Φόρμα αναζήτησης

Οικονομία: Ιδού το σχέδιο «Εστία»

Θετικά αντιμετωπίζουν στις Βρυξέλλες το σχέδιο κρατικής επιδότησης μέρους της δόσης στεγαστικών δανείων ευάλωτων ομάδων, γνωστό και ως σχέδιο «Εστία». Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», έχει ήδη λάβει μια πρώτη προέγκριση από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Ειδικότερα, το σχέδιο θα αφορά την επιδότηση μέρους της μηνιαίας δόσης στεγαστικών δανείων συγκεκριμένων δανειοληπτών, με την επιδότηση να μην ξεπερνά το 33% της δόσης, και το υπόλοιπο ποσό να καταβάλλεται από τον δανειολήπτη. Δηλαδή, για ένα δάνειο με δόση 600 ευρώ, το κράτος θα καταβάλλει τα 200 ευρώ και το βάρος για τον δανειολήπτη θα περιορίζεται στα 400 ευρώ.

Επιλέξιμοι για επιδότηση θα είναι όσοι δανειολήπτες θα μπορούν να αποδείξουν ότι είναι συνεργάσιμοι, δηλαδή προσπάθησαν να ρυθμίσουν το δάνειό τους και να έρθουν σε συμφωνία με την τράπεζά τους. Ταυτόχρονα, θα υπάρχει και πολύ αυστηρό πλαίσιο με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το σχέδιο θα δίνει μια τελευταία ευκαιρία σε πολλά νοικοκυριά να σώσουν την πρώτη τους κατοικία, ωστόσο η ευκαιρία αυτή θα συνοδεύεται από ιδιαίτερα αυστηρούς κανόνες ώστε να αποκλειστούν φαινόμενα εκμετάλλευσης και κατάχρησης. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, σε κάθε ενδιαφερόμενη τράπεζα (η συμμετοχή των τραπεζών στο σχέδιο θα είναι εθελοντική) θα δημιουργηθούν ειδικά οχήματα για την επιδότηση της δόσης των δανείων. Από το «Εστία» αναμένεται να επωφεληθούν όσοι αδυνατούν να πληρώσουν το σύνολο της δόσης τους τη δεδομένη στιγμή, αλλά και τα τραπεζικά ιδρύματα, καθώς εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί ένα σημαντικό μομέντουμ για αναδιαρθρώσεις.

 

Λύνουν τα χέρια

 

Παράλληλα, το σχέδιο λύνει τα χέρια των τραπεζών για να «κυνηγήσουν» τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που αρνούνται να συνεργαστούν, αλλά και όσους κατέχουν σημαντική ακίνητη περιουσία ή διατηρούν εισοδήματα και δεν θα μπορούν να εισαχθούν στο σχέδιο «Εστία».

Κερδισμένο θα είναι και το κράτος, καθώς με το «Εστία» αποφεύγεται η κοινωνική αναταραχή που θα προκαλούσαν τυχόν μαζικές εκποιήσεις, ενώ στερεί επιχειρήματα όσων κομμάτων στο Κοινοβούλιο αρνηθούν την επίσπευση των διαδικασιών των εκποιήσεων με πρόσχημα την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Την ίδια ώρα, το κόστος για το κράτος θεωρείται διαχειρίσιμο και δεν αναμένεται να επιβαρύνει σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό.

Νομοσχέδια

 

Είναι σχεδόν σίγουρο πως η ψήφιση του «Εστία» θα συνδυαστεί με τα νέα νομοσχέδια που σύντομα θα φέρει στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομικών, για τη μερική αναθεώρηση του πλαισίου εκποιήσεων και αφερεγγυότητας, αλλά και για την τιτλοποίηση δανείων. Τις σχετικές αναφορές έκανε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Ερωτηματικό ωστόσο παραμένει η σύσταση του φορέα διαχείρισης κόκκινων δανείων, που φαίνεται να προκύπτει από τον διαχωρισμό κατά την πώληση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας. Όλα βεβαίως θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της διαδικασίας πώλησης της Συνεργατικής Τράπεζας, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, που για την ώρα δικαίως μονοπωλεί το ενδιαφέρον.

Οι καταθέσεις ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού είναι ακόμη εκεί και το κράτος που έχει αναλάβει τον έλεγχο, αλλά και την πώληση, έχει σημαντικές ευθύνες απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους. Ωστόσο, μετά την έκδοση ομολόγων ύψους 2,35 δισ. ευρώ, αλλά και την κατάθεση των 2,5 δισ. ευρώ στον Συνεργατισμό, το κράτος έχει θέσει το πλαίσιο για ομαλή μετάβαση. Το «καλό» χαρτοφυλάκιο αναμένεται να καταλήξει σε τραπεζικό ίδρυμα, και τα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια» στον φορέα διαχείρισης δανείων. Δεν αποκλείεται στον φορέα να υπάρχει συμμετοχή και ιδιωτικών κεφαλαίων, ενώ η διοίκησή του θα διέπεται από ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο, το οποίο δεν θα επιτρέπει την κρατική ανάμειξη και τη δημιουργία πελατειακών σχέσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης απεκάλυψε την περασμένη εβδομάδα στα μέλη των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου πως ήδη γίνεται σχετική επεξεργασία νομοθεσίας που θα αφορά τη διαχείριση δανείων από κρατική εταιρεία, σε περίπτωση που δεν καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις με κάποιον από τους επενδυτές για τα την πώληση των κόκκινων δάνειων του Συνεργατισμού.

 

Τελική ευθεία

 

Αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και μέχρι τη Δευτέρα 30 Απριλίου θα γνωρίζουμε αν ένας από τους τρεις φερόμενους ενδιαφερόμενους έχει καταθέσει δεσμευτική πρόταση για τον Συνεργατισμό.

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς του Συνεργατισμού τοποθετείται τον Μάιο και είναι σχεδόν σίγουρο πως θα συνδυαστεί τόσο με τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις όσο και με τη θεσμοθέτηση του σχεδίου «Εστία».

Στόχος όσων χειρίζονται το θέμα είναι από τις αλλαγές να προκύψει μια ισχυρή νέα τράπεζα που θα είναι σε θέση να υποστηρίξει την ανάπτυξη της χώρας, αλλά και ένα νέο χρηματοοικονομικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την Κύπρο να είναι μέρος της τραπεζικής ενοποίησης της ευρωζωνης, αφήνοντας για τα καλά στο παρελθόν την αβεβαιότητα στο χρηματοοικονομικό σύστημα.