Φόρμα αναζήτησης

Σχεδόν ένα δις προσφέρει στην οικονομία η ανώτερη εκπαίδευση

Έρευνα της ΕΥ καταδεικνύει ότι είναι υποτιμημένος ως πυλώνας ανάπτυξης η ανώτερη εκπαίδευση στην Κύπρο. Μεγάλες προοπτικές. Ανάγκη εθνικής στρατηγικής [...]

Read More...

Έρευνα η οποία εκπονήθηκε με τη συνεργασία εννέα κυπριακών πανεπιστημίων και ερευνητικων ιδρυμάτων, παρουσίασε η ΕΥ. Όπως προκύπτει, αυτά τα ιδρύματα ήταν υπεύθυνα για περίπου €625 – €830 εκατ. οικονομικής συμβολής το 2016, που μεταφράζεται σε περίπου 85% της συνολικής εκτιμώμενης συνεισφοράς ολόκληρου του τοπικού τομέα της Ανώτερης Εκπαίδευσης. 

Σύμφωνα μετα βασικά πορίσματα της μελέτης: 

– Τα τελευταία δέκα χρόνια, ο τομέας αναπτύχθηκε κατά 80% σε αριθμό φοιτητών, ξεπερνώντας συνολικά τους 44.000 φοιτητές κατά το 2016/2017. 

–  Το 2016 μόνο, υπολογίζεται ότι η Ανώτερη Εκπαίδευση προσέφερε €739 εκ. – €979 εκ. στην τοπική οικονομία και απασχόλησε περίπου 9.500 εργαζόμενους στον τομέα αυτό και σε άλλες υποστηρικτικές βιομηχανίες

–  Είναι αξιοσημείωτο ότι η ανώτερη εκπαίδευση συνέβαλε στα έσοδα εξαγωγών του κράτους, με τους διεθνείς φοιτητές να αποτελούν το 47% του συνόλου των φοιτητών το 2016/2017, παρουσιάζοντας ένα ετήσιο ποσοστό αύξησης της τάξης του 13.5%, κατά την διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. 

– Η ετήσια συμβολή του τομέα είναι σε θέση να παρουσιάσει περεταίρω αύξηση κατά 50% και να δημιουργήσει 1.500 νέες θέσεις εργασίας. 

– Η αγορά των «Σπουδών Εξ Αποστάσεως» (“online higher education”) παρουσιάζει μια σημαντική ευκαιρία για την Κύπρο καθώς η πιθανή προσβάσιμη αγορά εκτιμάται ότι φτάνει περίπου στο €1 δις. – €4 δις., για το οποίο η Κύπρος θα ανταγωνίζεται αγγλόφωνες χώρες όπως Αυστραλία, Σιγκαπούρη, Ιρλανδία κτλ.

Προοπτικές ανάπτυξης

Η Ανώτερη Εκπαίδευση συμβάλει στην κοινωνική και οικονομική εξέλιξη μέσω της ανάπτυξης ανθρώπινου κεφαλαίου αλλά και την ανάπτυξη, τη συντήρηση και τη διάδοση μιας πολύτιμης βάσης γνώσεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις  της ΕΥ, τα δύο τρίτα περίπου της συνεισφοράς, προέρχονται από έμμεσο αντίκτυπο των ενεργειών του τομέα, του οποίου το μεγαλύτερο κομμάτι πηγάζει από την αναβάθμιση του εργατικού δυναμικού.

Μερίδιο από την πίτα διεθνώς

Η αγορά για διεθνείς, αγγλόφωνους φοιτητές ανώτερης εκπαίδευσης υπολογίζεται ότι ανέρχεται γύρω στα €50 δις., και αυξάνεται κατά 5% ανά έτος.

Στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, παρουσιάζεται μια μοναδική ευκαιρία, σύμφωνα με  την έρευνα της ΕΥ, για αγγλόφωνες χώρες όπως η Κύπρος, να κερδίσουν μια θέση στην παγκόσμια ανώτερη εκπαίδευση καθώς τα τριτοβάθμια ποσοστά εγγραφής αναμένονται να αυξηθούν ανά το παγκόσμιο, με γνώμονα την ωρίμανση των μεγάλων αναπτυσσόμενων χωρών όπως η Κίνα και η Ινδία.

Χαμηλά ποσοστά στην έρευνα 

«Υπολογίζουμε ότι, μέχρι το 2023, εάν τα υφιστάμενα επίπεδα της ανώτερης εκπαίδευσης στην Κύπρο διατηρηθούν και υποστηριχθούν από περαιτέρω εφικτή ανάπτυξη στην εισδοχή διεθνών φοιτητών και στις δαπάνες για έρευνα, τότε η οικονομική συνεισφορά του τομέα της θα αυξηθεί κατά €400 εκατ.» εκτιμάται. 

Επί του παρόντος, η Κύπρος έχει χαμηλά επίπεδα επένδυσης σε έρευνα στην ανώτερη εκπαίδευση (2015: 0.24% του ΑΕΠ συγκριτικά με 0.47% για το EU-28, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat) και βασίζεται κυρίως σε κρατική χρηματοδότηση (2015: 57% των συνολικών δαπανών για έρευνα, έναντι 32% για την ΕΕ-28, σύμφωνα με την Eurostat).

Εισηγήσεις – βέλτιστες πρακτικές

Η έρευνα εξέτασε τις κύριες διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, τις οποίες η Κύπρος ενδεχομένως να πρέπει να μελετήσει έτσι ώστε να εκμεταλλευτεί πλήρως την προαναφερόμενη ευκαιρία. Οι πρακτικές αυτές περιλαμβάνουν:

• Μια εθνική στρατηγική για τον τομέα που να συνδυάζει:

(α) ισχυρή παροχή πληροφοριών

(β) φιλόξενη πολιτική για έκδοση βίζας

(γ) ελκυστικά πακέτα χρηματοδότησης φοιτητών

και (δ) μια συντονισμένη στρατηγική μάρκετινγκ

• Βελτίωση της διαδικασίας μετανάστευσης για την διευκόλυνση της αύξησης του αριθμού διεθνών φοιτητών

• Ένα εποπτικό καθεστώς που να διασφαλίζει την ποιότητα, να προωθεί την καινοτομία και την βελτιστοποίηση της χρονοδιάθεσης για τα ΑΕ ιδρύματα

• Εγχώριες μεταρρυθμίσεις για την παροχή κινήτρων για ανάπτυξη του σκέλους, της ποιότητας και των υποδομών, αλλά και για ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ του ακαδημαϊκού κόσμου και της υπόλοιπης αγοράς, καθώς και την διευκόλυνση της εμπορευματοποίησης της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τα αγγλικά προγράμματα

Ο Matt Robb, Διευθύνων Σύμβουλος της EY-Parthenon στο Ηνωμένο Βασίλειο και ειδικός στον τομέα της παιδείας στην Ευρώπη, αναφέρει ότι:

«Υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία για ανάπτυξη στην ΑΕ ανά το παγκόσμιο, κυρίως στους διεθνείς ευμετακίνητους φοιτητές. Η Κύπρος, στην οποία τα προγράμματα σπουδών προσφέρονται ευρέως στα Αγγλικά, αποτελεί σοβαρό υποψήφιο για να επωφεληθεί από αυτή την ευκαιρία.»

Ο Στέλιος Δημητρίου, Συνέταιρος στην EY Κύπρου και επικεφαλής του τμήματος Συμβουλευτικών Συναλλακτικών Υπηρεσιών, δηλώνει:

«Αναγνωρίζοντας την βαρύτητα του εκπαιδευτικού τομέα αλλά και του τρόπου που αλληλοεπιδρά με άλλους τομείς της οικονομίας, τώρα, περισσότερο από ποτέ, δεδομένης της ευνοϊκής οικονομικής προοπτικής για την Κύπρο, πρέπει να δουλέψουμε ενωμένοι ώστε να βοηθήσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα να βελτιωθεί και να πετύχει.»

Τα εννέα Ιδρύματα ΑΕ που συνέβαλαν στην έρευνα είναι: Cyprus International Institute of Management, Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πανεπιστήμιο Frederick, Πανεπιστήμιο Νεάπολης, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus, Πανεπιστήμιο Κύπρου και Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Τα κύρια αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, ακαδημαϊκούς και άλλους ενδιαφερόμενους, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στα γραφεία της ΕY στη Λευκωσία, στις 26 Απριλίου 2018.
 

Send this to a friend