Φόρμα αναζήτησης

Αντίστροφη μέτρηση για μισθολογικές αυξήσεις στο ευρύτερο δημόσιο

Τήρηση του χρονοδιαγράμματος που προβλέπεται στη Συμπληρωματική Συμφωνία του Υπουργείου Οικονομικών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, για ολοκλήρωση του διαλόγου που αφορά τον καθορισμό του ποσοστού παραχώρησης γενικών αυξήσεων ή και μείωσης της αποκοπής μισθών που θα αποδοθούν εντός του 2018 στο ευρύτερο δημόσιο, μέχρι το τέλος του μήνα, θέλουν ΣΕΚ και ΠΕΟ.

Σύμφωνα με τις συντεχνίες, τα τρία θέματα που τίθενται και απομένουν να διευθετηθούν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με το υπουργείο, αφορούν τον καθορισμό του ποσοστού παραχώρησης γενικών αυξήσεων ή και μείωσης της αποκοπής μισθών που θα αποδοθούν εντός του 2018, τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος για σταδιακή κατάργηση των αποκοπών με σκοπό την αποκατάσταση των μισθών και, τέλος, τη σύσταση ταμείου προνοίας για τους νεοεισερχόμενους στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, που προσλήφθηκαν μετά τον Οκτώβριο του 2011, ρύθμιση η οποία θα καλύψει και άλλους εργαζόμενους, όπως οι αορίστου χρόνου. Υπενθυμίζεται ότι η Συμπληρωματική Συμφωνία του περασμένου Οκτωβρίου προέβλεπε ότι η κατάληξη θα αποκλείει το ελάχιστο όριο 0% και θα βρίσκεται κάτω από το ανώτατο διαπιστωμένο όριο του 2% για την παραχώρηση γενικών αυξήσεων ή και μείωση της αποκοπής μισθών.

«Τότε συμφωνήσαμε ότι εμείς δεν θα επιμένουμε στο μάξιμουμ και ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δεν θα επιμένει στο 0%. Απομένει μέσα από κάποιες υποθέσεις εργασίας να δούμε πού θα πάει πρώτα αυτό το ποσοστό, κι αν θα πάει λόγου χάρη στη μείωση αποκοπών, ποιες είναι οι αποκοπές που θα αφαιρεθούν κατά προτεραιότητα. Αυτό εμάς δεν μας αρκεί. Εμείς θέλουμε κι ένα χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των μισθών, που είναι και ο κύριος άξονας της διεκδίκησής μας, σταδιακά και πάντα στα πλαίσια των δυνατοτήτων της οικονομίας» δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο γ.γ. της ΟΗΟ ΣΕΚ Ανδρέας Ηλία.

Σύμφωνα εξάλλου με τον γ.γ. της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, Αντώνη Νεοφύτου, τα τρία θέματα που εκκρεμούν θα πρέπει να διευθετηθούν αυτές τις ημέρες και ως το τέλος του Μάη θα πρέπει να κλείσει η συμφωνία, ωστόσο δεν έχει καθοριστεί ακόμα νέα συνάντηση με το υπουργείο. Σε σχέση με τον καθορισμό του ποσοστού παραχώρησης γενικών αυξήσεων ή και μείωσης της αποκοπής μισθών για φέτος, είπε ότι έγιναν διαβουλεύσεις «κι εμείς εκείνο που θέλουμε είναι να ξεκινήσουμε από τους χαμηλά αμειβόμενους μέχρι 1500 ευρώ. Για να γίνει αυτό πρέπει να υπολογιστεί πόσο είναι αυτό το ποσοστό και περιμένουμε αυτές τις λεπτομέρειες».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καλέσει τις συντεχνίες σε συνάντηση την επόμενη εβδομάδα.