Φόρμα αναζήτησης

Ένα σάπιο πασατέμπο για το 2018

Νόμιζα ότι με αυτό το άρθρο θα έκανα έναν απολογισμό της χρονιάς που μας πέρασε και θα έγραφα ένα κείμενο πλημμυρισμένο με αισιόδοξα μηνύματα για το 2018. Δυστυχώς, δεν τα καταφέρνω και στεναχωριέμαι γι’ αυτό ειλικρινά. Αυτό που με πόνεσε πιο πολύ το 2017 ήταν η κατάληξη της διαπραγμάτευσης στο Κραν Μοντανά. Όσοι είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν τα πρακτικά (όχι αυτά στους «απόρρητους» φακέλους) και έχουν στοιχειώδη νοημοσύνη χωρίς να τυφλώνονται από εθνικισμό και κουραφέξαλα, ο ΠτΔ στο Κραν Μοντανά διάλεξε το μαγαζί του και την πολιτική του δύναμη και απογοήτευσε πρώτα τους πρόσφυγες και μετά όλο τον κυπριακό λαό… Κάτι παρόμοιο έκανε και το 2013 με το κούρεμα, γιατί εκεί πήγε προετοιμασμένος να προστατέψει ένα «άλλο» μαγαζί του, όχι τη χώρα ούτε τον λαό, αλλά το «άλλο» μαγαζί του. Αυτό το οποίο είναι ακόμα πιο βασανιστικό, είναι το γεγονός ότι και στα δύο ναυάγια της πρόσφατής μας ιστορίας όλα τα κόμματα ήταν συνεργοί (αν εξαιρέσω μόνο το ΑΚΕΛ για το Κραν Μοντανά, αλλά όχι όμως για το 2013). 

Το μόνο θετικό που μπορώ να σκεφτώ για το 2017 είναι το ΓεΣΥ, αλλά πολύ φοβάμαι ότι μετά τις εκλογές θα καταντήσει όπως το αποχετευτικό. Θα μας αποκόπτονται, δηλαδή, τα ποσά για καμιά δεκαετία ώσπου να απολαύσουμε ΓεΣΥ (εδώ στην περιοχή μας πληρώνουμε 15 χρόνια αποχετευτικό και ακόμα το περιμένουμε όπως το τραμ το τελευταίο). Εύχομαι για το ΓεΣΥ να έχω λάθος και να βγω σύντομα και να το παραδεχτώ.

Το 2018 η «συμμορία» των κομμάτων θα κάνει και πάλι κουμάντο, θα μας μοιράσουν από ένα σακούλι πασατέμπο σάπιο και εμείς από τους καναπέδες μας θα μασάμε και θα φτύνουμε καθηλωμένοι, παρακολουθώντας τους να υλοποιούν τις σιωπηρές τους συμφωνίες στο βόλεμα και στον διαμοιρασμό της πολιτικής δύναμης. Η μοναδική μας ελπίδα είναι οι εαυτοί μας και η βούλησή μας να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Θεωρώ ότι ο μόνος λόγος που έχουμε τους ηγέτες που μας αξίζουν είναι γιατί ποτέ δεν ασχοληθήκαμε ουσιαστικά με το θέμα της προσωπικής μας βελτίωσης και του τι πραγματικά δικαιούμαστε και αξίζουμε.

Το 2018 ας δώσουμε έμφαση στην περαιτέρω καλλιέργεια του μυαλού μας, των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων μας. Το 2018 ας αναπτύξουμε μηδενική ανοχή στην παρανομία και στην αναξιοκρατία. Από την 1η του χρόνου ας ξεκινήσουμε να καταγγέλλουμε δημόσια ό,τι μας ενοχλεί, όπου μας συμπεριφέρθηκαν χωρίς σεβασμό, όποια υπηρεσία μας χειρίστηκε απαξιωτικά. Το 2018 μην κάνετε τηλεφωνήματα σε κόμματα για να βολέψουν τα παιδιά σας που επέστρεψαν από τις σπουδές τους. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να δουλέψουν σε εταιρείες και οργανισμούς που θα τους σέβονται και θα αναγνωρίζουν τις ικανότητες και τις αξίες τους, είτε αυτές οι εταιρείες είναι στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό. Το 2018 μην χρωστάτε χάρες σε κανέναν και μην διεκδικείτε χάρες από κανέναν. Το 2018 διεκδικήστε αυτά που σας αξίζουν και αυτά που αξίζουν στα παιδιά σας. Διεκδικήστε μια καλύτερη παιδεία, αυτήν που όφειλε το κράτος να προσφέρει στα παιδιά μας, διεκδικήστε ίσες ευκαιρίες για τους νέους, καλύτερες συνθήκες περίθαλψης και παροχής υγείας για όλους τους συνανθρώπους μας. Διεκδικήστε την αξιοπρέπεια της τρίτης ηλικίας, μην επιτρέπετε οι στέγες ηλικιωμένων να είναι ταφόπλακες πάνω από τα κεφάλια των ηλικιωμένων που απλώς θεωρούν οι άλλοι ότι αναπνέουν χωρίς να έχουν αισθήματα και ανάγκες.

Το 2018 στρέψετε το βλέμμα σας στους νέους μας, αφουγκραστείτε τις ανάγκες τους, αυτοί είναι το μέλλον αυτού του τόπου. Σκεφτείτε ότι οι επιλογές σας σήμερα χτίζουν το δικό τους μέλλον, το μέλλον των παιδιών μας. Το 2018 ρίξτε το σακούλι από το σάπιο πασατέμπο στον κάλαθο των αχρήστων γιατί το κάθε μας λεπτό είναι μοναδικό και δεν επιστρέφει πίσω. Το 2018 ας είναι η αρχή του τέλους της «συμμορίας»!