Φόρμα αναζήτησης

Παρεμβάσεις Προεδρικού – Κεντρικής για το deal Ελληνικής – ΣΚΤ

Στο εσωτερικό της Ελληνικής Τράπεζας έχει μεταφερθεί το πεδίο των εξελίξεων για την απόκτηση του λεγόμενου «καλού κομματιού» της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

Η δυστοκία να διαμορφωθεί το τελικό επενδυτικό σχήμα (στο οποίο υπάρχει ενδιαφέρον ένταξης και από το επενδυτικό ταμείο Apollo, το οποίο έχει εκδηλώσει και αυτόνομα επενδυτικό ενδιαφέρον για τη ΣΚΤ) δηλαδή ποιοι θα χρηματοδοτήσουν την αύξηση κεφαλαίου και πώς θα διαμορφωθεί ο νέος συσχετισμός των μετόχων έχει προκαλέσει την παρέμβαση ακόμη και της κυβέρνησης, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να επικοινωνεί με τα εμπλεκόμενα μέρη. Στον κύκλο των επαφών έχει εμπλακεί και ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. Οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα αποτελούν σήμερα το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα που απασχολεί την κυβέρνηση.

Ισχυρό μήνυμα για την είσοδο νέων μετόχων στην Ελληνική μεταφέρθηκε και από την Κεντρική Τράπεζα, στο υψηλότερο επίπεδο. Η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη είχε την περασμένη Παρασκευή συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, στο οποίο έγινε σαφής υπόδειξη για είσοδο νέων μετόχων στην Ελληνική.

Το πρόβλημα

Σύμφωνα με πληροφορίες, από διάφορες πηγές, η διαδικασία έχει σκαλώσει για δύο λόγους:

  • Πρώτον το ύψος των νέων κεφαλαίων που θα χρειαστούν για την απορρόφηση των εξυπηρετούμενων δανείων της ΣΚΤ. Ακούγονται διάφορα νούμερα και αργά χθες το βράδυ πηγή κοντά στη διαπραγμάτευση ανέφερε ότι το θέμα αυτό έχει κλειδώσει με το ποσό να προσδιορίζεται κάτω από τα 450 εκατ. ευρώ.
  • Δεύτερον η Wargaming, η οποία κατέχει το 24,9% των μετόχων, δεν θέλει να δει το ποσοστό της να περιορίζεται ως αποτέλεσμα της εισόδου νέων μετόχων-επενδυτών.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι το δεύτερο καθώς η Wargaming εμφανίζεται να μην θέλει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, αλλά και να μην περιοριστεί ο ρόλος της στην Ελληνική. Από την άλλη, οι υποψήφιοι επενδυτές (Atlas Merchant Capital, J.C. Flowers & Co, αλλά και Apollo) θέλουν να αποκτήσουν στην Ελληνική Τράπεζα συμμετοχή που θα τους δίνει έλεγχο. Δεν θέλουν απλά να αποκτήσουν ένα 10%.

Ο επόπτης

Σε όλη αυτή την εξίσωση πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βλέπει τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΣΚΤ ως μια χρυσή ευκαιρία για να λυθεί ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ταυτόχρονα, με την προσθήκη επενδυτών, θα δημιουργείται μια νέα τράπεζα με νέους μετόχους οι οποίοι θα έχουν διαρκή πρόσβαση και επαφή με τις αγορές.

Πιέζει ο χρόνος για το τελευταίο μίλι

Στο παρασκήνιο τρέχουν παράλληλες διεργασίες για να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά και να εισέλθει η διαδικασία στο τελευταίο μίλι.

«Αν όλοι οι εμπλεκόμενοι κάτσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι η συμφωνία θα κλείσει», ανέφερε στον «Π» πρόσωπο με γνώση των εξελίξεων. Αλλά ακόμη δεν φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Ο χρόνος όμως πιέζει (ιδανικά θα πρέπει την επόμενη εβδομάδα να κλείσει το deal και να ξεκινήσει η διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου), γι’ αυτό και υπήρξε παρέμβαση από την κυβέρνηση, ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες. Στο παρόν στάδιο οι φάκελοι με τις προσφορές τροφοδοτούνται με νέα στοιχεία, αλλά απουσιάζει «η ταμπακιέρα», το επενδυτικό σχήμα και η νέα μετοχική δομή. Επιπλέον η όλη διαδικασία απαιτεί εγκρίσεις και ελέγχους από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό. Μάλιστα ο ΕΕΜ περνά προληπτικά, από έλεγχο καταλληλότητας, επενδυτές που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν συμμετοχή άνω του 10% σε συστημική τράπεζα της ευρωζώνης (συμπεριλαμβανομένων και υφιστάμενων που θέλουν να μετέχουν σε αυξήσεις κεφαλαίων).

Στο τραπέζι αποζημίωση

Ενα άλλο θέμα που έχει ανακύψει είναι η συζήτηση για τη χορήγηση αποζημίωσης από το κράτος προς την Ελληνική Τράπεζα για την απόκτηση της ΣΚΤ. Η συζήτηση έχει μια λογική βάση, καθώς οι επενδυτές θα αποκτήσουν ένα περιουσιακό στοιχείο (καλά δάνεια, προσωπικό, δίκτυο, καταθέσεις) το οποίο κουβαλά υποχρεώσεις. Καταρχήν υπάρχει το θέμα της μείωσης του προσωπικού και της χρηματοδότησης της εθελούσιας εξόδου που θα χρειαστεί. Το πιο κοστοβόρο (και με πολλές παραμέτρους για να βγει ένα νούμερο) είναι η αποτίμηση του χαρτοφυλακίου των εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους περί τα 5,4 δισ. ευρώ. Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν η εύλογη αξία των εν λόγω δανείων είναι πράγματι 5,4 δισ. ευρώ. Η απάντηση που έρχεται είναι όχι. Αυτό το όχι έχει κόστος. Πώς; Το «καλό» κομμάτι πάει πακέτο με τις καταθέσεις. Στις στήλες του ισολογισμού, «ενεργητικό» (δάνεια, λοιπά περιουσιακά στοιχεία) / «παθητικό» (καταθέσεις) τα σύνολα πρέπει να είναι ίσα. Αν το «ενεργητικό» είναι μεγαλύτερο από τις καταθέσεις ο πωλητής καταβάλει τίμημα (όπως η Τρ. Πειραιώς το 2013, για την απόκτηση των ελληνικών υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών κατέβαλε τίμημα 524 εκατ ευρώ). Αν το «ενεργητικό» είναι μικρότερο η διαφορά πρέπει να καλυφθεί και ο λογαριασμός στην περίπτωσή μας αφορά τη Δημοκρατία. Η κάλυψη αυτού του κενού, το ύψος του οποίου αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης δεν πρέπει να συσχετίζεται με τα κεφάλαια.

Ένας τρόπος κάλυψης που εξετάζεται, χωρίς καταβολή χρημάτων, είναι να αναγνωριστεί αρνητική υπεραξία από εξαγορά δανείων σε εύλογη αξία, μια λογιστική καταγραφή στην οποία θα χρεώνονται μελλοντικές ζημιές.