Φόρμα αναζήτησης

Πρόστιμο 1,49 δισ. ευρώ από την ΕΕ στην Google

Πρόστιμο ύψους 1,49 δισεκατομμυρίων ευρώ επέβαλε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Google, καθώς η εταιρεία μπλόκαρε τις online αναζητήσεις για τους αντιπάλους της.

Όπως σημειώνει το Reuters, αυτό ήταν το τρίτο πρόστιμο της ΕΕ στην Google σε διάστημα δύο χρόνων.

Σύμφωνα με την ΕΕ, η εταιρεία χρησιμοποίησε τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά, προκειμένου να εμποδίσει διαφημίσεις των ανταγωνιστών της από το να εμφανίζονται στις online αναζητήσεις, μεταξύ του 2006 και του 2016.

Η Google αναγκάστηκε να αλλάξει τα συμβόλαιά της με τους ανταγωνιστές, δίδοντάς τους το δικαίωμα να προβάλλονται οι διαφημίσεις τους.

Σημειώνεται ότι πέρσι, η ΕΕ επέβαλε στην Google πρόστιμο ύψους 4,34 δισεκατομμυρίων ευρώ, επειδή χρησιμοποίησε το Android για «μπλοκάρισμα» των ανταγωνιστών. Επίσης, το 2017, η ΕΕ επέβαλε πρόστιμο 2,42 δισεκατομμυρίων ευρώ στον τεχνολογικό κολοσσό, για παρεμπόδιση των ανταγωνιστών σε ιστοσελίδες σύγκρισης αγορών.

Όπως σημειώνει η New York Times, η ευρωπαϊκή προσέγγιση είχε επικριθεί αρχικά ως αθέμιτη στόχευση εταιρειών τεχνολογίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, προσθέτοντας ωστόσο ότι σήμερα θεωρείται πιθανό παγκόσμιο μοντέλο, καθώς οι κυβερνήσεις αμφισβητούν την επιρροή της Silicon Valley.

Η Ευρώπη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας ευρείας συζήτησης για το ρόλο των πλατφορμών τεχνολογίας όπως η Apple, το Amazon, το Facebook και το Google και το αν το μέγεθος και η ισχύς τους πλήττουν τον ανταγωνισμό.