Φόρμα αναζήτησης

Σήμερα η υποβολή δεσμευτικών προτάσεων για Συνεργατισμό

Αλλο ένα βήμα για ξεκαθάρισμα του σκηνικού όσον αφορά το μέλλον του Συνεργατισμού γίνεται σήμερα, αφού λήγει η προθεσμία που δόθηκε για υποβολή δεσμευτικών προτάσεων από επενδυτές.

Όπως έγραψε ήδη ο «Π», πληροφορίες φέρουν τόσο την Ελληνική Τράπεζα όσο και το επενδυτικό ταμείο Apollo Global Management να καταθέτουν δεσμευτική πρόταση για το «καλό κομμάτι» της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ), χωρίς ωστόσο να αποκλείονται και εκπλήξεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα μας, πηγές από τον χώρο δεν αποκλείουν στο τέλος να υπάρξει μια συνδυαστική λύση που θα ικανοποιεί και τους δύο επενδυτές, έτσι ώστε να βρεθεί τρόπος να συνυπάρξουν μέσα στη νέα τράπεζα που εκ των πραγμάτων πάει να δημιουργηθεί.

Στο μεταξύ, και οι δύο επενδυτές προέβησαν σε προσπάθειες μείωσης του πακέτου της «καλής τράπεζας», σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι ανάγκες σε κεφάλαια, ωστόσο είναι αμφίβολο αν υπάρχει αυτό το περιθώριο ευελιξίας, καθώς η προκήρυξη του Συνεργατισμού έχει θέσει αυστηρό πλαίσιο για τις επιλογές, ενώ εξ αρχής είχε ξεκαθαριστεί ότι ο διαμελισμός της ΣΚΤ δεν είναι επιλογή. Όπως επίσης έγραψε ο «Πολίτης» της Κυριακής, η διαδικασία έφερε στην επιφάνεια και τις διαφορετικές στοχεύσεις των επιμέρους επενδυτών μέσα στην Ελληνική Τράπεζα, ενώ σκληρός διαπραγματευτής αποδείχθηκε και η Apollo, ένα από τα πιο επιθετικά ταμεία παγκοσμίως, το οποίο είναι καλός γνώστης της ΣΚΤ, καθώς είναι ο μεγαλομέτοχος της Altamira, της εταιρείας που έχει αναλάβει τη διαχείριση των κόκκινων δανείων του Συνεργατισμού.

Στόχος της ΣΚΤ είναι οι δεσμευτικές προσφορές για τον Συνεργατισμό, που αναμένεται να υπάρξουν σήμερα, να εξεταστούν το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να αποφευχθεί νέα σεναριολογία. Αναμένεται πως λόγο στη διαδικασία θα έχουν και οι επόπτες σε Κύπρο και ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία τρέχει στην ουσία από τα μέσα Μαρτίου όταν η ΣΚΤ διόρισε τη Citigroup Global Markets Ltd «ως τον αποκλειστικό χρηματοοικονομικό της σύμβουλο στη διαδικασία προσδιορισμού ενδιαφέροντος για επένδυση, είτε (Α) στον πλήρως αδειοδοτημένο τραπεζικό οργανισμό, είτε (Β) στο σύνολο ή μέρος των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της ΣΚΤ (κάθε μια ΄Στρατηγική Συναλλαγή΄), στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της τράπεζας».

Η προθεσμία εκδήλωσης προκαταρκτικού ενδιαφέροντος είχε ολοκληρωθεί στις 29 Μαρτίου. Λίγα μόλις 24ωρα αργότερα, και συγκεκριμένα στις αρχές Απριλίου, η κυβέρνηση προκειμένου να καθησυχάσει ανησυχίες που υπήρχαν και να αντιμετώπιση διάφορες φήμες και σενάρια για τον Συνεργατισμό προέβη -μετά από έκδοση ομολόγων- σε κατάθεση ύψους 2,5 δισ. ευρώ στην τράπεζα, για την οποία η Δημοκρατία έλαβε ως εξασφάλιση το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το σενάριο που προκρίνει η Φρανκφούρτη

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών στις 17 Απριλίου ενώπιον κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών της Βουλής, η Φρανκφούρτη φαίνεται να ευνοεί το σενάριο της συγχώνευσης της «καλής» Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας με άλλη κυπριακή τράπεζα.

«Καθόλου δεν θα απέκλεια, ακόμη και αν υπάρχουν διάφορες προτάσεις στο τραπέζι, να προκριθεί από την εποπτεία η επιλογή που θα περιλαμβάνει τη συγχώνευση με άλλο τραπεζικό ίδρυμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χάρης Γεωργιάδης, απαντώντας στις ερωτήσεις βουλευτών στο πλαίσιο κοινής συνεδρίας των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών για τις εξελίξεις στον Συνεργατισμό.

Συγκεκριμένα, στις απαντήσεις του ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε σε ερώτημα αν η ΕΚΤ προκρίνει το σενάριο της συγχώνευσης του καλού μέρους της ΣΚΤ (δεύτερη επιλογή) από το σενάριο της συμμετοχής επενδυτή στην αύξηση κεφαλαίου.

«Η διαδικασία (εξεύρεσης επενδυτή στη ΣΚΤ) ήταν απαίτηση των ιδίων να διερευνηθούν όλες οι επιλογές, αλλά πιθανώς πράγματι να έχουν αυτήν την προτίμηση, αλλά αυτό θα εκδηλωθεί με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, διότι θα εγκρίνουν, να μην σας πω ότι σε μεγάλο βαθμό θα αποφασίσουν, ποιος θα είναι ο προτιμητέος προσφοροδότης, και μέσω της επιλογής τους πιθανότατα να προκύψει και η προτίμηση», ανάφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Πιο ενδεικτική ήταν τότε και η αναφορά του επικεφαλής του τμήματος εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) Γιάγκου Δημητρίου, ο οποίος είπε πως δεδομένων των υψηλών κεφαλαιακών απαιτήσεων η επιλογή της συμμετοχής ιδιώτη επενδυτή στο κεφάλαιο της ΣΚΤ δεν είναι στο τραπέζι.

Στο μεταξύ, περί τα τέλη Απριλίου και ο διευθυντής Στρατηγικής και Ανασχηματισμού της ΣΚΤ Γιάννος Σταυρινίδης προετοίμασε για προσφορές μόνο για το «καλό κομμάτι» του Συνεργατισμού και κατ΄ επέκταση για διαδικασίες διαχωρισμού του.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο και απαντώντας σε ερώτηση εάν το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι μόνο για το καλό κομμάτι της ΣΚΤ, είπε μεταξύ άλλων ότι «η ΕΚΤ, η οποία θα εγκρίνει τη συναλλαγή, δύσκολα θα αφήσει το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων μέσα στο τραπεζικό σύστημα». «Αυτή η συναλλαγή είναι μια χρυσή ευκαιρία να βγουν έξω τα ΜΕΔ», τόνισε σε άλλο σημείο των τοποθετήσεών του.

 

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.