Το Κυπριακό θα παίξει τον ρόλο του και σε αυτές τις εκλογές, αφού ένα ποσοστό πέριξ του 30% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κατάσταση στο εθνικό μας πρόβλημα μετά την άτυπη της Γενεύης έχει χειροτερέψει.
Τα δύο μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ φαίνεται ότι μόλις θα ξεπεράσουν σε συνολικά ποσοστά το 50% όσων ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές, χάνοντας σημαντικό ποσοστό της επιρροής τους. Το ΔΗΚΟ μετά βίας θα υπερβεί το 10%, ενώ στο ορατό πλαίσιο μιας οκτακομματικής Βουλής θα έχουμε άλλα 5 κόμματα με ποσοστά από 4-8%.
Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπέρασμα της δημοσκόπησης της Noverna που διενεργήθηκε από τις 5-13 Μαΐου για λογαριασμό του «Πολίτη».
Με βάση την εκτίμηση ψήφου, σε ένα ρευστό περιβάλλον με 33-35% αναποφάσιστων ή ατόμων που λένε ότι δεν θα ψηφίσουν είναι πιθανό να δούμε και δύο μάχες. Μια κύρια μάχη μεταξύ ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ, πρώτον για να παραμείνουν μεγάλα κόμματα εξουσίας και βέβαια για την πρώτη θέση. Επίσης σε ένα δευτερεύον μέτωπο, μάχη προοιωνίζεται και μεταξύ ΔΗΚΟ -ΕΛΑΜ για την τρίτη θέση. Οικολόγοι και ΕΔΕΚ φαίνεται να εισέρχονται με άνεση στη Βουλή, ενώ κάποια ερωτήματα παραμένουν για το Κίνημα Αλλαγή Γενιάς και τη ΔΗΠΑ. Το ερώτημα για το Κίνημα Αλλαγή Γενιάς (πρώην Ανεξάρτητοι), που φαίνεται να χάνει πέραν του 30% μετά τη διάσπασή του προς το Κόμμα των Κυνηγών, είναι κατά πόσον θα συγκρατήσει μέχρι τέλους τα ποσοστά του και για τη ΔΗΠΑ αν έχει ή όχι κρυφή ψήφο όπως απέδειξε στις τελευταίες ευρωεκλογές. Με βάση μια απλή αναγωγή των αποτελεσμάτων πάντως και η ΔΗΠΑ και η Αλλαγή εισέρχονται στη Βουλή.
Αποσυσπείρωση Το μεγαλύτερο ερωτηματικό αυτών των εκλογών είναι ο ΔΗΣΥ. Ένας στους πέντε ψηφοφόρους του παραμένει στη ζώνη της αδιευκρίνιστης ψήφου. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να παραμένει στην πρώτη θέση. Το πρόβλημα για τον ΔΗΣΥ είναι ότι οι υπό διαμαρτυρία Συναγερμικοί έχουν επιλογές. Αυτοί που διαφωνούν με τις πολιτικές του Προέδρου στο Κυπριακό μπορούν να στραφούν στο κόμμα της Αμμοχώστου ή σε επιλεγμένες προσωπικότητες των Οικολόγων. Όσοι διαμαρτύρονται για τη διαφθορά υπάρχουν επιλογές σε άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το ενθαρρυντικό για τον ΔΗΣΥ είναι ότι διατηρεί την πρώτη θέση, με έναν στους πέντε ψηφοφόρους να είναι σε αυτούς που ακόμα δεν έχουν αποφασίσει. Το στοίχημα για τον μηχανισμό του ΔΗΣΥ, που είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο, είναι τις επόμενες μέρες να ανεβάσει τη συσπείρωση του κόμματος για να διατηρηθεί άνετα στην πρώτη θέση με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές. Παρόμοια προβλήματα αποσυσπείρωσης παρουσιάζει και το ΔΗΚΟ, με μεγάλες και ορατές πλέον διαρροές προς τη ΔΗΠΑ και την ΕΔΕΚ. Το ΑΚΕΛ έχει λιγότερες ψήφους να αντλήσει από τους αδιευκρίνιστους. Αν το κάνει μπορεί να φέρει ένα αποτέλεσμα καλύτερο από αυτό των βουλευτικών του 2016.
Το Κυπριακό Το Κυπριακό θα παίξει τον ρόλο του και σε αυτές τις εκλογές, αφού ένα ποσοστό πέριξ του 30% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κατάσταση στο εθνικό μας πρόβλημα μετά την άτυπη της Γενεύης έχει χειροτερέψει. Τέλος, οι απαντήσεις στο ερώτημα για αξιολόγηση των προεκλογικών εκστρατειών των κομμάτων στέλνουν ένα μήνυμα ωριμότητας των Κύπριων ψηφοφόρων. Πέριξ του 60% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι οι καμπάνιες δεν είναι ικανοποιητικές, διεξάγονται μέσα σε κλίμα άρνησης και αντιπαράθεσης, χωρίς πραγματικά να στέλνουν πειστικά και θετικά μηνύματα στους πολίτες. Εν ολίγοις, οι πολίτες χτυπούν καμπανάκι και ζητούν: περισσότερη θετικότητα, περισσότερη σύνθεση απόψεων, περισσότερη δηλαδή πολιτική, η οποία δεν είναι λάφυρο στα χέρια κάποιου κομματάρχη αλλά εργαλείο επίλυσης των προβλημάτων της κοινωνίας.
Πίνακας 1Ο ΔΗΣΥ με 17,1% προηγείται οριακά του ΑΚΕΛ (16,3%). Το ΔΗΚΟ με 7% βλέπει στην πλάτη του το ΕΛΑΜ (5,6%), το οποίο φαίνεται πλέον ότι μπορεί να διεκδικήσει την τέταρτη θέση. ΔΗΠΑ, Αλλαγή Γενιάς, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι προβλέπεται να είναι στη νέα Βουλή. Εκ πρώτης όψεως οδηγούμαστε σε μια οκτακομματική Βουλή, εκτός κι αν προκύψουν εκπλήξεις. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι σε αυτές τις εκλογές τα μικρότερα κόμματα καταγράφονται με σχετική άνεση στις δημοσκοπήσεις. Στις ευρωεκλογές του 2019 για παράδειγμα η ΔΗΠΑ καταγραφόταν αρχικά με 0,5% και τελικά πλησίασε το 4%, οπότε με 33% αδιευκρίνιστη ψήφο τίποτα δεν είναι απίθανο, ιδιαίτερα αν υπάρχει κρυφή ψήφος. Με αυτήν τη λογική, οι Κυνηγοί, το Κόμμα για τα Ζώα ακόμα και το κόμμα της Αμμοχώστου μπορούν να ελπίζουν μέχρι τέλους.
Πίνακας 2 Με βάση αυτήν την έρευνα και τον τρέχοντα χρόνο που διενεργήθηκε, η Noverna εκτιμά ότι το χαμηλότερο ποσοστό του ΔΗΣΥ είναι 23,4% και υψηλότερο το 28,8%. Για να πετύχει το υψηλότερο ποσοστό ο ΔΗΣΥ χρειάζεται να εργαστεί σκληρά τις επόμενες μέρες ώστε να επανακάμψει στο κόμμα 22% των Συναγερμικών που δηλώνουν αναποφάσιστοι ή ότι δεν θα ψηφίσουν. Το ΑΚΕΛ με βάση τη βελτιούμενη συσπείρωσή του δείχνει ότι θα μπορούσε να αγγίξει και την οροφή του 27%, ακόμα και να καταλάβει την πρώτη θέση. Δεν έχει ωστόσο μεγάλα αποθέματα. Με βάση το αρνητικό σενάριο, το ΑΚΕΛ μόλις που ξεπερνά το 22%. Αν το ΔΗΚΟ μείνει στο 9% σίγουρα θα είναι αποτυχία. Αν αγγίξει το 12,5% μάλλον θα πανηγυρίσει. Υπό κάποιες συνθήκες το ΕΛΑΜ θα μπορούσε να ξεπεράσει το ΔΗΚΟ αν καθηλωθεί κάτω από 10% αλλά και οι Οικολόγοι το ΕΛΑΜ αν δεν συντρέξει το θετικό σενάριο για το Κόμμα των Εθνικιστών. Η ΕΔΕΚ με βάση την εκτίμηση μπαίνει σίγουρα στη Βουλή, ενώ στο καλό σενάριο μπαίνουν με άνεση η Αλλαγή Γενιάς και η ΔΗΠΑ.
Πίνακας 3 Με απλή αναγωγή των αποτελεσμάτων ο ΔΗΣΥ είναι πρώτο κόμμα με 26,1%, με το ΑΚΕΛ να ακολουθεί με 24,8%. Αν επιβεβαιωθούν αυτά τα ποσοστά, τα δύο μεγάλα κόμματα με εκλογικούς όρους μόλις που ξεπερνούν το 50% των ψηφοφόρων. Με πληθυσμιακούς όρους, βέβαια, κι αν η αποχή παραμείνει κοντά στο 30% η εμβέλειά τους θα είναι πολύ μικρότερη. Η απλή αναγωγή η οποία μαθηματικά ανάγει αναλογικά το ποσοστό των αναποφάσιστων δεν προεξοφλεί το αποτέλεσμα της κάλπης. Αν οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι κινηθούν πάντως αναλογικά, τότε σίγουρα θα έχουμε οκτακομματική Βουλή. Βεβαίως δεν θα απέκλειε κανείς εκλεξιμότητα από κάποιους βουλευτές άλλων κομμάτων ή ανεξάρτητων, ειδικά αν καταφέρουν να πιάσουν το μέτρο στην επαρχία που κατέρχονται.
Πίνακας 4Με βάση του τι δηλώνουν οι ψηφοφόροι του 2016, ο ΔΗΣΥ έχει τον μεγαλύτερο αριθμό αναποφάσιστων. Ένας στους πέντε Συναγερμικούς δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει ή ότι ακόμα δεν αποφάσισε τι θα ψηφίσει. Στο ΑΚΕΛ το ποσοστό αυτό είναι στο 5% και στο ΔΗΚΟ στο 4%. Ποσοστό 24% αρνήθηκε να αναφέρει το κόμμα που ψήφισε στις προηγούμενες βουλευτικές. Εν ολίγοις, ο ΔΗΣΥ έχει εν δυνάμει μια μεγάλη δεξαμενή.
Πίνακας 5 Η συσπείρωση των μεγάλων κομμάτων είναι χαμηλή 15 μέρες πριν τις εκλογές, με τον ΔΗΣΥ να φαίνεται ότι αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ένας στους δέκα ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ δηλώνει αναποφάσιστος ή ότι δεν θα πάει να ψηφίσει, με το αντίστοιχο ποσοστό στο ΔΗΚΟ να είναι ένας στους έξι. Αυτή η τάση δικαιολογεί και την άνοδο των μικρών κομμάτων.
Πίνακας 659% των ερωτηθέντων δεν συμφωνούν με τις καμπάνιες των κομμάτων. Θεωρούν ότι τα κόμματα κάνουν αρνητική εκστρατεία, ενώ μόλις 25% των ερωτηθέντων κρίνουν ότι τα κόμματα παρουσιάζουν θέσεις και λύσεις στα προβλήματα που τους απασχολούν. Οι πολίτες πλέον δεν αρέσκονται στις κοκορομαχίες και στους παράλληλους μονολόγους αλλά στον εποικοδομητικό διάλογο.
Πίνακας 7 Σε σχέση με το Κυπριακό και ειδικά την πενταμερή της Γενεύης και παρά τις προτάσεις Τατάρ, 56% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα. Το 31% θεωρεί ότι η κατάσταση έχει χειροτερέψει στο Κυπριακό και το 7% ότι η κατάσταση είναι καλύτερη. Ένας στους τρεις πολίτες θεωρεί ότι η κατάσταση στο Κυπριακό έχει χειροτερέψει. Το νούμερο αυτό είναι σημαντικό.
Πίνακας 8Κατά μέσο όρο 77% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι είναι σίγουροι τι θα ψηφίσουν. Κατά κόμμα το υψηλότερο ποσοστό σιγουριάς έχουν οι ψηφοφόροι του ΔΗΚΟ με 85%, ακολουθούν οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ με 80% και του ΔΗΣΥ με 79%.
Πίνακας 9Σχεδόν μοιράζονται οι ψηφοφόροι σε σχέση με τους σταυρούς προτίμησης που θα δώσουν. Λίγο πάνω από τους μισούς έχουν αποκρυσταλλώσει σε ποιους υποψηφίους θα βάλουν σταυρό, ενώ οι υπόλοιποι ακόμα ψάχνονται. Με βάση αυτό το νούμερο ελάχιστοι υποψήφιοι βουλευτές μπορούν να είναι σίγουροι για την εκλογή τους.
Πίνακας 10 Οι ψηφίζοντες ΔΗΚΟ σε ποσοστό 44% θεωρούν ότι κόμμα τους έχει θετικές προτάσεις και διεξάγει θετική εκστρατεία. Το αντίστοιχο ποσοστό στον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ είναι 30% και 32%. Με λίγα λόγια, πέραν των μισών Συναγερμικών και ΑΚΕΛικών ψηφοφόρων απαξιώνουν την προεκλογική εκστρατεία του κόμματός τους. Με απλά λόγια, δεν είναι ικανοποιημένοι ή/και απογοητευμένοι από αυτά που ακούνε.
Πίνακας 11Κατά κόμμα οι εξελίξεις στο Κυπριακό με βάση τα αποτελέσματα της πενταμερούς δεν φαίνεται να ανησύχησαν την πλειοψηφία των ψηφοφόρων. Το 69% του ΔΗΣΥ, το 55% του ΑΚΕΛ και το 43% του ΔΗΚΟ θεωρούν ότι το Κυπριακό παρέμεινε στάσιμο και ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα. Δεν είναι καθόλου αμελητέα τα ποσοστά εντός των κομμάτων που θεωρούν ότι η κατάσταση έχει χειροτερέψει. Ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης συνειδητοποιεί ότι τα πράγματα στο Κυπριακό οδεύουν από το κακό στο χειρότερο.
Ταυτότητα έρευνας ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ: Noverna Analytics & Research, μέλος ΣΕΔΕΑΚ και ESOMAR
ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΥΨΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ: 750 συνεντεύξεις με αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού στις ελεύθερες περιοχές, με δικαίωμα ψήφου στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές
MEΘΟΔΟΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΩΝ: Δομημένο ερωτηματολόγιο με τηλεφωνικές συνεντεύξεις μέσω CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)
ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ: Τυχαία στρωματοποιημένη πολυσταδιακή δειγματοληψία, μετά από τυχαία επιλογή τηλεφωνικών αριθμών
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: 5-13 Μαΐου 2021
ΣΤΑΘΜΙΣΕΙΣ: Το δείγμα σταθμίστηκε με βάση το δημογραφικό προφίλ του εκλογικού σώματος
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.