Φόρμα αναζήτησης

Έρχονται καυτές αυξήσεις στα καύσιμα

Εντός του 2019 οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης θα αυξηθούν από 3 έως 6 σεντ το λίτρο περίπου, ανεξάρτητα από τις συνθήκες στο διεθνές εμπόριο, προκειμένου να αγοράζεται (από το εξωτερικό) και να προστίθεται στα καύσιμα ικανή ποσότητα βιοκαυσίμων και να ικανοποιηθεί η υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας να καλύπτει από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) το 10% της ενέργειας που καταναλώνεται στις μεταφορές. Την… εξαγγελία των καυτών αυξήσεων στα καύσιμα έκανε χθες ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, στη διάρκεια παρουσίας του στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας.

Τα βιοκαύσιμα παράγονται από τη χρήση βιομάζας, π.χ. χρησιμοποιημένα τηγανέλαια, φυτικά έλαια, φύκια, κτηνοτροφικά απόβλητα, κ.λπ. Ήδη μικρές ποσότητες βιοκαυσίμων προστίθενται στα συμβατικά καύσιμα που πωλούνται στην Κύπρο.
Σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, η Κύπρος υποχρεούται να καλύπτει από την 1/1/2020 το 10% της ενέργειας που καταναλώνεται στις μεταφορές (εξαιρούνται οι αερομεταφορές και η ναυσιπλοΐα) από ΑΠΕ. Μέχρι στιγμής, η Κύπρος απέχει πολύ από τον στόχο, αφού μόλις το 2,5% της ενέργειας στις μεταφορές προέρχεται από ΑΠΕ. Η κυβέρνηση δεν ανησυχεί για την απόκλιση, αφού της προσφέρεται η (εύκολη, πλην όμως δαπανηρή) λύση της ανάθεσης στις εταιρείες πετρελαιοειδών της υποχρέωσης να αρχίσουν εντός του 2019 την εισαγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων βιοκαυσίμων και να τις σμίγουν με ποσότητες συμβατικών καυσίμων, ώστε να «πιάσουμε» από τον Ιανουάριο του 2020 τον στόχο του 10%. Αυτό θα κοστίσει πολλά εκατομμύρια, καθώς τα βιοκαύσιμα είναι πιο ακριβά από τη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης και γι’ αυτό το λόγο το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζει το Υπουργείο Ενέργειας προβλέπει την αύξηση της τιμής της βενζίνης κατά 2-3 σεντ το λίτρο και της τιμής του πετρελαίου κίνησης κατά 5-6 σεντ το λίτρο. Ο υπουργός προέβλεψε ότι η συνολική επιβάρυνση για την οικονομία από την ενσωμάτωση του κόστους του βιοκαυσίμου στην τιμή των καυσίμων θα είναι σοβαρή και ενημέρωσε τους βουλευτές ότι γίνονται διάφορες σκέψεις για να περιοριστεί (αλλά όχι να εκμηδενιστεί) με κάποιες εναλλακτικές επιλογές το βάρος που θα επωμιστούν οι καταναλωτές.

Σε ό,τι αφορά τους στόχους για συμμετοχή των ΑΠΕ σε άλλες χρήσεις της ενέργειας, τα ποσοστά που καταγράφει η Κύπρος είναι μεν καλύτερα, αλλά και πάλι απέχουν (πλην του τομέα θέρμανσης – ψύξης) από τους στόχους που τέθηκαν από την ΕΕ για το 2020. Σύμφωνα με την 4η έκθεση προόδου της Κύπρου, το μέσο μερίδιο ΑΠΕ στον τομέα της θέρμανσης – ψύξης τη διετία 2015-2016 ανήλθε στα 23,66% (κυρίως χάρη στους ηλιακούς θερμοσίφωνες), ξεπερνώντας τον στόχο για 23,5% που έθεσε για την Κύπρο η ΕΕ για το 2020. Αντίθετα, το μέσο μερίδιο ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή κατά τη διετία 2015-2016 ήταν 8,56% (σήμερα υπολογίζεται λίγο πάνω από το 9%), ενώ ο στόχος που έθεσε για την Κύπρο η ΕΕ για χρήση ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή είναι 16%. Συνολικά, στα τέλη του 2016 το μερίδιο ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας στην Κύπρο ανήλθε στο 9,27% (περίπου στο ίδιο επίπεδο διατηρήθηκε και το 2017), ενώ ο στόχος για το 2020 είναι 13%.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.