«Ο βασικός σκοπός δεν είναι το άνοιγμα αυτών των σχολείων εδώ αλλά ο κύριος σκοπός είναι η οργάνωση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) μέσα στην κοινότητα».
Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» γράφει σε σημερινό της δημοσίευμα ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει στην ημερήσια διάταξη της «κυβέρνησης μειοψηφίας» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας-Δημοκρατικού Κόμματος-Κόμματος Αναγέννησης (UBP-DP-YDP) το θέμα της ίδρυσης σχολείων που διοικούνται από το ίδρυμα Maarif (εθνική παιδεία) της Τουρκίας.
Όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, το θέμα είχε συζητηθεί ξανά κατά την περίοδο της προηγούμενης «κυβέρνησης τετραμερούς συνασπισμού» στα κατεχόμενα και το άνοιγμα των σχολείων είχε απορριφθεί από τον τότε «υπουργό παιδείας» Τζεμάλ Όζγιγιτ.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το θέμα επανήλθε στην ατζέντα της «κυβέρνησης» και έχουν ήδη γίνει ενέργειες από το Τουρκικό Ίδρυμα Maarif για να προχωρήσει σε άνοιγμα σχολείων στα κατεχόμενα. Το Τουρκικό Ίδρυμα Maarif έχει ήδη υποβάλει και γραπτώς αίτημα στον «υπουργό υγείας» Ολγκιούν Αμτζιάογλου, ζητώντας να εξεταστεί.
Το αίτημα περιλαμβάνει το άνοιγμα σχολείων Maarif από τη βαθμίδα της προδημοτικής εκπαίδευσης μέχρι και την βαθμίδα των ανώτερων και ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Σε δηλώσεις του για το θέμα, ο πρώην «υπουργός παιδείας» και πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ υπενθύμισε ότι έγινε μια προσπάθεια στο παρελθόν και κατά τη διάρκεια της θητείας τους ως «υπουργού» για να ανοίξουν τα σχολεία Maarif στα κατεχόμενα τα οποία, είναι παρόμοια όπως είπε, με τα «θεολογικά κολέγια», αλλά ο ίδιος δεν έβλεπε θετικά το όλο θέμα και για αυτό το λόγο είχαν σοβαρή διάσταση απόψεων με την Άγκυρα.
Εξηγώντας ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου, 2016, 150 περίπου σχολεία που ανήκαν τότε στο ίδρυμα του Φετουλάχ Γκιουλέν διαβιβάστηκαν στο Ίδρυμα Maarif της Τουρκίας, ο Όζγιγιτ είπε ότι τα εν λόγω σχολεία υπάγονται τώρα στο Ίδρυμα Maarif. Ο Όζγιγιτ εξήγησε επίσης ότι το άνοιγμα τέτοιων σχολείων στα κατεχόμενα σημαίνει ότι παρακάμπτεται το «υπουργείο παιδείας».
Τονίζοντας την ανάγκη να μην επιτρέψουν το άνοιγμα αυτών των σχολείων στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, αφού αυτά θα μετατρέψουν την κοινότητα σε «θεοκρατική», ο Όζγιγιτ ανάφερε ότι αυτή τη στιγμή έχουν ανάγκη από σχολεία που θα έχουν ως στόχο τον εκσυγχρονισμό στην εκπαίδευση και θα συνάδουν με την δική τους κουλτούρα και πολιτισμό.
Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης σε διάφορες αντιδράσεις που εκφράστηκαν από συντεχνίες και πολιτικά κόμματα στα κατεχόμενα τα οποία αμφισβητούν τα κίνητρα και τον σκοπό της ίδρυσης αυτών των σχολείων.
Σε δηλώσεις του για το θέμα, ο γενικός γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Έρντογαν Σορακίν είπε ότι είναι πολύ σημαντικό να διασαφηνιστεί ο σκοπός της ίδρυσης αυτών των σχολείων στο ψευδοκράτος και κάλεσε το «υπουργείο παιδείας» να προβεί σε λεπτομερή δήλωση για το θέμα.
Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας της τουρκοκυπριακής συντεχνίας δασκάλων (ΚΤÖS) Σενέρ Ελτσίλ είπε ότι το Ίδρυμα Maarif της Τουρκίας ιδρύθηκε μετά το λεγόμενο πραξικόπημα στην Τουρκία και σε αυτό έχουν μεταφερθεί όλα τα σχολεία του Φετουλάχ Γκιουλέν .
«Ο βασικός σκοπός δεν είναι το άνοιγμα αυτών των σχολείων εδώ αλλά ο κύριος σκοπός είναι η οργάνωση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) μέσα στην κοινότητα», δήλωσε ο Ελτζίλ, εξηγώντας ότι χωρίς την έγκριση του «υπουργείου», αυτά τα σχολεία δεν μπορούν να ανοίξουν.
Αναφερόμενος στην απόφαση του «συνταγματικού δικαστηρίου» που σχετίζεται με το θέμα αυτό, ο Ελτζίλ δήλωσε ότι «δεν μπορεί να περνά ο λόγος του κατακτητή σε έναν τόπο που βρίσκεται υπό κατοχή. Εδώ όμως περνά ο λόγος της Τουρκίας. Αυτή η απόφαση δεν είναι μια απόφαση που λήφθηκε από την κυβέρνηση-μαριονέτα. Είναι πασιφανές ότι αυτή η προσπάθεια στοχεύει στην αφομοίωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας».
Επίσης, ο πρόεδρος της τουρκοκυπριακής συντεχνίας καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (KTOEÖS) Οζάν Έζμαλι είπε ότι η «χώρα δεν έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή από ιδιωτικά σχολεία, αλλά από σχολεία που να είναι υπό τον έλεγχο του κράτους και που να προάγουν κοσμική εκπαίδευση».
ΚΥΠΕ
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.