Βασικό ζητούμενο στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για τα εκλογικά επιτελεία, δεν είναι άλλο από το να αποφευχθούν οι διαρροές ψηφοφόρων προς άλλους πολιτικούς χώρους.
Τα κομματικά επιτελεία μετράνε αντίστροφα προς την 30ή Μαΐου, όπου η κάλπη αναμένεται να διαμορφώσει τα νέα δεδομένα σε επίπεδο Βουλής των Αντιπροσώπων. Τα δημοσκοπικά δεδομένα 20 μέρες πριν από τις εκλογές δείχνουν μια εικόνα πολυκομματικής Βουλής με κατακερματισμό ψήφων, η οποία πλήττει μεν τα ποσοστά των μεγάλων κομμάτων, αλλά παράλληλα δημιουργεί και μια αβεβαιότητα σε σχέση με τα κόμματα και τους σχηματισμούς που θα κερδίσουν τελικά την είσοδό τους στη Βουλή. Σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης που παρουσίασε χθες ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha με τη συμμετοχή 1.200 ατόμων, στην πρόθεση ψήφου ο ΔΗΣΥ εξασφαλίζει ποσοστό 18%, το ΑΚΕΛ 16%, το ΔΗΚΟ 8,5%, το ΕΛΑΜ και το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών εξασφαλίζουν ποσοστό 5% και η ΕΔΕΚ 4% αντίστοιχα. Από εκεί και πέρα, ξεκινά σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης μια μάχη για την είσοδο στη Βουλή καθώς Αλλαγή Γενιάς και ΔΗΠΑ - Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων εξασφαλίζουν ποσοστό 2,5%, ενώ ακολουθεί η Αλληλεγγύη με 2%, οι Ενεργοί Πολίτες - ΚΕΚΚ με 1,5%, η Αμμόχωστος για την Κύπρο με 1,5% και η Αφύπνιση 2020 με 1%.
Εκτίμηση αποτελέσματος και αποχήΗ εικόνα είναι σαφώς πιο κοντά στην πραγματικότητα αν αναγνώσει κανείς την εκτίμηση αποτελέσματος επί των έγκυρων ψήφων που κάνει η εταιρεία Pulse (δημοσκόπηση Alpha). Σύμφωνα με την εκτίμηση, λοιπόν, το τελικό ποσοστό του ΔΗΣΥ θα κυμανθεί γύρω στο 26% (23,5%-28,5%), του ΑΚΕΛ στο 23%(20,5%-25,5%), του ΔΗΚΟ στο 12% (10%-14%), του ΕΛΑΜ στο 7% (5,5%-8,5%) όπως και αυτό του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών. Ακολουθεί η ΕΔΕΚ με 6% (4,5%-7,5%), η Αλλαγή Γενιάς της Άννας Θεολόγου με 3,5% (2,5%-4,5%) όπως και η ΔΗΠΑ - Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων με τα ίδια ποσοστά. Το Κίνημα Αλληλεγγύη κυμαίνεται γύρω στο 3% (2%-4%), οι Ενεργοί Πολίτες - ΚΕΚΚ στο 2% (1%-3%), όπως και η Αμμόχωστος για την Κύπρο. Τέλος, η Αφύπνιση 2020 κλειδώνει σύμφωνα με τη δημοσκόπηση ένα ποσοστό γύρω στο 1,5% (0,5%-2,5%). Από τα πιο πάνω ποσοστά διαφαίνεται πως ΔΗΠΑ (εύκολα ή δύσκολα θα είναι εντός Βουλής), Αλλαγή Γενιάς αλλά και πιο πίσω η Αλληλεγγύη θα δώσουν τη δική τους μάχη. Ωστόσο, όταν έχουμε να κάνουμε με ποσοστά δημοσκοπήσεων θα πρέπει να έχουμε υπ' όψιν πως υπάρχει κρυφή ψήφος η οποία εκδηλώνεται την τελευταία στιγμή, ενώ σημαντικό στοιχείο στη δημοσκόπηση είναι ότι 16% των συμμετεχόντων δηλώνουν ακόμα και σήμερα αναποφάσιστοι, και 6,5% δεν θέλησαν να απαντήσουν στην ερώτηση της πρόθεσης ψήφου. Άλλωστε, ποσοστό 6% δήλωσε πως δεν θα ψηφίσει καν στις επικείμενες εκλογές.
Συσπειρώσεις και «πονοκέφαλος»Το βασικό ζητούμενο για τα κόμματα στην παρούσα χρονική στιγμή και λίγο πριν την κάλπη είναι να καταφέρουν οι σχηματισμοί να πείσουν τους ψηφοφόρους τους να μην γυρίσουν την πλάτη στις εκλογές όπως και να αποτρέψουν τις όποιες διαρροές προς άλλα κόμματα λόγω δυσαρέσκειας. Γι' αυτόν τον λόγο τα κόμματα οχυρώνονται πίσω από πολύ δοκιμασμένες συνταγές οι οποίες ικανοποιούν το κομματικό ακροατήριο αλλά και την αντίληψη της κοινής γνώμης στην παρούσα χρονική συγκυρία. Φαίνεται πάντως να υπάρχουν μικρές μετακινήσεις ανάμεσα στα κόμματα καθώς, όπως δείχνει η δημοσκόπηση του Alpha, τη μεγαλύτερη συσπείρωση παρουσιάζει το ΑΚΕΛ με 67%, ενώ ακολουθεί ο ΔΗΣΥ με 55%, η ΕΔΕΚ με 51% και το ΔΗΚΟ με 45%. Είναι σημαντικό να δούμε και προς ποια κόμματα έχει διαρροές ο κάθε σχηματισμός: Ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ πάνε προς ΕΛΑΜ, ΔΗΚΟ και Κίνημα Οικολόγων κυρίως, ενώ το ΑΚΕΛ φαίνεται να έχει διαρροές προς Αλλαγή Γενιάς, Κίνημα Οικολόγων και ΔΗΚΟ. Από πλευράς του το κόμμα του Νικόλα Παπαδόπουλου χάνει κόσμο προς τη ΔΗΠΑ, τον ΔΗΣΥ, το Κίνημα Οικολόγων, το ΑΚΕΛ, την Αλλαγή Γενιάς αλλά και το ΕΛΑΜ.
Οι δύο μεγάλοιΣτον ΔΗΣΥ επιχειρούν να διαχειριστούν τη δυσαρέσκεια και τις αντιδράσεις των πολιτών σε σχέση με την ταλαιπωρία τόσο σε ό,τι αφορά την Πύλη Εμβολιασμού όσο και τα σημεία δειγματοληψίας για τεστ. Το ΑΚΕΛ έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη έτσι ώστε να του επιτραπεί να χρησιμοποιήσει την ονομασία ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις, καθώς σύμφωνα με τη γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό για τις επικείμενες εκλογές. Ωστόσο, το ΑΚΕΛ βαδίζει με «όπλο» τις 16 προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες κατήλθε με την ονομασία αυτή. Άγνωστο παραμένει κατά πόσον θα προλάβει να εκδικαστεί η υπόθεση πριν την εκλογική αναμέτρηση.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.