POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Με πολλές προκλήσεις οι νέοι γιορτάζουν την Μέρα ΝεολαίαςΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμετέχει στους εορτασμούς της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας, το θέμα της οποίας είναι «Transforming Education» , προβάλλοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να καταστεί η εκπαίδευση πιο συμπεριληπτική και προσβάσιμη από όλους τους νέους και τις νέες.

Μηνύματα για την σημερινή μέρα έστειλαν ο επίτροπος Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Νέβεν Μίμιτσα, η επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Κινητικότητας του Εργατικού Δυναμικού Μαριάν Τίσεν , ο επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού Τίμπορ Νάβρατσιτς, και η επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας Μαρίγια Γκαμπριέλ.

Πρόκειται, αναφέρουν, για μια σημαντική ευκαιρία να εξεταστεί το γεγονός ότι πάρα πολλοί νέοι ζουν σε εμπόλεμες ζώνες, δεν πηγαίνουν στο σχολείο και πλήττονται από τη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό, την κακή υγειονομική περίθαλψη, την ανισότητα των φύλων και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Τονίζουν πως η εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων γι` αυτές τις προκλήσεις, η επίτευξη βιώσιμης ειρήνης και η οικοδόμηση συνεκτικών και ανθεκτικών κοινωνιών στις οποίες οι νέοι μπορούν να ευημερήσουν, αποτελούν προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσθέτουν ότι για τον σκοπό αυτό, η ΕΕ έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει το Θεματολόγιο των Ηνωμένων Εθνών για το 2030 και τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης σε όλες τις πολιτικές της.

“Συνεργαζόμενη με τα κράτη μέλη και πολλούς άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, η ΕΕ ενδυναμώνει εκατομμύρια νέους εντός και εκτός της ΕΕ. Το πρόγραμμα Erasmus+ φέρνει σε επαφή νέους Ευρωπαίους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν γνώσεις και να συμμετάσχουν στην κοινωνία, ενώ παράλληλα προωθεί την αριστεία και την καινοτομία στα εκπαιδευτικά ιδρύματα”, αναφέρουν οι Επίτροποι.

Κάνουν επίσης αναφορά σε δύο νέες πρωτοβουλίες που δρομολογήθηκαν από την τρέχουσα Επιτροπή και δημιούργησαν νέες ευκαιρίες. Πρόκειται για το DiscoverEU δίνει στους νέους τη δυνατότητα να ταξιδέψουν και να εξερευνήσουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης, ενώ το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης τους δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουν εθελοντική εργασία και να εργαστούν σε έργα που στηρίζουν κοινότητες και ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη.

“O Ευρωπαϊκός Χώρος Εκπαίδευσης που οικοδομούμε θα ενισχύσει περαιτέρω την αριστεία και την ένταξη, ωφελώντας νέους Ευρωπαίους από όλα τα κοινωνικά στρώματα και ενισχύοντας το αίσθημα της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας”, αναφέρουν.

Οι Επίτροποι σημειώνουν παράλληλα πως οι νέοι βρίσκονται στο επίκεντρο των πολιτικών της ΕΕ, όπως η ψηφιακή ενιαία αγορά και αναφέρονται σε πρωτοβουλίες, όπως, για παράδειγμα, ο συνασπισμός για τις ψηφιακές δεξιότητες και θέσεις εργασίας, που έχουν συμβάλει στην αύξηση της κατάρτισης στις ψηφιακές δεξιότητες, εκσυγχρονίζοντας παράλληλα την εκπαίδευση.

“Μέσω της στρατηγικής μας για ένα διαδίκτυο καλύτερα προσαρμοσμένο στα παιδιά, η διαδικτυακή ευημερία των παιδιών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, με στόχο την εξάλειψη των διαδικτυακών κινδύνων, όπως ο εκφοβισμός στον κυβερνοχώρο, η διαδικτυακή αποπλάνηση, η προστασία της ιδιωτικής ζωής, η παραπληροφόρηση και το βίαιο ή ενοχλητικό περιεχόμενο. Οι στόχοι αυτοί βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο του σχεδίου δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση, το οποίο παρέχει δέσμη συγκεκριμένων μέτρων και πρωτοβουλιών για να βοηθήσει τα κράτη μέλη της ΕΕ να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της εκπαίδευσης στην ψηφιακή εποχή”, αναφέρουν.

Επίσης στο κοινό τους μήνυμα αναφέρονται και στα αναπτυξιακά προγράμματα της ΕΕ για αντιμετώπιση των αναγκών των νέων σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η ανάπτυξη δεξιοτήτων και η δημιουργία θέσεων εργασίας, στοχεύοντας παράλληλα στη συμμετοχή των νέων σε ευρύτερες πτυχές της κοινωνίας.

ΚΥΠΕ

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.