Φόρμα αναζήτησης

Airport city το παλιό Αεροδρόμιο; Ψάχνουν ξανά για επενδυτές διεθνώς

Σε μία πολύ καλύτερη περίοδο για τη χώρα, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, η Hermes Airports τόλμησε να κάνει το επόμενο βήμα προς αναζήτηση επενδυτών για εμπορική αξιοποίηση και ανάπτυξη των εγκαταστάσεων και της περιοχής του παλιού αεροδρομίου Λάρνακας. 

Αυτή είναι η τρίτη προσπάθεια που γίνεται από το 2012. Οι δυο προηγούμενες ήταν ανεπιτυχείς, ωστόσο η ανάκαμψη της οικονομίας, οι συνθήκες σταθερότητας που δημιουργούνται και η ανάπτυξη που καταγράφεται, ενδυναμώνει την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα βρεθούν επενδυτές που θα πιστέψουν στο project για την ανάπτυξη του airport city του διεθνούς αεροδρομίου.

Σύμβουλοι της Hermes Airports σε αυτό το υποσχόμενο έργο είναι ο όμιλος εταιρειών Δανός, ο οποίος τους τελευταίους δύο μήνες, και συγκεκριμένα από τον περασμένο Μάρτιο, αναζητεί στρατηγικούς επενδυτές σε Κύπρο, Ελλάδα και διεθνώς.

Ζητούνται επενδυτές

Ο Κώστας Κουλερής, επικεφαλής της ομάδας του έργου από πλευράς της εταιρείας “Δανός, Διεθνείς Σύμβουλοι και Εκτιμητές Ακινήτων”, ένας επαγγελματίας με μεγάλη τεχνογνωσία καθώς συμμετείχε στην ομάδα εμπορικής ανάπτυξης του airport city του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, το οποίο θεωρείται ένα πετυχημένο μοντέλο ανάπτυξης, δήλωσε στον “Π”: “Έχουμε ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2018 την προσπάθεια, επικοινωνώντας το project σε στρατηγικούς επενδυτές στην Ελλάδα, στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό. Το έχουμε παρουσιάσει σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις σε επιχειρηματίες, αλλά και σε τοπικές και διεθνείς εκθέσεις”.

Ευρωπαίοι, Ρώσοι, Κινέζοι κ.ά.

“Είμαστε σε μια πολύ καλή πορεία ενημέρωσης του έργου στην τοπική και διεθνή αγορά. Έχουμε πάει σε διεθνείς εκθέσεις real estate. Εκεί συναντήσαμε επενδυτές, κατασκευαστές, operators, developers απ’ όλο στον πλανήτη, φτάσαμε μέχρι και στη Στοκχόλμη όπου γίνεται η έκθεση για την αεροδρομική κοινότητα και αγορά. Απευθυνθήκαμε σε Ευρωπαίους επενδυτές, αλλά και σε Κινέζους και Ρώσους, και θα το πάμε σε όλες τις γωνιές του πλανήτη. Βασικά ακολουθούμε την πεπατημένη, ό,τι κάνουν και τα υπόλοιπα αεροδρόμια του κόσμου. Συναντήσεις και follow ups όπου υπάρχει εκπεφρασμένο ενδιαφέρον από επενδυτές για να συμμετάσχουν σε εταιρικά σχήματα όταν θα προχωρήσει το έργο”.

390 χιλιάδες τετραγωνικά

Ο στόχος, σημείωσε, είναι η εμπορική ανάπτυξη των διαθέσεων εκτάσεων και κτηρίων που βρίσκονται στη δικαιοδοσία της Hermes Airports. Ο Διεθνής Αερολιμένας Λάρνακας διαθέτει περισσότερα από 390 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα για αναπτυξιακούς σκοπούς. Εκεί θα μπορούσε να κτιστεί ξενοδοχείο, γραφειακά συγκροτήματα, εμπορικό κέντρο, καταστήματα, αποθήκες, εγκαταστάσεις cargo και logistics, εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, θεματικά πάρκα και χώρους ψυχαγωγίας. Στο airport city του Χονγκ Γκογκ, όπως ανέφερε ο κ. Κουλερής, υπάρχει ακόμη και πανεπιστήμιο.

Όπως επισημαίνει, τα αεροδρόμια θεωρούνται γενικά ασφαλή περιβάλλοντα για επενδύσεις και οι στρατηγικοί επενδυτές αυτό το γνωρίζουν. “Είναι ένας τομέας που δεν έχει τα ρίσκα που συναντάμε σε άλλους τομείς ή αγορές”.

Υπάρχει ενδιαφέρον

Η εκτίμησή του, από τις μέχρι στιγμής επαφές, είναι πως υπάρχει ενδιαφέρον. Και από εταιρείες οι οποίες έχουν επενδύσει σε άλλα αεροδρόμια. “Με όσες εταιρείες έχουμε μιλήσει και έχουμε παρουσιάσει το έργο, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Το κοιτάνε με θετική ματιά. Θα ήταν ιδανικό ένα σχήμα Κυπρίων επιχειρηματιών με διεθνείς επενδυτές”, ανέφερε.

Εντός Μαΐου, σύμφωνα με τον project leader του έργου, αναμένεται να ολοκληρωθούν όλες αυτές οι συναντήσεις και αφού γίνει καταγραφή των συμπερασμάτων και διαβούλευση με την Hermes Airports θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. Εάν, δηλαδή, υπάρχει ενδιαφέρον θα γίνει η προετοιμασία των όρων του διαγωνισμού για την πρόσκληση ενδιαφέροντος των δυνητικών επενδυτών.

Πλεονεκτήματα ως επενδυτικός προορισμός

Ερωτηθείς για τα πλεονεκτήματα της πόλης της Λάρνακας και του αεροδρομίου της πόλης τα οποία αναλύονται στους υποψήφιους επενδυτές, ο κ. Κουλερής σημείωσε την αυξανόμενη επιβατική κίνηση ως έναν πολύ δυνατό δείκτη που προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, κατά το 2017 στα δύο αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Hermes διακινήθηκαν 10,2 εκατ. επιβάτες, 14% περισσότεροι απ’ ό,τι το 2016. Φέτος υπολογίζεται να διακινηθούν 10,7 εκατ. επιβάτες, μία αύξηση πάνω από 5% σε σχέση με πέρσι.

“Το ότι η Hermes Airports κάνει εξαιρετική δουλειά προσελκύοντας αεροπορικές εταιρείες να χρησιμοποιούν τα αεροδρόμια της Κύπρου, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αλλιώς βλέπουν οι επενδυτές ένα αεροδρόμιο στο οποίο υπάρχει αυξανόμενη επιβατική κίνηση”…

Το δεύτερο που προτάσσει η ομάδα της “Δανός” στους επενδυτές είναι η στρατηγική θέση της Κύπρου και οι προοπτικές που διαμορφώνονται. “Εάν συνεχίσει η καλή δουλειά από πλευράς αεροδρομίου και αν ξεκινήσουν και οι πρώτες εμπορικές αναπτύξεις στον χώρο του αεροδρομίου μέσα από αυτή την προσπάθεια που κάνουμε, πιστεύω πως σε λίγα χρόνια το αεροδρόμιο της Λάρνακας θα εξελιχθεί σε κόμβο που θα εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή”.

Το τρίτο έχει να κάνει με το παρθένο έδαφος. “Το γεγονός ότι είναι ένα αεροδρόμιο στο οποίο δεν έχει γίνει κάποια ανάπτυξη, οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις που θα ενδιαφερθούν να δραστηριοποιηθούν εκεί θα έχουν ένα πλεονέκτημα να δημιουργήσουν ένα στάτους κβο το οποίο θα είναι προς όφελός τους”, εξήγησε, καταλήγοντας πως η εμπειρία διεθνώς είναι πως η τοπική κοινωνία έχει να κερδίσει από την ανάπτυξη της περιοχής του αεροδρομίου.