Φόρμα αναζήτησης

Στο σφυρί το ξενοδοχείο Hilton

Πωλητήριο και στο Hilton Cyprus έβαλε η ελληνική MIG και όλα δείχνουν πως είναι θέμα χρόνου η αλλαγή ιδιοκτησίας του μοναδικού πεντάστερου ξενοδοχείου της πρωτεύουσας.

Η Marfin Investment Group, όπως γράφτηκε στον ελληνικό Τύπο, έχει αρχίσει, ως αποτέλεσμα και πιέσεων από Ευρωπαίους επόπτες, την πώληση περιουσιακών στοιχείων του ομίλου, ανακοινώνοντας μόλις την περασμένη Δευτέρα ότι δέχτηκε δεσμευτική προσφορά ύψους 198 εκατ. ευρώ για πώληση της συμμετοχής της στο νοσοκομείο «Υγεία» της Αθήνας. Η MIG κατέχει το 70,38% στο «ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΝ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΝ ΚΕΝΤΡΟΝ ΑΘΗΝΩΝ ΥΓΕΙΑ Α.Ε.» και η προσφορά που συζητά κατατέθηκε όπως ανακοινώθηκε από τη «HELLENIC HEALTHCARE S.A R.L.» (η οποία ελέγχεται από τα επενδυτικά κεφάλαια της «CVC CAPITAL PARTNERS»).

Η πώληση του νοσοκομείου αποτελεί μια από τις πολλές πράξεις που ετοιμάζει η MIG ως αποτέλεσμα, όπως αναφέρθηκε, των πιέσεων που ασκούνται από επόπτες. Οι πιέσεις αυτές ασκούνται στην ουσία στον μεγαλομέτοχο της MIG, την Τράπεζα Πειραιώς, την οποία οι Ευρωπαίοι επόπτες καλούν, όπως γράφτηκε, να επικεντρωθεί στις τραπεζικές της εργασίες. Παράγοντες της αγοράς στην Κύπρο επιβεβαίωσαν στον «Π» πως οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που άρχισε η MIG στην Ελλάδα θα επηρεάσουν αναπόφευκτα και τη χώρα μας, επιβεβαιώνοντας την ίδια ώρα επαφές που έχουν αρχίσει για πώληση του Hilton της Λευκωσίας, που ανήκει στην ελληνική εταιρεία. Όπως μας αναφέρθηκε, οι επαφές είναι σε εξέλιξη εδώ και κάποιο καιρό και υπάρχει «γόνιμο έδαφος» για σύντομη κατάληξη.

Σημειώνεται ότι η MIG, που ως γνωστόν αποτελεί δημιούργημα του Ανδρέα Βγενόπουλου, κατέχει σήμερα το 75,1% του Hilton Cyprus μέσω της θυγατρικής της MIG LEISURE . Το υπόλοιπο ποσοστό κατέχει η κυπριακή εταιρεία LOUIS PLC. Αξίζει περαιτέρω να σημειωθεί πως οι δύο πλευρές, η MIG και η LOUIS, βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη για όρους της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο παρελθόν, για εισδοχή της MIG στο κεφάλαιο της Κυπριακής Δημόσιας Εταιρείας Τουριστικής Αναπτύξεως Λτδ (ΚΕΤΑ), που είναι η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Hilton Cyprus.

Το μοναδικό πεντάστερο της Λευκωσίας

Η αγορά του 75% του Hilton Cyprus από τη θυγατρική της MIG, τη MIG LEISURE Ltd, έγινε σε δύο φάσεις και ολοκληρώθηκε πριν μία δεκαετία, το Σεπτέμβριο του 2008, με το συνολικό αντίτιμο να ανέρχεται στα 69 εκατ. ευρώ περίπου.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της MIG, το Hilton Cyprus είναι το μοναδικό ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Λευκωσία, με 294 δωμάτια, προνομιακά τοποθετημένο στο κέντρο της πόλης, σε πολύ κοντινή απόσταση από το Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Το ξενοδοχείο λειτουργεί υπό την αιγίδα της Hilton από το 1967, βάσει συμφωνίας διαχείρισης (management contract), μέχρι το τέλος 2017 με δυνατότητα περαιτέρω ανανέωσης. Στην ιστοσελίδα δεν αναφέρεται εάν η συμφωνία αυτή έχει ανανεωθεί ή όχι. Αναφέρεται επίσης πως το ξενοδοχείο Hilton Cyprus διαθέτει 294 δωμάτια, εκ των οποίων τα 24 είναι σουίτες, τα 76 διακεκριμένα (executive) και τα 194 standard, αίθουσες για συνέδρια και εκδηλώσεις και καλύπτει κυρίως τις ανάγκες του επιχειρηματικού τουρισμού.

«Το ξενοδοχείο βρίσκεται σε προνομιακή τοποθεσία στο κέντρο της πόλης, ενώ επίσης περιλαμβάνει μια εξαιρετικά πολύτιμη έκταση οικοδομήσιμης γης (πάνω από 6.000τμ, από τις ελάχιστες διαθέσιμες εκτάσεις στο κέντρο της πόλης) δίπλα στο ξενοδοχείο, η οποία θα μπορούσε να αποφέρει επιπλέον 20-25.000τμ για δυνητική χρήση (μικτή χρήση γραφείων και κατοικιών, εμπορικό κέντρο, καζίνο και συναυλιακός χώρος), αναφέρει η MIG. Οι πωλήσεις του ξενοδοχείου ανήλθαν πέρσι σε 12 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 11 εκατ. το 2016.