Φόρμα αναζήτησης

Παραιτήσεις από την J&P-Συνεχίζεται το οικονομικό αδιέξοδο

Τα εσωτερικά διοικητικά προβλήματα, που έχουν αντανάκλαση και στην οικονομική κατάσταση της εταιρείας, εξακολουθούν να ταλαιπωρούν την J&P, με τελευταίες πράξεις την παραίτηση ανώτατων στελεχών με πολυετή παρουσία στην εταιρεία και τη διεύρυνση του ρήγματος εντός της οικογένειας Παρασκευαΐδη.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, ο «Π» πληροφορείται ότι τα αδέρφια Ευθύβουλος και Λεώνη Παρασκευαΐδη απομάκρυναν από το διοικητικό συμβούλιο της J&P Ltd (της κυπριακής εταιρείας και πρώτης ιστορικά εταιρείας του ομίλου) τη μητέρα τους Θέλμα, καθώς θεωρούν ως βασική αιτία των προβλημάτων τη στήριξη που παρέχει στον Ανδρέα Παπαθωμά, ο οποίος και διοικεί το τμήμα της εταιρείας που αναλογεί στην οικογένεια Παρασκευαΐδη.

Η σχετική αλλαγή έχει καταχωριστεί και στο μητρώο του εφόρου Εταιρειών (αποτελεί δημόσια πληροφορία) και η Θέλμα Παρασκευαΐδη δεν εμφανίζεται στους διευθυντές.
Όπως είχε γράψει στο παρελθόν ο «Π», η οικογένεια Παρασκευαΐδη έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα: από τη μια ο Ευθύβουλος Παρασκευαΐδης, γιος του ιδρυτή και η αδερφή του Λεώνη Παρασκευαΐδη και από την άλλη η μητέρα τους Θέλμα με τη δεύτερη κόρη της Χριστίνα και τον γαμπρό της Ανδρέα Παπαθωμά. Η διοικητική αναταραχή έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην εταιρεία, με αποτέλεσμα να μην υλοποιείται το σχέδιο διαχωρισμού της J&P Ltd το οποίο είχε συμφωνηθεί με την οικογένεια Ιωάννου.

Στο μεσοδιάστημα που μεσολάβησε, από την αποκάλυψη των οικονομικών προβλημάτων στη Σαουδική Αραβία (η δραστηριότητα στη χώρα ανήκει στην πλευρά Παρασκευαΐδη) με τη δημοσιοποίηση του θέματος από τους απλήρωτους εργαζομένους, καταβλήθηκε η μισθοδοσία Ιανουαρίου, αλλά η κατάσταση δεν δείχνει να ομαλοποιείται.

Οι παραιτήσεις

Αντίθετα, υψηλόβαθμα στελέχη που απασχολούνται στις δραστηριότητες της «Ομάδας Α», δηλαδή και στη Σ. Αραβία, παραιτούνται. Ο «Π» πληροφορείται ότι αποχώρησε το επί 31 χρόνια στέλεχος της J&P και οικονομικός διευθυντής (CFO) της «Ομάδας Α» Κώστας Κυριακίδης και ο διευθυντής λειτουργιών (COO) στη Σαουδική Αραβία, Γιώργος Χρήστου. Μάλιστα, ο κ. Κυριακίδης εκθέτοντας στο διοικητικό συμβούλιο της Joannou & Paraskevaides (Overseas) Limited τους λόγους της παραίτησής του, παρουσιάζει μια δύσκολη κατάσταση και μάλιστα εκφράζει αμφιβολίες για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της εταιρείας (ως σύνολο).

Ο πρώην πλέον οικονομικός διευθυντής παραθέτει και την ουσία του προβλήματος: η εταιρεία λειτουργεί ως δύο ξεχωριστές οντότητες, αλλά στην πράξη παραμένει μία και ενιαία νομικά, με αποτέλεσμα λάθη ή παραλείψεις της μιας οντότητας να επηρεάζουν το σύνολο της J&P, όπως συμβαίνει τώρα με τα προβλήματα ρευστότητας της «Ομάδας Α».
Ο κ. Κυριακίδης καλεί τους μετόχους να ενεργήσουν γρήγορα για να αντιμετωπίσουν τα πολύ σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία.

Ειδικότερα, στους λόγους της παραίτησής που εξέθεσε στη διοίκηση της J&P Ltd, αναφέρει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες μπορεί να προσφέρει λίγα πράγματα. Μάλιστα σημειώνει ότι ο ρόλος του οικονομικού διευθυντή είχε μπει στο περιθώριο, τουλάχιστον τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες, και ότι σήμερα υπάρχει μόνο ως τίτλος.

Τι είχε προηγηθεί

 

Το 2016 οι οικογένειες Ιωάννου και Παρασκευαΐδη ήρθαν σε συμφωνία για τη διάσπαση της εταιρείας, με τη δημιουργία, σε πρώτη φάση, δύο πόλων δραστηριότητας εντός της J&P Overseas. Από τον Ιούνιο του 2016 η οικογένεια Ιωάννου ανέλαβε τις δραστηριότητες σε Κατάρ, Ομάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Ιράκ και Ελλάδα (την J&P-AVAX), ενώ η πλευρά Παρασκευαΐδη, τη Σαουδική Αραβία, τη Λιβύη και το Κουρδιστάν. Η συμφωνία της διοικητικής διάσπασης προέβλεπε ότι η κάθε πλευρά θα είχε την πλήρη ευθύνη του τομέα της, περιλαμβανομένης και της ευθύνης χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων της. Σε δεύτερο στάδιο θα πραγματοποιείτο και ο νομικός διαχωρισμός της εταιρείας. Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν όπως είχαν συμφωνηθεί με αποτέλεσμα την εμφάνιση των γνωστών προβλημάτων στη Σαουδική Αραβία, με μεγάλες οφειλές στο προσωπικό. Ουσιαστικά οι δραστηριότητες της ομάδας Παρασκευαΐδη χρειάζονται ρευστό το οποίο δεν μπαίνει στην εταιρεία, αν και πηγές με γνώση των εξελίξεων στο εσωτερικό της εταιρείας τονίζουν ότι η διοίκηση Παπαθωμά έχει περιουσιακά στοιχεία προς ρευστοποίηση που θα μπορούσαν να περιορίσουν τα προβλήματα.

Μέχρι το τέλος του 2017 η πλευρά Ιωάννου τοποθέτησε στην εταιρεία, για τις ανάγκες των δικών της δραστηριοτήτων, 41 εκατ. δολάρια, ενώ από την πλευρά της επιχειρησιακής μονάδας Παρασκευαΐδη, επικεφαλής της οποίας είναι ο Ανδρέας Παπαθωμάς, υποδεικνύεται ότι παρατηρείται αδράνεια.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.