνεται δημοσίως, αλλά μαίνεται πραγματική μάχη ανάμεσα σε υποψηφίους ακόμα και από το ίδιο κόμμα σε συγκεκριμένες επαρχίες, ακόμα και με μεθόδους που δεν είναι οι πλέον ορθόδοξες, καθώς ο τελικός στόχος δεν είναι άλλος από το να υπερισχύσει ο καθένας των υπολοίπων. Οι μέχρι τώρα ενδείξεις πάντως δεν δείχνουν καταποντισμό των παλιών και επικράτηση νέων προσώπων (στην πλειοψηφία των περιπτώσεων), καθώς μάλλον οι πολίτες κινούνται με τρόπο που να διαμορφώσει μια Βουλή που να αποτελεί κράμα εμπειρίας και νέας πνοής.

Η μάχη των μαχών…

Η Λευκωσία αποτελεί την αρένα όπου τα πλείστα πρωτοκλασάτα στελέχη των κομμάτων διεκδικούν έδρα στη Βουλή, ενώ αποτελεί στοίχημα-βιτρίνα για κάθε κόμμα να διατηρήσει ποσοστά και έδρες. Ο «Π», σε μια προσπάθεια να δώσει εικόνα για τους επικρατέστερους ανά επαρχία, αξιοποίησε πηγές σε επαρχιακό επίπεδο, αλλά και στοιχεία που προκύπτουν μέσα από παγκύπριες και τοπικές δημοσκοπήσεις (που είναι πιο ενδεικτικές). Όσα ονόματα αναφέρονται, κατατάσσονται σε αλφαβητική σειρά, καθώς στόχος δεν είναι η δημιουργία εντυπώσεων, αλλά να δοθεί μια ενδεικτική εικόνα των δεδομένων. Για τον ΔΗΣΥ στη Λευκωσία, λοιπόν, τα επικρατέστερα ονόματα είναι: Χάρης Γεωργιάδης, Δημήτρης Δημητρίου, Ξένια Κωνσταντίνου, Σάβια Ορφανίδου, Μάριος Πελεκάνος, Μιχάλης Σοφοκλέους, Νίκος Τορναρίτης.

Αντίστοιχο σκηνικό διαμορφώνεται και στο ΑΚΕΛ, παρότι η εικόνα είναι λίγο πιο ξεκάθαρη σε σχέση με τους υφιστάμενους βουλευτές. Άριστος Δαμιανου, Γιώργος Λουκαΐδης, Στέφανος Στεφάνου, Ειρήνη Χαραλαμπίδου και Χρίστος Χριστοφίδης είναι τα επικρατέστερα ονόματα, ακούγονται ωστόσο και τα ονόματα της Πόπης Αβραάμ, του Χάρη Πολυκάρπου, του Ρολάνδου Σκέτου (έπονται) και του Λεόντιου Φιλοθέου (πιο κοντά στην πρώτη πεντάδα).

Μάχη αναμένεται να δοθεί και στο ΔΗΚΟ, καθώς διαφορετικοί εσωκομματικοί πόλοι διεκδικούν είσοδο στη Βουλή, με επικρατέστερα ονόματα αυτά των Μιχάλη Δαμιανού, Χριστιάνας Ερωτοκρίτου και Χρύση Παντελίδη (όποιος κι αν μείνει εκτός θα αποτελεί είδηση εντός του κόμματος).

Στην ΕΔΕΚ ακούγονται οι Γιώργος Γεωργίου, Κωστής Ευσταθίου, Μαρίνος Θεοδώρου και Ανδρειανή Οδυσσέως.

Από το ΕΛΑΜ ξεχωρίζει ο Γεάδης Γεάδη, από το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών οι Αλεξάνδρα Ατταλίδου, Έφη Ξάνθου και Μιχάλης Παρασκευάς, ενώ από τη ΔΗΠΑ οι Μαρίνος Μουσιούττας, Γιώργος Πενηνταέξ και Αλέκος Τρυφωνίδης. Από την Αλλαγή Γενιάς, σαφώς τον πρώτο λόγο έχει η Άννα Θεολόγου, ενώ από την Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους και Μιχάλης Γιωργάλλας ξεχωρίζουν.

Λεμεσός των φαβορί

Έντονη αναμένεται να είναι η τελευταία εβδομάδα και για τους Λεμεσιανούς υποψήφιους, ειδικά σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, καθώς θα πρέπει να βγάλουν όλα τα «όπλα» που έχουν στη διάθεσή τους για την τελική επικράτηση και την εξασφάλιση έδρας στη Βουλή.

Στον ΔΗΣΥ δίνουν τη μάχη οι Ευθύμιος Δίπλαρος, Ανδρέας Κυπριανού, Νίκος Σύκας, Φωτεινή Τσιρίδου, Μαρίνα Γλυκή Χατζημανώλη, ενώ στη μάχη παραμένει και η Ελένη Σταύρου. Έντονη μάχη αναμένεται και εντός ΑΚΕΛ στη Λεμεσό, καθώς τις έδρες του κόμματος της Αριστεράς διεκδικούν με αξιώσεις οι Γιώργος Γεωργίου, Αργεντούλα Ιωάννου, Άντρος Καυκαλιάς, Κώστας Κώστα, Μαρίνα Νικολάου και Νεοκλής Συλικιώτης, με τον Αυξέντη Ζεμενίδη να ακολουθεί. Από πλευράς ΔΗΚΟ ξεχωρίζουν οι Πανίκος Λεωνίδου, Παύλος Μυλωνάς, Μάριος Ορφανός και Νεόφυτος Χαραλαμπίδης, ενώ από την ΕΔΕΚ οι Χρήστος Ιακώβου, Αδάμος Κόμπος, Λύσανδρος Λυσάνδρου, Γιώργος Ευσταθίου και Γιώργος Φωτίου. Από το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών φαίνεται να ξεχωρίζουν οι Σταύρος Παπαδούρης και Μόνικα Πιερίδου, ενώ από τη ΔΗΠΑ οι Πάνος Αναστασίου, Άγγελος Βότσης και Μαρίλια Γρηγορίου Καλοπαίδη. Στο ΕΛΑΜ, τη μάχη θα δώσουν οι Πόλυς Ανωγυριάτης, Ανδρέας Θεμιστοκλέους και Δημήτρης Σούγλης.

Η δύσκολη Αμμόχωστος

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επαρχία Αμμοχώστου, αφού οι υποψήφιοι βουλευτές της πρέπει να είναι σε θέση κυριολεκτικά να διακτινίζονται σε όλες τις επαρχίες. Η ιδιαιτερότητα εδώ έγκειται στο ότι οι ψηφοφόροι της βρίσκονται σκορπισμένοι σε όλη την Κύπρο και ως εκ τούτου δεν είναι καθόλου εύκολο για μια δημοσκόπηση να καταφέρει να εξασφαλίσει αντιπροσωπευτικό δείγμα, τόσο για την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου όσο και για την πρόθεση ψήφου των προσφύγων της πόλης και επαρχίας Αμμοχώστου. Από πλευράς ΔΗΣΥ επικρατέστερα ονόματα είναι αυτά των Νίκου Γεωργίου, Γιώργου Κάρουλλα, Ονούφριου Κουλλά, Γιώργου Λυσανδρίδη, Κυριάκου Χατζηγιάννη και Κωνσταντίνου Οδυσσέως. Για το ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Γαβριήλ, Νίκος Κέττηρος, Γιώργος Κουκουμάς, Πάμπος Χρυσοστόμου βρίσκονται κοντά και ακολουθούν Χρύσανθος Ζαννέτος, Γιάννα Ιακώβου και Χρίστος Κυπρή. Στο ΔΗΚΟ, ο Ζαχαρίας Κουλίας δίνει τη μάχη με τον Χρίστο Σενέκη και τον Κωνσταντίνο Χρυσοδόντα, ενώ στο σκηνικό βρίσκεται και ο Λευτέρης Τρίαρος. Στο Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών ξεχωρίζει η Θεανώ Καλαβανά, στο ΕΛΑΜ ο Λίνος Παπαγιάννης, ενώ για τη ΔΗΠΑ οι Μιχάλης Γιακουμής, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, Μάρκος Τράγκολας και Γιώργος Χατζηγιάννης.

Η Λάρνακα

Στη Λάρνακα για τον ΔΗΣΥ ξεχωρίζουν οι Πρόδρομος Αλαμπρίτης και Αννίτα Δημητρίου, ενώ στο παιχνίδι παραμένει και ο Μάκης Γεωργίου. Στο ΑΚΕΛ, Πανίκος Ξιούρουππας, Ανδρέας Πασιουρτίδης και Ευανθία Σάββα αναμένεται να παλέψουν για τις δύο έδρες, ενώ στο ΔΗΚΟ η μάχη δίνεται μεταξύ Ιάσωνα Ιασωνίδη και Χρίστου Ορφανίδη. Στη ΔΗΠΑ ξεχωρίζουν οι Γιώργος Προκοπίου, Τρύφωνας Τρύφωνος και Μιχάλης Χίνης. Στην ΕΔΕΚ οι Ανδρέας Αποστόλου και Σοφοκλής Σοφοκλέους.

Πάφος

Στην επαρχία Πάφου για τον ΔΗΣΥ φαίνεται πως η μάχη θα κριθεί μεταξύ Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη και Λίνου Τσοκά, στο ΑΚΕΛ προβάδισμα φαίνεται να έχει ο Κώστας Μαυρομάτης, ενώ στο ΔΗΚΟ οι Πάμπος Πιττοκοπίτης και Χρύσανθος Σαββίδης. Στην ΕΔΕΚ έδρα επαναδιεκδικεί ο Ηλίας Μυριάνθους. Από πλευράς ΔΗΠΑ, ο Πέτρος Πέτρου φαίνεται να πηγαίνει αρκετά καλά.

Κερύνεια

Σε ό,τι έχει να κάνει με την επαρχία Κερύνειας, ο Μάριος Μαυρίδης φαίνεται να κλειδώνει την έδρα και σε περίπτωση που εξασφαλίσει και δεύτερη έδρα ο ΔΗΣΥ θα γίνει μάχη ανάμεσα σε Ρίτα Σούπερμαν και Μαριέλλα Αριστείδου, ενώ για το ΑΚΕΛ, Ελένη Μαύρου και Χρίστος Χριστόφιας είναι οι επικρατέστεροι και ακολουθεί ο Πάμπος Παπαγεωργίου. Για το ΔΗΚΟ έδρα διεκδικεί με αξιώσεις ο Γιώργος Σολωμού. Από πλευράς ΔΗΠΑ ο Αδάμος Ασπρής

















Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«The Land of Dreams»: Ελέγχονται για διαφθορά πρώην υπουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι από 16 υπηρεσίες
ΚΥΠΡΟΣ

«The Land of Dreams»: Ελέγχονται για διαφθορά πρώην υπουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι από 16 υπηρεσίες

«The Land of Dreams»: Ελέγχονται για διαφθορά πρώην υπουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι από 16 υπηρεσίες

Σοβαρά επεισόδια από νεαρούς σε 3 επαρχίες – 23 συλλήψεις, ανάμεσα τους και 12χρονοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σοβαρά επεισόδια από νεαρούς σε 3 επαρχίες – 23 συλλήψεις, ανάμεσα τους και 12χρονοι

Σοβαρά επεισόδια από νεαρούς σε 3 επαρχίες – 23 συλλήψεις, ανάμεσα τους και 12χρονοι

Σάλπαρε από τη Σαγκάη ο «Προμηθέας» (βίντεο)
ΚΥΠΡΟΣ

Σάλπαρε από τη Σαγκάη ο «Προμηθέας» (βίντεο)

Σάλπαρε από τη Σαγκάη ο «Προμηθέας» (βίντεο)

Νέα αναβάθμιση από Standard & Poor’s: «Αναμένουμε από τις τράπεζες να ανταποκριθούν στις θυσίες του λαού», δηλώνει ο Πρόεδρος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα αναβάθμιση από Standard & Poor’s: «Αναμένουμε από τις τράπεζες να ανταποκριθούν στις θυσίες του λαού», δηλώνει ο Πρόεδρος

Νέα αναβάθμιση από Standard & Poor’s: «Αναμένουμε από τις τράπεζες να ανταποκριθούν στις θυσίες του λαού», δηλώνει ο Πρόεδρος

Πολιτικές προεκτάσεις πίσω από τη μεγάλη σύγκρουση με αφορμή την οικονομία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτικές προεκτάσεις πίσω από τη μεγάλη σύγκρουση με αφορμή την οικονομία

Πολιτικές προεκτάσεις πίσω από τη μεγάλη σύγκρουση με αφορμή την οικονομία