ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, θα δίνουν ως την ύστατη στιγμή μάχη για διατήρηση των ποσοστών και των εδρών τους, ενώ φαίνεται να ξεκαθαρίζει η τρίτη θέση του ΔΗΚΟ, την ώρα που μάχη θα δώσουν μέχρι τελευταίας ψήφου για την τέταρτη θέση Οικολόγοι, ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ.
ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, θα δίνουν ως την ύστατη στιγμή μάχη για διατήρηση των ποσοστών και των εδρών τους, ενώ φαίνεται να ξεκαθαρίζει η τρίτη θέση του ΔΗΚΟ, την ώρα που μάχη θα δώσουν μέχρι τελευταίας ψήφου για την τέταρτη θέση Οικολόγοι, ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 η εταιρεία CYMAR, μεταξύ 4 - 12 Μαΐου 2021, μέχρι την τελευταία στιγμή η Αλλαγή Γενιάς και η ΔΗΠΑ θα μάχονται να συμπληρώσουν την νέα πολυκομματική βουλή, ενώ φαίνεται ότι το Κίνημα Αλληλεγγύη ούτε σε αυτή την έρευνα καταφέρνει είσοδο στην Βουλή.
Σύμφωνα με την Δημοσκόπηση του ΑΝΤ1, η συσπείρωση του ΑΚΕΛ αγγίζει το 70% και ακολουθεί του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ με 55%. Των Οικολόγων βρίσκεται στο 50%, του ΕΛΑΜ στο 45% ενώ τη μικρότερη συσπείρωση εξακολουθεί να γράφει η ΕΔΕΚ με 44%.Ολόκληρη η δημοσκόπηση πιο κάτω:Με τα μεγάλα στοιχήματα της κάλπης ανοιχτά ως την τελευταία ώρα, προχωρούν τα κόμματα προς τις Βουλευτικές Εκλογές της 30
ης Μαΐου, όπως κατέδειξε η τελευταία δημοσκόπηση του ΑΝΤ1.
Τα δύο μεγάλα κόμματα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, θα δίνουν ως την ύστατη στιγμή μάχη για διατήρηση των ποσοστών και των εδρών τους, ξεκαθαρίζει η τρίτη θέση του ΔΗΚΟ, μάχη θα δώσουν μέχρι τελευταίας ψήφου για την τέταρτη θέση Οικολόγοι, ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ, ενώ την πολυκομματική Βουλή θα μάχονται ως την τελευταία ώρα να συμπληρώσουν η Αλλαγή Γενιάς και η ΔΗΠΑ, με την Αλληλεγγύη να μην φαίνεται, ούτε σε αυτή την έρευνα, ότι θα πετύχει έδρα.
Την έρευνα διενήργησε για λογαριασμό του ΑΝΤ1 η εταιρεία CYMAR, μεταξύ 4 - 12 Μαΐου 2021.
Στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο ΔΗΣΥ με 19,2% με δεύτερο το ΑΚΕΛ με 16,4%. Ακολουθούν το ΔΗΚΟ με 10,2% που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη άνοδο από την έρευνα του Απριλίου, και οι Οικολόγοι με 5,1% επίσης με άνοδο, το ΕΛΑΜ με 4,4% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση και η ΕΔΕΚ με 4,3% καταγράφοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο. Η Αλλαγή Γενιάς εξασφαλίζει 2,5% και η ΔΗΠΑ 1,9% όπως και το κόμμα Αμμόχωστος για την Κύπρο.
Οι Ενεργοί Πολίτες ΚΕΚΚ εξασφαλίζουν 1,4% η Αλληλεγγύη 1,2% και το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου 1%, ενώ ακολουθούν Αφύπνιση 2020 και Πνοή Λαού. Οι αναποφάσιστοι είναι στο 19,1% ενώ 7,7% απάντησε πως δεν θα ψηφίσει και 1,7% θα ρίξει λευκό ή άκυρο.
Με διευκρινισμένη ψήφο, προηγείται ο ΔΗΣΥ με 26,9% και ακολουθεί το ΑΚΕΛ με 22,9%. Οι υπόλοιποι εξασφαλίζουν: ΔΗΚΟ 14,2% Οικολόγοι 7,2% ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ 6,1% Αλλαγή Γενιάς 3,5% και ΔΗΠΑ 2,7%.
Στην εκπομπή παρουσιάστηκε και πρόβλεψη κατανομής βουλευτικών εδρών. Ο ΔΗΣΥ παρουσιάζεται να εξασφαλίζει 16 έως 17 έδρες (από τις 18 που έχει στην παρούσα Βουλή), το ΑΚΕΛ 14 με 15 (από 16) το ΔΗΚΟ 7 έως 10 (από 7) και ακολουθούν Οικολόγοι, ΕΔΕΚ/Συμμαχία και ΕΛΑΜ με 4 ως 5 (από 2, 4, 2 αντίστοιχα). Η Αλλαγή Γενιάς ίσως εξασφαλίσει ως δύο έδρες και η ΔΗΠΑ/Συνεργασία μία.
72% των ερωτηθέντων δήλωσε πολύ/αρκετά ικανοποιημένο από την επιλογή του, με πιο ικανοποιημένους διαδοχικά τους ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ, του ΑΚΕΛ, του ΕΛΑΜ, του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και των Οικολόγων.
Με βάση την έρευνα η συσπείρωση του ΑΚΕΛ αγγίζει το 70% και ακολουθεί του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ με 55%. Των Οικολόγων βρίσκεται στο 50%, του ΕΛΑΜ στο 45% ενώ τη μικρότερη συσπείρωση εξακολουθεί να γράφει η ΕΔΕΚ με 44%.Εικόνα ΚομμάτωνΟι συμμετέχοντες στην έρευνα ρωτήθηκαν και για την εικόνα των κομμάτων και κινημάτων που κατέρχονται στις εκλογές, σε αριθμό χαρακτηριστικών, δίνοντας πολλαπλές απαντήσεις.Στο ερώτημα ποια παράταξη μπορεί να χειριστεί καλύτερα ένα αριθμό ζητημάτων, οι πολίτες απάντησαν:
-τις Συνομιλίες για το Κυπριακό: Κανένα κόμμα 29% και ακολουθούν ο ΔΗΣΥ με 24% και το ΑΚΕΛ με 21%.
-τα δημόσια οικονομικά: ο ΔΗΣΥ με 28% και 24% απάντησε κανένα, 17% απάντησε το ΔΗΚΟ και επίσης 17% δήλωσε άγνοια.
-το ΓΕΣΥ: 28% απάντησε ο ΔΗΣΥ, 22% απάντησε κανένα και 20% δήλωσε άγνοια, ενώ 14% απάντησε το ΑΚΕΛ.
-την πανδημία: 31% απάντησε κανένα κόμμα και ο ΔΗΣΥ 27% ενώ άγνοια δήλωσε το 17% και ακολουθεί με 9% το ΑΚΕΛ.
-την καταπολέμηση της διαφθοράς: 45% απάντησε κανένα κόμμα, ενώ το ΑΚΕΛ αναφέρθηκε από το 12% των ερωτηθέντων και το ΔΗΚΟ από το 11% ενώ 10% δήλωσε άγνοια.
Αναφορικά με το φαινόμενο της διαφθοράς, οι συμμετέχοντες στην έρευνα ρωτήθηκαν τι θεωρούν ότι ευθύνεται περισσότερο για την έξαρση και απάντησαν:26% ο τρόπος δράσης κομμάτων και πολιτικών προσώπων
21% η νοοτροπία μας ως λαός
15% η μη εφαρμογή των νόμων
11% η έλλειψη αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου.
Ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων 27% απάντησε αυθόρμητα ότι ευθύνονται όλα τα πιο πάνω.
Στο ερώτημα ποια παράταξη παρουσιάζει προτάσεις που απασχολούν τον πολίτη, 21% απάντησε το ΑΚΕΛ, 15% ο ΔΗΣΥ, 13% το ΔΗΚΟ και 11% οι Οικολόγοι, ενώ 15% απάντησε όλα τα κόμματα, 12% κανένα και 15% δεν γνωρίζει ή δεν απάντησε.
21% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το ΑΚΕΛ παρεμβαίνει θετικά για θέματα που ενδιαφέρον τον πολίτη, ενώ ακολουθούν ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ με 14%. Το ίδιο ποσοστό απάντησε κανένα ή δεν γνωρίζει και δεν απάντησε, ενώ 12% απάντησε οι Οικολόγοι.
Το 27% των πολιτών απάντησε ο ΔΗΣΥ, το 26% το ΑΚΕΛ και το 16% το ΔΗΚΟ στο ερώτημα ποιο κόμμα θέτει κομματικά κριτήρια πάνω από το κοινό καλό, ενώ 20% απάντησε όλα τα κόμματα.
Τέλος 28% απάντησε ότι το ΑΚΕΛ είναι κόμμα που κριτικάρει χωρίς να παρουσιάζει θέσεις και ακολουθεί το ΔΗΚΟ με 22%. 25% δεν γνωρίζει και 9% απάντησε όλα.
Γνώση για Θέματα ΒουλήςΤρεις στους δέκα συμμετέχοντες στην έρευνα (31%) έδωσαν λανθασμένη απάντηση στο ερώτημα κάθε πόσα χρόνια έχουμε Βουλευτικές Εκλογές». Ενώ περισσότεροι από τους μισούς (53%) ανέφεραν λανθασμένο αριθμό στην ερώτηση «πόσες είναι οι βουλευτικές έδρες».
Στα τρία μοιράζεται το ποσοστό των πολιτών στο ερώτημα «πόσο καλά γνωρίζετε για τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε η απερχόμενη Βουλή». Δηλαδή 36% απάντησε μέτρια, 32% πολύ/αρκετά και 31% λίγο/καθόλου.
Αναφορικά με την άποψη των πολιτών για την απερχόμενη Βουλή και τα κόμματα, όπου δόθηκαν πολλαπλές απαντήσεις:27% δεν γνωρίζει ή δεν απάντησε στο ερώτημα ποιο κόμμα θεωρεί ότι έχει την καλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα, και ακολουθεί ο ΔΗΣΥ με 23%, το ΑΚΕΛ με 18% και το ΔΗΚΟ με 11%.
28% δεν γνωρίζει ή δεν απάντησε ποιο κόμμα κατέθεσε τις πιο αποτελεσματικές για τον πολίτη προτάσεις νόμου, ενώ ακολουθούν με ίσο ποσοστό 18% ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ και με 13% το ΔΗΚΟ.
Τέλος 46% απάντησε πως όλα τα κόμματα απευθύνθηκαν στους πολίτες μόνο γιατί πλησιάζουν εκλογές, και ακολουθούν ΔΗΣΥ με 20% και ΑΚΕΛ με 14%.
Διάσκεψη για το ΚυπριακόΗ έρευνα κατέγραψε και τις απόψεις των πολιτών για την άτυπη πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη.
Σε ερώτηση πόσο καλά ενημερωμένοι νιώθουν ότι είναι οι πολίτες για τη Διάσκεψη, 39% απάντησαν πολύ/αρκετά, 32% λίγο/καθόλου και 28% μέτρια, ενώ 2% δεν γνωρίζει ή δεν απάντησε.
Σε ερώτηση πόσο αισιόδοξοι είναι οι πολίτες, ότι η πενταμερής θα οδηγήσει σε ουσιαστικά βήματα για τη διευθέτηση του Κυπριακού, 79% απάντησε λίγο/καθόλου, 13% μέτρια και μόλις 3% πολύ/αρκετά.
Αναφορικά με τα μέρη που είχαν σχέση με τη Διάσκεψη, και τη στάση που τήρησαν, πιο ικανοποιημένοι σε ποσοστό 40% δήλωσαν οι πολίτες για την Ελλάδα και λιγότερο για την στάση της Τουρκίας με 83% και της Μεγάλης Βρετανίας με 65%.
Για τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας 33% δήλωσε λίγο/καθόλου, 29% πολύ/απόλυτα και 25% μέτρια.
Για το Εθνικό Συμβούλιο, 34% δήλωσε καθόλου/λίγο ικανοποιημένο, 32% μέτρια και 16% πολύ/απόλυτα.
38% δήλωσαν λίγο/καθόλου ικανοποιημένοι από τη στάση του ΓΓ ΟΗΕ, και 35% από τη στάση των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την στάση της ΕΕ άγγιξε το 44%.
Η ταυτότητα της έρευναςΤην έρευνα διενήργησε, για λογαριασμό του ΑΝΤ1, η εταιρεία CYMAR Market Research Ltd. Η κάλυψη ήταν Παγκύπρια, το μέγεθος του δείγματος 1130 άνδρες και γυναίκες και η έρευνα έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Έγινε τυχαία δειγματοληψία από δειγματοληπτικό πλαίσιο καταρτισμένο από τυχαία σχηματισμένους αριθμούς, και τα δεδομένα σταθμίστηκαν με βάση το προφίλ του εκλογικού σώματος.
Τα στοιχεία της δημοσκόπησης, η οποία παρουσιάστηκε σε ειδική εκλογική εκπομπή με τη Διευθύντρια Ειδήσεων του ΑΝΤ1 Έλλη Κοτζαμάνη, από το Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, ανέλυσε ο Διευθυντής Ερευνών της CYMAR, Χρίστος Μαραγκός.
Σχολίασαν: Χάρης Γεωργιάδης του Δημοκρατικού Συναγερμού, Γιώργος Λουκαΐδης του ΑΚΕΛ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου του Δημοκρατικού Κόμματος, Μαρίνος Θεοδώρου εκ μέρους της ΕΔΕΚ (Συμμαχία Πολιτών), Μιχάλης Γιωργάλλας του Κινήματος Αλληλεγγύη, Έφη Ξάνθου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Λίνος Παπαγιάννης του ΕΛΑΜ, Άγγελος Βότσης της ΔΗΠΑ (Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων) και Ανδρέας Κεττής εκ μέρους της Αλλαγής Γενιάς.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.