Όλοι οι φοιτητές επιστρέφουν με φυσική παρουσία στα πανεπιστήμια με δύο τεστ εβδομαδιαίως, οι μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δε θα χρειάζεται πλέον να φορούν μάσκες στο σχολείο.
Το μεγαλύτερο βήμα του οδικού χάρτη χαλάρωσης των περιορισμών κατά του κορωνοϊού στην Αγγλία γίνεται σήμερα, Δευτέρα στην Αγγλία, παρά τις ανησυχίες για την ταχεία διασπορά της ινδικής παραλλαγής στη ΒΔ Αγγλία.
Μετά από μήνες επιτρέπεται ξανά το άνοιγμα των εσωτερικών χωρών της εστίασης και η συνάθροιση έξι ατόμων που δε συγκατοικούν σε κλειστό δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο. Το όριο συναθροίσεων σε υπαίθριους χώρους αυξάνεται στα 30 άτομα.
Ανοίγουν επίσης τα ξενοδοχεία και τα μουσεία, επιτρέπονται οι θεατές σε αθλητικές εκδηλώσεις, σε θεάματα (κινηματογράφοι, θέατρα κτλ.) και συναυλιακούς χώρους με συγκεκριμένα όρια ως προς τη χωρητικότητα (έως 1.000 θεατές σε κλειστό χώρο και έως 10.000 σε ανοιχτό χώρο και μεγάλα γήπεδα), καθώς και η λειτουργία των στεγασμένων παιδότοπων.
Όλοι οι φοιτητές επιστρέφουν με φυσική παρουσία στα πανεπιστήμια με δύο τεστ εβδομαδιαίως, οι μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δε θα χρειάζεται πλέον να φορούν μάσκες στο σχολείο, ενώ ο αριθμός των τακτικών επισκεπτών τροφίμων οίκων ευγηρίας αυξάνεται από δύο σε πέντε.
Επιτρέπονται δε στο εξής και οι αγκαλιές μεταξύ συγγενών και στενών φίλων, αλλά με τον Πρωθυπουργό Τζόνσον και επιστήμονες να έχουν ζητήσει από τους πολίτες να αναλογίζονται κάθε φορά το πόσο ευάλωτα είναι τα άτομα με τα οποία θέλουν να έρθουν σε στενή επαφή.
Σε όλες τις περιπτώσεις συνάθροισης με άτομα εκτός οικείου περιβάλλοντος θα πρέπει να τηρείται η κοινωνική απόσταση, όπως σε καταστήματα, παμπ, εστιατόρια και χώρους εργασίας.
Επιτρέπονται επίσης οι διανυκτερεύσεις με άτομα εκτός νοικοκυριού, ξαναρχίζουν οι ομαδικές προπονήσεις και γυμναστική σε στεγασμένους χώρους, καταργούνται τα όρια στον αριθμό των ατόμων που μπορούν να παραστούν σε κηδεία, ενώ σε γάμους, αγρυπνίες και άλλες παρόμοιες τελετές το αριθμητικό όριο αυξάνεται σε 30 προσκεκλημένους.
Επιτρέπονται επιπλέον τα διεθνή ταξίδια αναψυχής με τις χώρες-προορισμούς για τους Βρετανούς να υπάγονται σε τρεις κατηγορίες ενός συστήματος «φωτεινού σηματοδότη».
Ο Μπόρις Τζόνσον είπε τη νύχτα της Κυριακής ότι αυτό το νέο βήμα στον οδικό χάρτη εξόδου από το lockdown πρέπει να γίνει «με βαριά δόση προσοχής», επισημαίνοντας ότι η ινδική παραλλαγή του ιού είναι «υπό στενή παρατήρηση».
Το επόμενο, τελικό βήμα του οδικού χάρτη χαλάρωσης των περιορισμών είναι προγραμματισμένο για τις 21 Ιουνίου, όταν θα ανοίξουν και οι τελευταίες επιχειρήσεις που μένουν κλειστές, όπως τα νυχτερινά κλαμπ διασκέδασης.
Η Κυβέρνηση ελπίζει δε να είναι σε θέση να καταργήσει όλους τους νομικούς περιορισμούς κατά του κορωνοϊού, ενώ θα εξεταστεί η άρση της υποχρέωσης τήρησης αποστάσεων και ενδεχομένως και της χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους.
Αυτό το τελευταίο βήμα του οδικού χάρτη, ωστόσο, έχει τεθεί αν αμφιβόλω μετά από την έξαρση κρουσμάτων της ινδικής παραλλαγής. Ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ είπε ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στις 14 Ιουνίου.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.