«Πρέπει να επιμένουμε για μια ομοσπονδιακή λύση στο Κυπριακό, η οποία θα απαλλάξει την πατρίδα μας από τα μεγάλα αδιέξοδα που προκλήθηκαν από την τουρκική εισβολή», υπογραμμίζει ο Νίκος Τορναρίτης.
kateliadi@politis-news.com«Πρέπει να επιμένουμε για μια ομοσπονδιακή λύση στο Κυπριακό, η οποία θα απαλλάξει την πατρίδα μας από τα μεγάλα αδιέξοδα που προκλήθηκαν από την τουρκική εισβολή», υπογραμμίζει ο Νίκος Τορναρίτης, τονίζοντας παράλληλα ότι «οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για το μέλλον της Κύπρου». Αναλύοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, ο οποίος επαναδιεκδικεί έδρα στη Βουλή -είναι υποψήφιος στη Λευκωσία-, Νίκος Τορναρίτης ανέφερε ότι όπως έχει «δηλώσει πολλές φορές και δυστυχώς οι εξελίξεις το επιβεβαιώνουν: το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας δεν είναι ομοσπονδία ή κάτι καλύτερο. Το πραγματικό δίλημμα είναι ομοσπονδία ή διχοτόμηση». Ναι, συνεχίζει, η λύση περιέχει ρίσκα και όποιος λέει το αντίθετο είναι αφελής. «Η διχοτόμηση όμως ισοδυναμεί με την καταστροφή. Ισοδυναμεί με την οριστική εξαφάνιση της τ/κ κοινότητας, αλλά και τη μεταφορά του σκληρού συνόρου της Τουρκίας στην πράσινη γραμμή με ταυτόχρονη αλλοίωση της δημογραφικής ισορροπίας στην Κύπρο. Αυτές οι εξελίξεις θα έχουν αρνητικότατες συνέπειες για τον κυπριακό ελληνισμό. Η διασφάλιση της επιβίωσης του κυπριακού ελληνισμού στη γη των πατέρων του θα επιτευχθεί μόνο μέσα από την ειρηνική συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και όχι μέσα από τη διχοτόμηση», συμπληρώνει.
Υπάρχει ακόμα προοπτική επίλυσης του Κυπριακού στη βάση της ΔΔΟ;
Η μόνη ρεαλιστική προοπτική επίλυσης του Κυπριακού όπως αποδείχτηκε στη Γενεύη είναι η ομοσπονδία. Ο ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας και ο γενικός γραμματέας έχουν περιφρουρήσει τη βάση της διαπραγμάτευσης και αυτό μας δίνει χρόνο για τη συνέχεια, για να οργανώσουμε τον αγώνα μας. Απορρίφθηκαν οι θεωρίες και διάφορων ειδών δοξασίες και διλήμματα σε σχέση με τη συμφωνημένη μορφή λύσης. Αυτό αφορά τους οπαδούς των δύο κρατών στην τουρκική πλευρά, αφορά και όσους εν ονόματι μιας ιδανικής λύσης που έχουν στο μυαλό τους πιστεύουν ότι υπηρετούν το συμφέρον του τόπου. Η ομοσπονδία είναι το μόνο μέσο που θα μας οδηγήσει στην απελευθέρωση και στην επανένωση της πατρίδας μας.
Υπάρχει συγκυρία Είναι καλή η σημερινή συγκυρία για επίλυση του Κυπριακού; Θέλει η Τουρκία να λύσει το Κυπριακό, τη συμφέρει η επίλυση του κυπριακού ζητήματος;
Αν δεν είναι καλή η σημερινή συγκυρία, ποια είναι; H θέση μου είναι πως θα πρέπει να πρωτοστατήσουμε για να δημιουργήσουμε τη δυναμική για την επίλυση. Αυτήν ακριβώς την περίοδο επανέρχεται μπροστά μας η στρατηγική Κληρίδη - Κρανιδιώτη, που έλεγε ότι διεκδικούμε την ένταξή μας στην ΕΕ με την Τουρκία να έχει τις δικές της φιλοδοξίες στην Ευρώπη, για να πολλαπλασιάσουμε τα ερείσματά μας σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού. Έτσι πρέπει να σκεφτούμε τους επόμενους μήνες. Η Τουρκία «επιστρέφει», ζητά αγωνιωδώς, λόγω και της άσχημης κατάστασης της οικονομίας της, μια αναβαθμισμένη σχέση με την ΕΕ. Θα απαιτηθεί η ομοφωνία των κρατών μελών για μια τέτοια απόφαση. Εμείς πρέπει να λειτουργήσουμε με εξωστρέφεια ενισχύοντας τα ερείσματά μας μέχρι την επόμενη πενταμερή που θα ακολουθήσει. Μέσω της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος μπορεί τελικά να κερδίσουν όλοι, με πρώτους τους Κύπριους πολίτες ασφαλώς.
Ξεκάθαροι - συνεπείς Τι μας έμεινε από τη Γενεύη; Υπάρχει τρόπος να επιστρέψει η Τουρκία στη ΔΔΟ με πολιτική ισότητα;
Η Τουρκία πολλές φορές στο παρελθόν ήγειρε είτε έμμεσα είτε άμεσα τη διεκδίκηση για λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Αυτό κάνει και σήμερα. Η δική μας απάντηση είναι να επαναφέρουμε την Τουρκία στη νομιμότητα και στον σεβασμό των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών χρησιμοποιώντας τα διεθνή ερείσματά μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και φυσικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι στις θέσεις μας και αυτό αφορά το εσωτερικό μας μέτωπο και τον τρόπο που προβάλλουμε τις θέσεις μας διεθνώς. Πρέπει να είμαστε συνεπείς στο πλαίσιο λύσης όπως το περίγραψε ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών. Το συγκεκριμένο πλαίσιο περιέχει τις προϋποθέσεις για την επίτευξη ενός λογικού και ισορροπημένου συμβιβασμού που θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και των δύο πλευρών και θα δημιουργεί μια επωφελή κατάσταση για όλους τους Κυπρίους. Μόνο μέσα από έναν τέτοιο συμβιβασμό θα προκύψει μια τελική συμφωνία χωρίς νικητές και ηττημένους και κατ’ επέκταση μια πολιτικά βιώσιμη, λειτουργική και μόνιμη λύση.
Η προοπτική μιας 2ης άτυπης πενταμερούς βοηθάει την Τουρκία στο καλοκαιρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο; Σε ποιον βαθμό και με ποιον τρόπο μπορεί να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού η ΕΕ;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είμαι σίγουρος ότι δεν πρόκειται να δώσει στην Τουρκία αυτά που ζητά, αν δεν δει χειροπιαστά βήματα προόδου και επιστροφή στο πλαίσιο της συμφωνημένης βάσης επίλυσης. Το Κυπριακό έχει ήδη καταστεί και ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η ΕΕ ξεκάθαρα έχει πει ότι δεν αποδέχεται στους κόλπους της δύο κυπριακά κράτη. Σίγουρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο θα είναι καθοριστικό σε σχέση με την προοπτική και τα αποτελέσματα της δεύτερης άτυπης διάσκεψης για την Κύπρο, και θεωρώ ότι στα συμπεράσματα θα πρέπει να καταγραφεί με σαφήνεια η υποχρέωση της Τουρκίας έναντι της Κύπρου.
Ο ρόλος των ΗΠΑ Γιατί επανήλθε το ενδιαφέρον του αμερικανικού παράγοντα στο Κυπριακό;
Στη μετα-Τραμπ εποχή οι ΗΠΑ επιστρέφουν δυναμικά στην περιοχή μας. Η Κύπρος αποτελεί σίγουρα έναν στρατηγικό σύμμαχο και φίλο, ενώ η Τουρκία παραμένει μια δύσκολη εταίρος για τη Δύση. Οι Αμερικανοί την ίδια ώρα θέλουν τη σταθερότητα στον νοτιοανατολικό άξονα του ΝΑΤΟ και θα ρίξουν όλες τις δυνάμεις τους για να προχωρήσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος. Πιστεύω ότι μια πιο ισορροπημένη πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν θα βοηθήσει και την ΕΕ να διαμορφώσει στρατηγική προσέγγιση με την Τουρκία βασισμένη σε κανόνες και προϋποθέσεις, όχι ανεξέλεγκτα και με αυθαιρεσίες. Το μήνυμα που έστειλε η κυβέρνηση Μπάιντεν αναγνωρίζοντας την Αρμενική Γενοκτονία αυτό υποδηλοί.
Ώρα για ενότητα Ποιες οι ευθύνες της δικής μας πλευράς για το χάσιμο χρόνου στο Κυπριακό;
Ο χρόνος σίγουρα δεν λειτουργεί υπέρ των συμφερόντων των Κυπρίων, παγιώνονται τα τετελεσμένα και το status quo αλλάζει συνεχώς εις βάρος της δικής μας πλευράς. Ένας νέος μακροχρόνιος αγώνας θα ήταν καταστροφικός για τους Έλληνες της Κύπρου και για όλους τους Κύπριους. Δεν είναι ώρα να συζητούμε για τις ευθύνες του παρελθόντος, είναι η ώρα να ενώσουμε δυνάμεις για τη διεκδίκηση του μέλλοντος της ενωμένης Ευρωπαϊκής Κύπρου. Θεωρώ ότι οι χειρισμοί του Προέδρου Αναστασιάδη στη Γενεύη καλύπτουν όλες τις πολιτικές δυνάμεις για να κινηθούμε συντονισμένα και χωρίς εσωτερικές διχόνοιες.
Θετικοί παίκτες Εάν αποτύχει και η 2η προσπάθεια του γ.γ. του ΟΗΕ, η 2η άτυπη πενταμερής, ποια θα είναι η επόμενη μέρα της Κύπρου και του Κυπριακού;
Αυτό το «εάν» δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να επιτρέψουμε να υπάρξει. Πρέπει να εργαστούμε στοχοπροσηλωμένοι, ενεργοποιώντας τον ευρωπαϊκό και διεθνή παράγοντα για την αναγκαιότητα επανέναρξης του διαλόγου πάνω στο πλαίσιο του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών. Η Τουρκία θα κινηθεί όπως έπραξε και σε άλλες περιπτώσεις όταν θα έχει αμοιβαίο όφελος στις σχέσεις της με την ΕΕ. Προνομιακή σχέση όχι πλήρους μέλους. Οι επόμενοι μήνες θα μας δώσουν τα δείγματα γραφής που αναζητούμε και εμείς χρειάζεται να είμαστε θετικοί παίκτες στην εξίσωση.
Δύο κρίσεις κι ένα σκάνδαλο Τι έδωσε στον τόπο η 8ετία Αναστασιάδη στην προεδρία; Επικρατεί το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων…
Η διακυβέρνηση Αναστασιάδη πρώτα και πάνω απ’ όλα αντιμετώπισε με επάρκεια δύο πρωτόγνωρες κρίσεις. Την οικονομική κατάρρευση του 2013 και την υγειονομική και οικονομική κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού. Κατόρθωσε επίσης να πετύχει σημαντικές μεταρρυθμίσεις που είχαν εξαγγελθεί εδώ και δεκαετίες, αλλά ποτέ δεν είχαν γίνει πράξη. Μέσα στο τοξικό κλίμα που δυστυχώς επικρατεί, τους τελευταίους ειδικά μήνες, δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ότι η διακυβέρνηση Αναστασιάδη, παρά τα ενδεχόμενα λάθη και παραλείψεις, πέτυχε πολλά: μείωση της στρατιωτικής θητείας και αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς, θέσπιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, δημιουργία σημαντικών υφυπουργείων στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, σταδιακή κατάργηση του καταλόγου διοριστέων στην εκπαίδευση και φυσικά υλοποίηση της μεγαλύτερης κοινωνικής κατάκτησης, του ΓεΣΥ. Άλλες εξίσου σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και η μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη, δυστυχώς προσέκρουσαν στην άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Όσον αφορά το σκάνδαλο των διαβατηρίων, αυτό ερευνάται από τη διερευνητική επιτροπή η οποία και θα εκδώσει πολύ σύντομα το τελικό πόρισμα. Εμείς λέμε ότι όποιος ευθύνεται, όσο ψηλά και να βρίσκεται, να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη ανεξάρτητα από την κομματική ταυτότητα που έχει στην τσέπη του. Σε αυτό το σημείο θέλω να είμαι ξεκάθαρος.
ΔΗΣΥ και φθορά Γιατί μειώνεται η δύναμη/ποσοστά του ΔΗΣΥ; Πληρώνει τα λάθη της διακυβέρνησης Αναστασιάδη ή υπάρχουν άλλοι λόγοι;
Όλες οι μακρόχρονες διακυβερνήσεις έχουν φθορά, πόσω μάλλον μια κυβέρνηση που έχει διαχειριστεί δύο πολύ σοβαρές οικονομικές κρίσεις. Ασφαλώς υπήρξαν και λάθη και παραλείψεις που κόστισαν, που θύμωσαν τον κόσμο μας. Οι πολίτες είναι συχνά ανάμεσα σε αντιφατικές προσεγγίσεις, ζητούν διαφορετικά πράγματα και η κυβέρνηση κατά κανόνα εισπράττει το κόστος. Όμως, η κυβέρνηση όπως και ο ΔΗΣΥ κρίνονται γιατί δοκιμάστηκαν στα δύσκολα, όχι γιατί όλα πήγαιναν καλά και φυσιολογικά. Στα δύσκολα δείξαμε αποφασιστικότητα, αναστυλώσαμε την οικονομία, διατηρούμε την κοινωνική συνοχή. Και όλα αυτά χωρίς να έχουμε την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή!
Ο σημερινός Συναγερμός είναι ο ΔΗΣΥ του Κληρίδη; Έχει χάσει τον προσανατολισμό του το κόμμα;
Οι εποχές αλλάζουν όπως και τα πρόσωπα. Το κόμμα μας πρέπει να παραμείνει σταθερά προσανατολισμένο στις αρχές και στις αξίες που μας παρέδωσε ο ιδρυτής μας. Ανήκω στη γενιά που μεγάλωσε με τις αξίες αυτές της κληριδικής μετριοπάθειας, του κοινωνικού φιλελευθερισμού, της ανεκτικότητας. Αυτός ήταν πάντα ο προορισμός μας…
Γιατί ξανά; Γιατί ξανά υποψήφιος; Γιατί να ξαναψηφίσει κάποιος Νίκο Τορναρίτη; Και γιατί Συναγερμό;
Θέλω να συνεχίσω να εκπροσωπώ την πατρίδα, την παράταξη και τους πολίτες, με γνώμονα πάντα το δημόσιο όφελος. Ο τόπος, η κοινωνία, όλοι μας αντιμετωπίζουμε πολλές και σύνθετες προκλήσεις. Έχω τις εμπειρίες στον διεθνή στίβο, στο Κοινοβούλιο, θεωρώ ότι μπορώ να φτιάχνω γέφυρες συνεννόησης στο εσωτερικό μέτωπο. Υπάρχουν ακόμα σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έμειναν στη μέση. Θα αισθανόμουν σαν λιποτάκτης αν επέλεγα αυτή τη δύσκολη περίοδο την ασφάλεια του σπιτιού μου. Προσωπικός μου στόχος τη νέα βουλευτική περίοδο είναι να γίνουν πράξη δύο προτάσεις που έχω ήδη καταθέσει στη Βουλή. Η οριζόντια ψηφοφορία και το ασυμβίβαστο μεταξύ της βουλευτικής ιδιότητας και της άσκησης άλλου επαγγέλματος. Η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές στις 30 του Μάη πρώτο στόχο πρέπει να έχει τη σμίκρυνση του χάσματος μεταξύ των πολιτών και των πολιτικών. Και γιατί τον Δημοκρατικό Συναγερμό; Γιατί ο Δημοκρατικός Συναγερμός ανήκει στην κοινωνία. Γιατί είναι η δύναμη της μετριοπάθειας και της ευθύνης. Είναι η παράταξη που βγήκε μπροστά και άνοιξε δρόμους σε όλες τις κρίσιμες στιγμές αυτού του τόπου.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.