Φόρμα αναζήτησης

Ανοιχτή επιστολή ΣΥΚΑΛΑ: Τι γίνεται με την περιουσία του Βγενόπουλου;

Εξηγήσεις για τις διαδικασίες που ακολουθούνται στην υπόθεση της Λαϊκής, και ειδικότερα στο θέμα της παγοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του Ανδρέα Βγενόπουλου, ζητά με ανοιχτή επιστολή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Καταθετών Λαϊκής Τράπεζας.

Στην επιστολή του προς την Αρχή Εξυγίανσης και τον Ειδικό Διαχειριστή Λαϊκής, ο ΣΥΚΑΛΑ σημειώνει μεταξύ άλλων πως παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στον έκτο χρόνο διαχείρισης των εναπομεινάντων περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής, εντούτοις δεν υπήρξε εξέλιξη σε ότι αφορά την εκκαθάριση της Λαϊκής και τη διανομή των περιουσιακών στοιχείων στους πιστωτές.

Αναλυτικά η επιστολή:

Κυρία και Κύριοι,

Πριν από χρόνια εκδόθηκε διάταγμα παγοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του Α. Βγενόπουλου και άλλων.  Παρ’  όλες τις προσπάθειες μας να ενημερωθούμε μέσω των συναντήσεων που είχαμε, δεν καταφέραμε ποτέ να μάθουμε ούτε το ύψος των περιουσιακών στοιχείων που ανευρέθησαν, ούτε την τύχη τους. Γίνεται κάτι, ή απλώς πληρώνετε (δηλαδή πληρώνουμε) κάποιους; Σύμφωνα με αόριστες απαντήσεις που παίρνουμε κάθε φορά που ρωτούμε, το αποτέλεσμα στο οποίο εμείς καταλήγουμε, είναι ότι τίποτα δεν γίνεται.

Τα ΜΜΕ ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι το ιατρικό κέντρο ΥΓΕΙΑ, συμφερόντων Α. Βγενοπούλου και άλλων, πωλήθηκε για 271 εκατομμύρια ευρώ.

Σαν Αρχή Εξυγίανσης (ο όρος κατάντησε ευφημισμός!) και ειδικός διαχειριστής της Λαϊκής, έχετε μεριμνήσει αυτά τα χρήματα (τουλάχιστον αυτά που ανήκουν στον Α. Βγενόπουλο / κληρονόμους του) να παγοποιηθούν, σύμφωνα με δικαστικό διάταγμα που εκδόθηκε προ πολλού για παγοποίηση περιουσιακών στοιχείων Βγενόπουλου και άλλων;

Επίσης, ο Α. Βγενόπουλος και άλλοι, έχουν ανοικτή διαδικασία στο διαιτητικό δικαστήριο εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας διεκδικώντας περίπου 1.2 δισεκατομμύρια ευρώ για μη προστασία των επενδύσεων τους στην Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με διακρατική συμφωνία Ελλάδος – Κύπρου.

Έχετε μεριμνήσει ώστε, σε περίπτωση που η υπόθεση κερδηθεί εναντίον της ΚΔ, οι όποιες αποζημιώσεις επιδικαστούν, να μπλοκαριστούν αφού υπάρχει διάταγμα παγοποίησης των περιουσιακών στοιχείων εδώ και χρόνια;

Είμαστε στον έκτο χρόνο διαχείρισης των εναπομεινάντων περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής και ακόμα δεν βλέπουμε φως στην σήραγγα σε ότι αφορά εκκαθάριση της Λαϊκής και διανομή των περιουσιακών στοιχείων στους πιστωτές.  Το μόνο που βλέπουμε είναι σταδιακή ραγδαία μείωση της αξίας αυτών των περιουσιακών στοιχείων.  Με αυτό τον ρυθμό δεν θα χρειαστεί καν εκκαθάριση, διότι σύντομα φαίνεται δεν θα απομείνουν περιουσιακά στοιχεία προς διανομή στους πιστωτές, αφού τα όποια χρήματα από την πώληση των περιουσιακών στοιχείων θα τα καρπωθούν οι δικηγόροι, λογιστές, σύμβουλοι, μεσάζοντες, διαχειριστές κ.λπ.

Θυμηθείτε, παρακαλούμε, ότι τον Μάρτιο του 2013 ανώτατος Πολιτειακός αξιωματούχος υπολόγιζε ότι οι πιστωτές της Λαϊκής θα αποζημιώνονταν με περίπου το 40% των κατασχεθέντων καταθέσεων τους από την πώληση των εναπομεινάντων περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής.  Δύο μήνες μετά, άλλος ανώτατος Πολιτειακός αξιωματούχος κατέβασε αυτό το ποσοστό στο 20% .  Σήμερα αυτό το ποσοστό είναι κάτω από 7%!!

Παρόλο που είμαστε ανοικτοί σε ενημερωτική συνάντηση, παρακαλούμε οι απαντήσεις / τοποθετήσεις σας να γίνουν γραπτώς.  

ΔΣ ΣΥΚΑΛΑ

Κοινοποίηση: 

Πρόεδρο Κυπριακής Δημοκρατίας

Μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου

Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και μέλη Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών

Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και μέλη Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών

Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων

Πολιτικά Κόμματα

Γενικό Εισαγγελέα ΚΔ

Γενικό Ελεγκτή ΚΔ

Περιφρόνηση διατάγματος

Να υπενθυμίσουμε ότι οι προηγούμενοι δικηγόροι που είχαν το χειρισμό της αστικής υπόθεσης εναντίον του Βγενόπουλου είχαν πετύχει την έκδοση δικαστικού διατάγματος με το οποίο παγοποιούνταν οι λογαριασμοί και τα περιουσιακά στοιχεία του Βγενόπουλου και άλλων ανά το παγκόσμιο (worldwide), το οποίο καταχωρήθηκε στην Αγγλία και σε άλλες χώρες.

Επειδή ο Βγενόπουλος είχε προβεί σε κάποιες πληρωμές κατά παράβαση του δικαστικού διατάγματος καταχωρήθηκε αίτηση στο Δικαστήριο εναντίον του για περιφρόνηση του διατάγματος, η οποία αφού επιδόθηκε σε αυτόν ορίσθηκε για ακρόαση. 

Είναι γνωστό στους νομικούς κύκλους ότι το διάβημα αυτό θεωρείται οιωνί ποινικό μέτρο γιατί αν και σε αστική διαδικασία, η απόδειξη παράβασης δικαστικού διατάγματος συνήθως έχει ως αποτέλεσμα την φυλάκιση του παραβάτη. 

Μετά την αφαίρεση του χειρισμού της υπόθεσης από τους προηγούμενους δικηγόρους (Γραφείο Ανδρέα Νεοκλέους) ανετέθει  ο χειρισμός της σε άλλους δικηγόρους και έκτοτε δεν υπήρξε καμία πληροφορία όσον αφορά την τύχη της αίτησης αυτής αλλά και γενικότερα όπως αναφέρει ο ΣΥΚΑΛΑ καμιά πληροφορία για την τύχη της υπόθεσης του Βγενόπουλου η οποία όντας αστική συνεχίζεται ασχέτως του θανάτου του.