Από σήμερα η Κύπρος μπαίνει στο καθεστώς των μέτρων και των χαλαρώσεων που ίσχυαν πριν από το τρίτο lockdown, με την επανεκκίνηση σχεδόν όλης της οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητας και την επιστροφή των μαθητών στα θρανία με τις ίδιες προϋποθέσεις.
Σε νέα φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων εισέρχεται από σήμερα η Κύπρος με την ελπίδα άμεσης επιστροφής στην κανονικότητα. Ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου τόνισε με γραπτή του δήλωση ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας αν και βελτιωμένη δεν είναι η ιδανική. Απηύθυνε μάλιστα έκκληση στους πολίτες για βήμα προς τα εμπρός και όχι προς τα πίσω, υπονοώντας πως τα μέτρα θα πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο όλο το επόμενο διάστημα. Το coronapass ή αλλιώς safepass, όπως μετονομάστηκε από την κυβέρνηση, είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις για χαλάρωση των μέτρων, με τους πολίτες και τα αρμόδια τμήματα να τρέχουν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο «διαβατήριο». Από τη μία οι πολίτες έτρεξαν να υποβληθούν σε rapid test και να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό και από την άλλη η ομάδα ιχνηλάτησης απέστειλε μήνυμα σε πέραν των 50 χιλιάδων ατόμων που νόσησαν από κορωνοϊό τις τελευταίες 180 ημέρες.
Ταλαιπωρία για rapid testΗ εξασφάλιση του safepass με rapid test διάρκειας 72 ωρών για τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί ή που ακόμη δεν έχουν περάσει οι τρεις εβδομάδες από την ημέρα που έλαβαν την πρώτη δόση εμβολίου οδήγησε χιλιάδες πολίτες στα σημεία δειγματοληψίας, όπου το Σάββατο αλλά κυρίως χθες Κυριακή έγινε το αδιαχώρητο, με τους πολίτες να στέκονται για ώρες στην ουρά προκειμένου να εξασφαλίσουν αρνητικό αποδεικτικό και να μπορούν σήμερα να κινούνται χωρίς περιορισμούς. Μπορεί το Υπουργείο Υγείας να διπλασίασε τα σημεία δειγματοληψίας ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό, δεδομένου ότι πέραν του 70% του πληθυσμού θα πρέπει βάσει των νέων δεδομένων να κινείται έχοντας στο χέρι rapid ή PCR τεστ. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι αυτοί που αναγκάστηκαν να κάνουν το τεστ ιδιωτικά σε χημεία ή ακόμη και σε φαρμακεία, με το Υπουργείο Υγείας να επεκτείνει το ωράριο λειτουργίας των κέντρων δειγματοληψίας μέχρι τις 7:30 για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν όλοι οι πολίτες. Το διευρυμένο όμως ωράριο δεν ήταν και πάλι αρκετό μιας και σύμφωνα με τις καταγγελίες πολιτών στον «Π» υπήρχαν άτομα που περίμεναν πέραν των δύο ωρών στην ουρά και μόλις έγινε 7:30 οι υπεύθυνοι των κέντρων τους έκλεισαν τις πόρτες, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην καταφέρουν να εξασφαλίσουν το απαιτούμενο έγγραφο. Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία πολίτη σχετικά με τα όσα εκτυλίχθηκαν στον Αϊ-Γιάννη Λεμεσού, όπου δεκάδες πολίτες, ανάμεσα στους οποίους και άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, περίμεναν στην ουρά από τις 17:30 το απόγευμα και όταν ήρθε η σειρά τους τους ανακοινώθηκε ότι σταματούν οι δειγματοληψίες, με τους πολίτες να διαμαρτύρονται έντονα. Σε άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα στο κέντρο δειγματοληψίας στη Δρομολαξιά, παρά την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για λειτουργία των κέντρων μέχρι τις 7:30 μ.μ. η εταιρεία αποφάσισε να κλείσει το κέντρο στις 6:30 μ.μ. διώχνοντας μάλιστα τους πολίτες που περίμεναν εκεί για ώρες, ενώ χρειάστηκε η παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας για να επιλυθεί το όλο ζήτημα.
Ανάσα για ιχνηλάτεςΣτα θετικά των τελευταίων ημερών σημειώνεται το γεγονός ότι από τις αρχές Μαΐου καταγράφηκαν περίπου 3.000 νέα περιστατικά, με τον μέσο όρο κρουσμάτων ημερησίως να κυμαίνεται γύρω στα 460, ενώ δύο εβδομάδες πριν ξεπερνούσε τα 700. Μοναδικό μελανό σημείο της παρούσας επιδημιολογικής εικόνας ο δείκτης θνησιμότητας, καθώς μέσα σε λιγότερες από 10 ημέρες καταγράφηκαν 22 θάνατοι ασθενών που νοσηλεύονταν σε ΜΑΦ και ΜΕΘ. Η πτώση στον αριθμό των κρουσμάτων και του ποσοστού θετικότητας των τεστ που γίνονται καθημερινά, πέραν του ότι οδήγησε στη μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, βοήθησε και την ομάδα ιχνηλάτησης, η οποία μετά από καιρό μπορεί ξανά να «καλύψει» έδαφος και να εντοπίζει έγκαιρα τόσο τα επιβεβαιωμένα περιστατικά όσο και τις επαφές τους. Η άνοδος των κρουσμάτων το προηγούμενο χρονικό διάστημα δημιούργησε προβλήματα στην ομάδα καθώς πέραν της αύξησης των επαφών υπήρχαν και πολίτες που εσκεμμένα δεν δήλωναν όλες τις επαφές τους. Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση για τη δημιουργία του safepass, οι περισσότεροι πολίτες είναι πιο πρόθυμοι και δίνουν πλήρως τα στοιχεία τα οποία χρειάζονται κατά τη διάρκεια της ιχνηλάτησης.
Συνεχίζεται ο μαραθώνιοςΜε σύνθημα ο εμβολιασμός κάνει τη διαφορά το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει την προσπάθεια για αύξηση του ποσοστού ανοσίας στον πληθυσμό μέσω του εμβολιασμού. Στόχος μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση το 65% του πληθυσμού. Επίσης, πέραν των 250 προσωπικών ιατρών έπιασαν δουλειά ενισχύοντας το εμβολιαστικό πρόγραμμα με τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 30 ετών. Μέχρι στιγμής οι δόσεις εμβολίων που έχουν παραγγελθεί από τους προσωπικούς ιατρούς φθάνουν τις 20.000. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος Εταιρείας Προσωπικών Ιατρών Ανδρέας Πολυνείκης, κατά την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου παραδόθηκαν στους προσωπικούς ιατρούς 10 χιλιάδες δόσεις εμβολίων, ενώ οι παραδόσεις γίνονται εντός δύο εργάσιμων ημερών. Την ίδια στιγμή στη μάχη των εμβολιασμών ετοιμάζονται να ριχθούν εντός των επόμενων ημερών και οι φαρμακοποιοί, με την πρόεδρο του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα να τονίζει ότι όταν εφαρμοστεί η πρόταση για ένταξη των φαρμακοποιών στον «μαραθώνιο» της εμβολιαστικής κάλυψης δεν θα υπάρχει καμία περαιτέρω χρέωση στους πολίτες, ενώ οι φαρμακοποιοί θα αμείβονται με δέκα ευρώ για κάθε εμβολιασμό.
Σειρά των εικοσάρηδωνΣτο μεταξύ, μετά την αναβάθμιση της Πύλης Εμβολιασμού και τη λειτουργία της με σειρά αναμονής, επανήρχισε ο προγραμματισμός χιλιάδων ραντεβού. Το Σάββατο άνοιξε εκ νέου η πύλη για τις ηλικίες 33 και 34 ετών και μέσα σε μία ώρα διευθετήθηκαν 9.771 ραντεβού από τα 12.595 που διατέθηκαν, ενώ χθες στην πύλη υπήρχαν διαθέσιμα ραντεβού για τις ηλικίες 31 και 32 ετών. Από αυτήν την εβδομάδα θα αρχίσει και ο εμβολιασμός της ηλικιακής ομάδας 20-29 ετών, η θωράκιση της οποίας θα συμβάλει επίσης στη μείωση της διασποράς. Σήμερα δικαίωμα στη διευθέτηση ραντεβού έχουν οι πολίτες 29-30 ετών, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθεί το πρόγραμμα της εβδομάδας. Στους 354.264 ανέρχονται οι εμβολιασμοί που έγιναν στην Κύπρο μέχρι και τις 8 Μαΐου (χορήγηση 40,3 δόσεων ανά 100 κατοίκους). Οι 270.101 (36,5%) αφορούν άτομα που έλαβαν την 1η δόση εμβολίου και οι 84.163 (11,4%) αφορούν άτομα που ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους σχήμα. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε το ECDC, η Κύπρος κατατάσσεται 6η ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ ως προς τη χορήγηση της 1ης δόσης, με το ποσοστό κάλυψης να είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (31,3%), ενώ το ποσοστό πλήρους κάλυψης είναι στο ίδιο επίπεδο με τον μέσο όρο της ΕΕ (11,9%).
Αντίο στα sms, ώρα για το safepassΑπό σήμερα η Κύπρος μπαίνει στο καθεστώς των μέτρων και των χαλαρώσεων που ίσχυαν πριν από το τρίτο lockdown, με την επανεκκίνηση σχεδόν όλης της οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητας και την επιστροφή των μαθητών στα θρανία με τις ίδιες προϋποθέσεις. Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρχίζει στις 11 το βράδυ ενώ θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις μέχρι 10 ατόμων σε δημόσιους χώρους και οικίες, με την κυβέρνηση να επενδύει στη χρησιμότητα του safepass. Ο νέος τρόπος διακίνησης προϋποθέτει, σε περίπτωση που ο πολίτης βρεθεί σε χώρους στους οποίους παρατηρείται συνάθροιση, την προσκόμιση αρνητικού PCR ή rapid test με ισχύ 72 ώρες, ή πιστοποιητικού εμβολιασμού σε περίπτωση που έχει λάβει την πρώτη δόση εμβολίου και έχουν παρέλθει 3 εβδομάδες από τη χορήγησή της, το οποίο δίνεται στα εμβολιαστικά κέντρα, ή την επίδειξη του μηνύματος αποδέσμευσης από την καραντίνα σε περίπτωση που έχει νοσήσει από κορωνοϊό τους τελευταίους 6 μήνες. Η παρουσίαση του κορωνοπάσου δεν απαιτείται για μετάβαση σε παραλία, λαϊκή αγορά, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, σε επιχειρήσεις τυχερών παιγνίων, εκδρομικούς χώρους, φράγματα, ζωολογικούς κήπους και μικρά καταστήματα.
Τι αλλάζειΜε την προσκόμιση του «διαβατηρίου κορωνοϊού» θα μπορούν οι πολίτες να απολαμβάνουν το φαγητό και τον καφέ τους στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης, ενώ από την 1η Ιουνίου θα μπορούν να κάθονται και στο εσωτερικό μέρος. Η επίσκεψη στα εμπορικά κέντρα και τα μεγάλα πολυκαταστήματα θα γίνεται μόνο με την παρουσίαση του safepass, με το Υπουργείο Υγείας να διευκρινίζει ότι για επίσκεψη σε υπεραγορά που βρίσκεται εντός εμπορικού κέντρου δεν θα χρειάζεται η προσκόμιση του εν λόγω πιστοποιητικού. Όσον αφορά την παρουσία πιστών σε χώρους θρησκευτικής λατρείας, μέχρι τις 16 Μαΐου ο εκκλησιασμός θα τελείται με μέγιστο αριθμό τα 50 άτομα. Ενώ από τις 17 Μαΐου ο αριθμός των πιστών αυξάνεται στο 30% της χωρητικότητας των ναών και από την 1η Ιουνίου στο 50%. Στις 17 Μαΐου θα έχουμε επίσης επανεκκίνηση της βιομηχανίας των γάμων και εκδηλώσεων, αρχικά με 200 παρευρισκόμενους, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους το coronapass, ενώ από την 1η Ιουνίου αρχίζει και η διοργάνωση δείπνων και σε εσωτερικούς χώρους. Με το safepass θα επιτρέπονται και οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας και σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Στα θέατρα μέχρι τις 16 Μαΐου θα μπορούν να εισέρχονται μόνο 50 άτομα. Από τις 17 Μαΐου η πληρότητα θα αυξηθεί σε 30% σε εσωτερικούς και 50% σε εξωτερικούς χώρους, ενώ από 1η Ιουνίου θα φτάσει το 50% σε εσωτερικούς χώρους.
Επαναλειτουργούν επίσης τα γυμναστήρια και οι σχολές χωρών και άλλων αθλημάτων με απαραίτητη την προσκόμιση safepass. Όπως απαραίτητη θα είναι η προσκόμισή του και για τη διαμονή των Κυπριών σε ξενοδοχεία. Με φιλάθλους θα πραγματοποιηθεί και ο τελικός του κυπέλλου στις 15 Μαΐου. Όσοι όμως θα τον παρακολουθήσουν θα πρέπει να έχουν safepass, με την πληρότητα του γηπέδου να είναι στο 15% της χωρητικότητας. Από σήμερα επιτρέπονται και οι προεκλογικές συγκεντρώσεις με την παρουσίαση coronapass νοουμένου ότι θα τηρείται η πληρότητα του χώρου όπου θα λαμβάνει χώρα η εκδήλωση. Στα θρανία επιστρέφουν επίσης μαθητές και εκπαιδευτικοί με την παρουσίαση αρνητικού rapid test. Την ίδια ώρα, επαναρχίζουν όλα τα ομαδικά φροντιστήρια και οι αθλητικές δραστηριότητες για παιδιά κάτω των 18 ετών, ενώ επαναλειτουργούν και τα κολυμβητήρια. Όσον αφορά τους εργαζόμενους, στις δημόσιες υπηρεσίες παρατείνεται το μέτρο της υποχρεωτικής τηλεργασίας πλην των ουσιωδών υπηρεσιών, ενώ για τον ιδιωτικό τομέα παραμένει το μέτρο της φυσικής παρουσίας του 30%.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.