Είναι γνωστό ότι σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που προηγήθηκαν η ΕΔΕΚ κατέγραφε τελικά ως εκλογικό αποτέλεσμα υψηλότερο από αυτό των δημοσκοπήσεων κατά 25-30%
Ο πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος αισιοδοξεί ότι και σε αυτές τις εκλογές το κόμμα του θα μπορέσει να διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις και να υπερβεί τα ποσοστά των προηγούμενων εκλογών. Δεν θεωρεί άνευ σημασίας τις αποχωρήσεις στελεχών, σημειώνοντας ωστόσο ότι αρκετά παλαιά στελέχη που είχαν αποστασιοποιηθεί στο παρελθόν επανέκαμψαν. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος επαναλαμβάνει τη θέση της ΕΔΕΚ για τη ΔΔΟ, θεωρώντας πως εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς της Τουρκίας και αποτελεί νομιμοποιημένη μορφή διχοτόμησης.
Στόχος τουλάχιστον το 7,5%Με τι προσδοκίες αναμένετε το αποτέλεσμα των εκλογών, με δεδομένα τα χαμηλά ποσοστά που παρουσιάζονται στις δημοσκοπήσεις για το κόμμα σας;Ο στόχος που τέθηκε από την αρχή είναι συγκεκριμένος και ρεαλιστικός. Ποσοστό τουλάχιστον 7,5%, είσοδος στην τρίτη κατανομή και αύξηση του αριθμού των βουλευτών σε σχέση με το 2016. Η αύξηση του ποσοστού και κατ' επέκταση και του αριθμού των βουλευτών αποσκοπεί στην ενίσχυση του ρόλου του κόμματος στη νέα Βουλή, ώστε με αποφασιστικές παρεμβάσεις να μπορεί να κεφαλαιοποιεί οφέλη για τους πολίτες. Αυτό έχει επιβεβαιωθεί και κατά την ψήφιση του τελευταίου προϋπολογισμού όπου η ΕΔΕΚ αξιοποιώντας τον ρυθμιστικό ρόλο που της δόθηκε κέρδισε για τους πολίτες όσα δεν κατάφεραν όλα τα προηγούμενα χρόνια τα άλλα κόμματα. Τα χαμηλά ποσοστά των δημοσκοπήσεων τα λαμβάνουμε υπόψη στους σχεδιασμούς μας, αλλά δεν μας ανησυχούν. Είναι γνωστό ότι σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που προηγήθηκαν η ΕΔΕΚ κατέγραφε τελικά ως εκλογικό αποτέλεσμα υψηλότερο από αυτό των δημοσκοπήσεων κατά 25-30%. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για ακόμα μία φορά να διαψεύσουμε τις δημοσκοπήσεις.
Αν και ξέρω πως θα πείτε ότι δεν απαντάτε σε θεωρητικές ερωτήσεις, στην πολιτική τίποτα δεν είναι μόνο θεωρητικό. Αν βρισκόσασταν εκτός νέας Βουλής, ποιο θα ήταν το πολιτικό μέλλον μας αλλά και το μέλλον του κόμματος;Στην πολιτική όπως και στην ιατρική τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Ως εκ τούτου, απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα δώσουμε μετά τις εκλογές και στη βάση των αποτελεσμάτων.
Νομίζετε πως η αντιπαράθεση με τον Δ. Παπαδάκη και η αποχώρηση στελεχών θα έχουν κόστος που θα αποτυπωθεί στο αποτέλεσμα των εκλογών;Η αποχώρηση στελεχών σίγουρα έχει επιδράσεις στη λειτουργία του κάθε κόμματος. Την ίδια όμως στιγμή η σωστή διαχείριση μπορεί να προσδώσει και οφέλη. Αποχώρησαν κάποια στελέχη αλλά την ίδια στιγμή έχουν επανενταχθεί στην ΕΔΕΚ στελέχη που είχαν αποχωρήσει παλαιότερα, καθώς και νέα που μπορούν να υπερκαλύψουν τις όποιες απώλειες.
Η Τουρκία κέρδισε χρόνο Η πενταμερής στη Γενεύη αν δεν κατέληξε σε ναυάγιο, το σίγουρο είναι ότι δεν κατέληξε σε πρόοδο. Έχοντας ταχθεί κατά της ΔΔΟ, θεωρείτε θετικό το γεγονός ότι δεν αποφασίστηκε να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά;Η ΕΔΕΚ από την αρχή τάχθηκε αντίθετη στη συμμετοχή σε μια διάσκεψη η οποία δεν είχε καθορισμένη διαδικασία και ούτε ξεκάθαρη βάση διαπραγμάτευσης. Όπως είχαμε δηλώσει και επιβεβαιώθηκε από το τελικό αποτέλεσμα, η διάσκεψη αυτή έκρυβε παγίδες. Αυτό συνεπαγόταν από την προκλητική στάση της Τουρκίας, τη διεκδίκηση των δύο κρατών και της κυριαρχικής ισότητας, σε συνάρτηση με τον ύποπτο ρόλο της Μ. Βρετανίας τόσο στο παρασκήνιο όσο και στο προσκήνιο. Η Τουρκία δεν πέτυχε όλους τους στόχους που έθεσε. Κατάφερε όμως να κερδίσει χρόνο για να μπορεί να διαπραγματευτεί την αναβάθμιση της τελωνειακής της σχέσης με την ΕΕ ώστε να κεφαλαιοποιήσει οικονομικά οφέλη σε μια περίοδο όπου η οικονομία της παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα. Η επανάληψη της ίδιας άτυπης 5μερούς σε 2-3 μήνες της δίνει την ευκαιρία να διεκδικεί πρόσθετα οφέλη με επίκεντρο την κεφαλαιοποίηση της κυριαρχικής ισότητας. Δεν είναι εξάλλου τυχαίες οι δηλώσεις Βρετανών αξιωματούχων ότι τα δύο κράτη με κυριαρχική ισότητα των δύο κοινοτήτων μπορούν να συνυπάρξουν στο πλαίσιο της ΔΔΟ. Η ΕΔΕΚ είχε προτείνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διεκδικήσει ως διαδικασία επανάληψης των συνομιλιών τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης με τη συμμετοχή των πέντε μόνιμων μελών του ΣΑ για κατά προτεραιότητα συζήτηση της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού, όπως προβλέπει σχετική απόφαση της ΓΣ του ΟΗΕ. Δυστυχώς η πρότασή μας δεν έγινε αποδεκτή αλλά ούτε και υποστηρίχθηκε από εκείνα τα κόμματα που επικαλούνται τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ για να δικαιολογήσουν την αποδοχή της ΔΔΟ.
Η ΔΔΟ νομιμοποιεί τη διχοτόμηση Το βασικό επιχείρημα της ελληνοκυπριακής πλευράς για την αποτυχία της Γενεύης είναι ότι η τουρκική πλευρά κατέθεσε προτάσεις εκτός πλαισίου ΟΗΕ. Και οι δικές σας θέσεις είναι επίσης εκτός πλαισίου που έχει τεθεί από τον ΟΗΕ. Μήπως οι δικές σας θέσεις ευνοούν την Τουρκία στις επιδιώξεις της;
- Η υιοθέτηση της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα ευνοεί την Τουρκία στην υλοποίηση των επιδιώξεών της. Λύση την οποία η Τουρκία διεκδίκησε από τη δεκαετία του 1960. Δυστυχώς ο ΟΗΕ υιοθέτησε τη ΔΔΟ με πολιτική ισότητα με δική μας ευθύνη. Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι γιατί από το 1989 μέχρι σήμερα, όπου όλοι οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας ήσαν υποστηρικτές της ΔΔΟ δεν κατάφεραν να το επιλύσουν; Γιατί κόμματα που ήταν υπέρ της ΔΔΟ το 2004 καταψήφισαν το σχέδιο Ανάν που ήταν η ολοκληρωμένη μορφή της ΔΔΟ; Πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι πρόνοιες που καθορίζουν τη ΔΔΟ και ικανοποιούν την Τουρκία είναι εκτός της απόφασης 3212 της ΓΣ και του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ. Πώς δικαιολογείται στο πλαίσιο ενός κράτους και ενός λαού όπως ισχυρίζονται οι υποστηρικτές ΔΔΟ, οι πολίτες να διαχωρίζονται εδαφικά και πληθυσμιακά στη βάση της εθνοτικής τους προέλευσης, να παραβιάζονται βασικά πολιτικά και ανθρώπινά τους δικαιώματα και να ταξινομούνται σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες με διαφορετικά δικαιώματα η καθεμιά. Οι θέσεις που προτείνει η ΕΔΕΚ για την επίλυση του Κυπριακού είναι πλήρως εναρμονισμένες με τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ, τη Διεθνή και Ευρωπαϊκή Συνθήκη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.
Γιατί συνοδεύσατε τον Πρόεδρο στη Γενεύη αφού διαφωνείτε με το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων;Η υπεύθυνη και συνετή στάση είναι ακριβώς όταν διαπιστώνεις τους κινδύνους και τις παγίδες που ελλοχεύουν για την πατρίδα σου να είσαι παρών, ώστε με τις προτάσεις και τις παρεμβάσεις σου να προσπαθήσεις να την προστατεύσεις. Η απουσία είναι λιποταξία. Η ΕΔΕΚ δεν είναι λιποτάκτης. Από την ίδρυσή της είναι παρούσα σε όλες τις δύσκολες στιγμές για την πατρίδα μας καταβάλλοντας βαρύ αλλά περήφανο τίμημα. Να υπενθυμίσω ότι ο ιδρυτής και ιστορικός ηγέτης του κόμματος Β. Λυσσαρίδης ενώ απειλείτο η ζωή του παραβρέθηκε στη σύσκεψη της 15ης Αυγούστου 1974 για να συμβάλει στην απόρριψη του διχοτομικού σχεδίου Γκιουνές.
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο «μακροχρόνιος» αγώνας δεν έχει αποδώσει. Αντιθέτως έχουν παγιωθεί τα τετελεσμένα επί του εδάφους. Μήπως τελικώς υπήρξε λάθος στρατηγική που οδηγεί στη διχοτόμηση;Από την εξέλιξη των γεγονότων μετά το 1977 επιβεβαιώνεται ότι μακροχρόνιος αγώνας για την απελευθέρωση της πατρίδας μας από την τουρκική κατοχή δεν έγινε. Ο μακροχρόνιος έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί από το 1988. «Μακροχρόνιος» στην ουσία είναι η προσπάθεια των υποστηρικτών της ΔΔΟ να πείσουν την Τουρκία να αποδεχθεί τη δική της πρόταση και ακόμα δεν το κατάφεραν γιατί η Τουρκία διεκδικεί ακόμα περισσότερα. Επιχειρεί να κατοχυρώσει όλα όσα είναι απαραίτητα για να μπορέσει μελλοντικά να προσαρτήσει ολόκληρη την Κύπρο στην επικράτειά της, όπως προβλέπει το σχέδιο «επανάκτησης της Κύπρου» που ετοίμασε το Γραφείο Ειδικού Πολέμου του τουρκικού στρατού το 1957 στη βάση των δύο εκθέσεων του Νιχάτ Ερίμ. Για υπόμνηση να υπενθυμίσω τη δήλωση του Αρχ. Μακαρίου στην ιστορική του ομιλία στην πλατεία Ελευθερίας στις 20 Ιουλίου 1977. Συγκεκριμένα, είχε τονίσει ότι: «Ο διακοινοτικός διάλογος με τη μορφή που διεξήχθη διέδραμε τη χρησιμότητά του. Η Τουρκία τον αξιοποιεί για να εδραιώσει τα τετελεσμένα της εισβολής. Μακροχρόνιος θα είναι ο αγώνας για την απελευθέρωση της πατρίδας μας». Δυστυχώς οι επίγονοι του Μακαρίου επαναλαμβάνουν συνεχώς την ίδια διαδικασία με την ψευδαίσθηση ότι η Τουρκία τελικά θα συναινέσει στη λύση της ΔΔΟ. Η Τουρκία θα συναινέσει σε λύση μόνο όταν θα κεφαλαιοποιήσει όλες τις διεκδικήσεις της. Αναμφίβολα η αποδοχή της ΔΔΟ ως μορφή λύσης αποτελεί την πλέον νομιμοποιημένη μορφή διχοτόμησης της πατρίδας μας και δίνει στην Τουρκία διαμέσου της πολιτικής ισότητας τη δυνατότητα να ελέγχει τη λειτουργία ολόκληρου του κράτους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι οπαδοί της ΔΔΟ δεν απαντούν στο ερώτημα σε ποια ομοσπονδία οποιουδήποτε τύπου ο λαός διαχωρίζεται εδαφικά και πληθυσμιακά με βάση την εθνοτική του προέλευση, οι πολίτες ταξινομούνται σε διαφορετικές κατηγορίες με διαφορετικά πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα η καθεμιά και απαγορεύεται η ελεύθερη εγκατάσταση και απόκτηση περιουσίας σε ολόκληρη την επικράτεια. Ο Κύπριος πολίτης, Ε/Κ ή Τ/Κ, ενώ θα έχει αυτά τα δικαιώματα πλήρως κατοχυρωμένα
στην ΕΕ δεν θα τα έχει στην πατρίδα του.
Δεν αξιοποιήσαμε όσο έπρεπε την ΕΕΜήπως έχουμε υπερεκτιμήσει τις δυνατότητες της ΕΕ και έχουμε υποτιμήσει τη σημασία των σχέσεών της με μια μεγάλη χώρα όπως η Τουρκία;Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ δεν έχει υπερεκτιμήσει τις δυνατότητες της ΕΕ. Αξιολογήσαμε και συνεχίζουμε να αξιολογούμε ρεαλιστικά τις δυνατότητές της. Η επιλογή για ένταξη στην ΕΕ στα τέλη της δεκαετίας του 1980 με τη μεγάλη συνδρομή του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου είχε συγκεκριμένη στόχευση. Την προστασία της κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη διεκδίκηση η λύση του Κυπριακού να περιλαμβάνει την πλήρη κατοχύρωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια. Επιπρόσθετα η ΕΔΕΚ στήριξε έμπρακτα και αποφασιστικά την ένταξη της Κύπρου και στην ευρωζώνη και την υιοθέτηση του ευρώ για να αποφευχθούν οι οικονομικοί κίνδυνοι που απέρρεαν από το σχέδιο Ανάν, ότι με τη λύση η τουρκική λίρα θα αποτελεί νόμισμα του κράτους και ότι θα υπάρχουν δύο διοικήσεις Κεντρικής Τράπεζας. Εάν οι εκάστοτε κυβερνήσεις και οι οπαδοί της ΔΔΟ δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν αυτά τα ισχυρά πολιτικά δεδομένα και στην προσπάθειά τους για δήθεν λύση τα έχουν σε κάποιον βαθμό εγκαταλείψει, η ευθύνη δεν βαραίνει αποκλειστικά την ΕΕ, χώρες μέλη της οποίας όντως θέλουν να διασφαλίσουν τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα με την Τουρκία. Η ΕΕ προσφέρεται για προσεκτική αξιοποίηση κυρίως στον οικονομικό τομέα. Οι προσπάθειές μας αυτή την περίοδο πρέπει να επικεντρωθούν στην αποτροπή αναβάθμισης της τελωνειακής σχέσης με την Τουρκία και στη διασφάλιση προστασίας όσων αναφέρθηκαν πιο πάνω στο πλαίσιο της λύσης.
Δεν υπάρχει κάθαρση χωρίς τιμωρία Η διαφθορά είναι το μεγαλύτερο εσωτερικό πρόβλημα;Η διαφθορά εάν δεν είναι το μεγαλύτερο εσωτερικό πρόβλημα, είναι από τα μεγαλύτερα. Τα τελευταία 20 χρόνια συνεχώς προσλαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω της συγκάλυψης, της ατιμωρησίας και της εμπλοκής ολοένα και περισσότερων αξιωματούχων σε αυτά.
Από την πλευρά της ΕΔΕΚ πέραν της αποκάλυψης μεγάλου αριθμού σκανδάλων τα τελευταία 20 χρόνια, απαιτούμε τη δημοσιοποίηση των πορισμάτων όλων των σκανδάλων που ταλάνισαν τη κοινωνία μας αρχίζοντας από το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, την απόδοση ευθυνών πειθαρχικών, ποινικών και πολιτικών σε όσους εμπλέκονται και πολύ περισσότερο την παραδειγματική τιμωρία. Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει η πολιτεία στους πολίτες όταν δημόσιοι λειτουργοί που επιβεβαιωμένα εμπλέκονται σε σκάνδαλα όχι μόνο δεν τιμωρούνται αλλά συγκαλύπτονται και τυγχάνουν στη συνέχεια ευνοϊκής αναβάθμισης στη Δημόσια Υπηρεσία;
Θεωρείτε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να ανακτήσει μέρος του κύρους το οποίο υπέστη πλήγμα από τις αποκαλύψεις για τα «χρυσά» διαβατήρια;Μπορεί με προσεκτικούς χειρισμούς και σχεδιασμούς σταδιακά να το ανακτήσει. Όμως για μεγάλο χρονικό διάστημα θα υπάρχει η καχυποψία. Από 20 και πλέον χρόνια τονίζουμε την ανάγκη η οικονομία να απεξαρτηθεί από τομείς ιδιαίτερα ευαίσθητους σε εξωγενείς και μη ελεγχόμενους παράγοντες όπως είναι ο κατασκευαστικός και η εκπόνηση προγράμματος ανάπτυξης του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, με αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες μακροοικονομικής σταθερότητας. Χρειάστηκε να έρθει η πανδημία και το σκάνδαλο των διαβατηρίων για να γίνει αντιληπτό. Ελπίζουμε σύντομα να εκπονηθεί πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της οικονομίας. Χωρίς να εγκαταλείπονται οι παραδοσιακοί τομείς, να ενισχυθούν είτε παραδοσιακοί τομείς που υποβαθμίστηκαν είτε και νέοι υψηλής τεχνολογίας.
Συγκάλυψη από ΟικολόγουςΑναμένεται πως η έρευνα της επιτροπής Νικολάτου θα οδηγήσει σε πραγματική απόδοση ευθυνών οι οποίες θα έχουν ποινικές και πολιτικές επιπτώσεις;Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει πλήρης διαφάνεια και σωστός χειρισμός για την πραγματική απόδοση ευθυνών, πειθαρχικών, ποινικών και πολιτικών σε όσους εμπλέκονται σε παρατυπίες και παρανομίες. Όμως το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων έχει ακόμα μία σημαντική πτυχή την οποία τα υπόλοιπα κόμματα προεξάρχοντος του Κινήματος Οικολόγων επιχειρούν να συγκαλύψουν. Είναι η διαρροή στο φιλοτουρκικό δίκτυο Al Jazzera διαβαθμισμένων εγγράφων από τη Βουλή. Ενέργεια η οποία σύμφωνα με νομική γνωμάτευση αποτελεί ποινικό αδίκημα. Εάν σε αυτό προστεθεί και το γεγονός ότι ενδεχομένως η διαρροή να μην αποσκοπούσε στην αποκάλυψη ενός σκανδάλου αλλά να εμπλέκεται και το στοιχείο του χρηματισμού, τότε οι διαστάσεις που προσλαμβάνει είναι ακόμα μεγαλύτερες. Είναι γι' αυτόν τον λόγο που η ΕΔΕΚ από την αρχή στην προσπάθειά της να συμβάλει στην πλήρη διερεύνηση και αυτής της πτυχής παρέδωσε στις αστυνομικές αρχές τα έγγραφα που είχε στην κατοχή της. Γιατί τα υπόλοιπα κόμματα αρνούνται να το πράξουν; Γιατί δεν υλοποιούν το σχετικό ψήφισμα της Βουλής για παράδοση των εγγράφων; Γιατί την ώρα που καλώς όλοι ζητούμε τα έγγραφα να δοθούν και στην Ελεγκτική Υπηρεσία για να διαπιστωθούν τυχόν απώλειες εσόδων από το κράτος δεν παραδίδουν τα έγγραφα και στις αστυνομικές αρχές; Ποιους θέλουν να συγκαλύψουν και γιατί;
Αν μας άκουγαν...Αν κάνατε εσείς τη συνέντευξη, τι ερώτηση που δεν σας υπέβαλα θα κάνατε στον Μαρίνο Σιζόπουλο;Με τις ερωτήσεις σας καλύψατε σχεδόν το σύνολο των θεμάτων της επικαιρότητας και του ενδιαφέροντος των πολιτών. Η μόνη ερώτηση που θα υπέβαλλα θα αφορούσε τη διαχείριση της πανδημίας και τα εγγενή προβλήματα που παρατηρούνται κυρίως στο Σύστημα Υγείας. Με μια προσεκτική ανασκόπηση των όσων έχουν προηγηθεί είναι πολύ εύκολο σε κάθε καλοπροαίρετο πολίτη να διαπιστώσει ότι η ΕΔΕΚ όχι μόνο προειδοποιούσε αλλά συνεχώς υπέβαλλε
προτάσεις για την αντιμετώπισή της τόσο σε ιατρικό όσο και σε οικονομικό, κοινωνικό ψυχολογικό επίπεδο. Εάν κάποιες από τις προτάσεις ή/και εισηγήσεις της γινόντουσαν αποδεκτές εκτιμούμε ότι σήμερα η κατάσταση θα ήταν καλύτερη.
Θνησιγενή τα νέα κόμματα Παλαιότερα η συμπίεση των κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου αποδιδόταν στον ισχυρό δικομματισμό. Τώρα που ο δικομματισμός έχει υποχωρήσει φαίνεται να μην καταφέρνετε να καρπωθείτε τις απώλειες. Πού το αποδίδετε;Ο δικομματισμός δυστυχώς εξακολουθεί να παραμένει το ίδιο ισχυρός όπως και στο παρελθόν. Η εναλλαγή στην εξουσία, το πολιτειακό σύστημα και οι ισχυρές πελατειακές σχέσεις που έχουν διαμορφώσει συμβάλλουν στην αναπαραγωγή του. Η σημερινή ΕΔΕΚ σε περίπτωση αύξησης των εκλογικών της ποσοστών μπορεί να συμβάλει στην αποδυνάμωσή του. Επιπρόσθετα, η συνεχής εμφάνιση και νέων κομμάτων ή κινημάτων δεν αποδυναμώνουν τον δικομματισμό. Αντίθετα έμμεσα τον υποβοηθούν. Δεν είναι τυχαίο ότι από το 1980 μέχρι σήμερα σχεδόν κανένα από τα νέα κόμματα δεν κατόρθωσε να παραμείνει εν ζωή πέραν της δεκαετίας. Οι πολίτες θα πρέπει να το προσέξουν αυτό ιδιαίτερα, γιατί κόμματα που δεν έχουν ιδεολογικό υπόβαθρο είναι καταδικασμένα. Η ψήφος όμως των πολιτών τελικά δεν αξιοποιείται για αλλαγή, αλλά άθελα συμβάλλει στην παράταση του διπολισμού και της σημερινής κατάστασης αδιαφάνειας και παραγοντισμού.
Ενιαίος αμυντικός χώρος Γιατί επιμένετε στην ενίσχυση της Άμυνας; Υπάρχει περίπτωση επιτυχούς στρατιωτικής αντιμετώπισης της Τουρκίας;Πολύ σωστά τίθεται η ερώτηση με αναφορά σε Άμυνα και το τονίζω σε Άμυνα. Για να αποκτήσει αξιοπιστία ο γεωστρατηγικός ρόλος που αναζητεί η Κύπρος και να ενισχυθεί η διαπραγματευτική της θέση σε πολιτικό επίπεδο απαιτείται η ύπαρξη στοιχειώδους αμυντικής αποτρεπτικής ισχύος. Επειδή η Κύπρος λόγω μεγέθους δεν μπορεί να το επιτύχει από μόνη της, στο πλαίσιο της κοινής αντιμετώπισης με την Ελλάδα του τουρκικού επεκτατισμού είναι αναγκαία η διαμόρφωση ενιαίας εθνικής πολιτικής που να στηρίζεται σε τρεις πυλώνες, τον πολιτικό, τον ενεργειακό και τον στρατιωτικό. Όσον αφορά τον στρατιωτικό, αυτός πρέπει να περιλαμβάνει την τεχνολογική αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας των ενόπλων δυνάμεων, την ενεργοποίηση του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου και την αυξημένη αριθμητικά και οπλικά στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας στην Κύπρο ως εγγυήτριας χώρας. Το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό στοιχείο γιατί ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση για την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και ταυτόχρονα αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας στη Μ. Ανατολή.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.