«Είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλων των βαθμίδων σε κεντρικά σημεία, ώστε να εξυπηρετούνται αρκετές περιοχές».
«Oι νέοι της υπαίθρου θα πρέπει να λάβουν στήριξη ουσιαστικά και όχι μόνο προεκλογικά, με έργα υποδομής αλλά και οικονομικά κίνητρα ώστε να έχουν την ευχέρεια να ζουν και να εργάζονται στα χωριά τους τα οποία αργοπεθαίνουν» αναφέρει σε συνέντευξη της στον «Π» η υποψήφια βουλεύτρια του ΔΗΣΥ στη Λεμεσό, Μαρίνα Γλυκή Χατζημανώλη. Σύμφωνα με την ίδια, το πακέτο μέτρων στήριξης της υπαίθρου το οποίο εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. «Ωστόσο, πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλες πρωτοβουλίες» συμπληρώνει. Ποια είναι τα μέτρα που προτείνετε για αντιμετώπιση της αστυφιλίας;Αρχικά θα πρέπει να γίνουν κινήσεις άμεσα και να προωθηθούν προσεγγίσεις με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των αστικών και των αγροτικών περιοχών σύμφωνα και με τις συστάσεις της Ε.Ε. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην προώθηση της επιχειρηματικότητας αλλά και στην απασχόληση τόσο με τη γεωργία όσο και με την κτηνοτροφία.
Ιεραρχώντας τις ανάγκες, για να μπορέσουν οι νέοι να παραμείνουν στα χωριά, δεν θα πρέπει αρχικά να λύσουν το στεγαστικό πρόβλημα;Συμφωνώ μαζί σας, για αυτό και η επέκταση της οικιστικής ζώνης στις ορεινές περιοχές θα ήταν ένα μέτρο προς την ορθή κατεύθυνση. Αν σε αυτό προστίθετο και η επιχορήγηση για ανέγερση κατοικίας ή αναπαλαίωση σε συνδυασμό με την κρατική χορηγία στα δάνεια κατοικίας, τότε θα αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για παραμονή στα χωριά. Επίσης, θα πρέπει να συνεχιστούν με ακόμη μεγαλύτερη στόχευση τα προγράμματα του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης. Στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει να εξεταστεί εκ νέου και ο θεσμός του επιδόματος θέρμανσης.
Εκτός από τη στέγαση οι νέοι της υπαίθρου αντιμετωπίζουν και το φάσμα της ανεργίας, εγκαταλείποντας τα χωριά τους προς αναζήτηση εργασίας. Ποια βήματα θα πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση;Η συνεχής και έμπρακτη στήριξη των εγχώριων επιχειρήσεων και προϊόντων θα βοηθούσε στη δημιουργία θέσεων εργασίας και θα έδινε ευκαιρίες ανέλιξης. Την ίδια ώρα θα πρέπει να αναδιαμορφωθεί ο σχεδιασμός σε ότι αφορά τις δημόσιες συγκοινωνίες. Ένα μεγάλο μέρος των εσόδων της χώρας μας προέρχεται από την τουριστική βιομηχανία, γι αυτό και το κράτος θα πρέπει να παράσχει κονδύλια για την ανοικοδόμηση ξενοδοχείων ή ξενώνων, θεματικών πάρκων και κέντρων εστίασης στις ορεινές περιοχές. Ας μην ξεχνάμε πως οι ορεινές περιοχές της Κύπρου πληρούν τα κριτήρια και για την ανάπτυξη ιατρικού, φυσιολατρικού και θρησκευτικού τουρισμού.
Πώς μπορούμε να μιλάμε όμως για ιατρικό τουρισμό από τη στιγμή που στην ύπαιθρο δεν υπάρχουν ούτε τα βασικά σε ότι αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη;Ήρθε λοιπόν η ώρα να γίνουν δραστικές αλλαγές! Η αναβάθμιση των ιατρικών κέντρων αλλά και η δημιουργία μεγαλύτερων είναι σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, θα πρέπει να δημιουργηθούν τμήματα πρώτων βοηθειών σε καίρια σημεία όπως και σταθμοί ασθενοφόρων. Να δοθούν κίνητρα σε νέους επιστήμονες μετά τις σπουδές τους να επιστρέφουν στα χωριά τους και να ανοίγουν εκεί ιατρεία όπως και κίνητρα σε γιατρούς του δημοσίου να καλύπτουν ανάγκες στα ιατρικά κέντρα και νοσοκομεία της υπαίθρου.
Ελλείψεις όμως παρατηρούνται και στον τομέα της εκπαίδευσης, οδηγώντας πολλούς νέους γονείς να επιλέγουν μεγάλα αστικά κέντρα για να μεγαλώσουν την οικογένειά τους;Δυστυχώς στις πλείστες των περιπτώσεων οι ευκαιρίες που παρέχονται στον τομέα της εκπαίδευσης δεν είναι επαρκείς. Είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλων των βαθμίδων σε κεντρικά σημεία, ώστε να εξυπηρετούνται αρκετές περιοχές. Απαραίτητη επίσης είναι και η αύξηση των κρατικών ινστιτούτων επιμόρφωσης, όπου και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υπάρχουν καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας δρομολόγια για τη διευκόλυνση των μαθητών. Παράλληλα, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα σε πτυχιούχους να επενδύσουν στην ύπαιθρο, δημιουργώντας σχολές χορού, ωδεία, γυμναστήρια και φροντιστήρια ξένων γλωσσών και φροντιστηρίων προετοιμασίας για εισαγωγή στα πανεπιστήμια.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.