Φόρμα αναζήτησης

Με γεύμα στο Προεδρικό ολοκληρώθηκε η καμπάνια ενημέρωσης της τρίτης ηλικίας «Η Ευρώπη Μαζί Σας»

Περίπου 250 πολίτες της τρίτης ηλικίας παρακάθησαν σήμερα (Πέμπτη) σε γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο, σε μια εκδήλωση με την οποίαν ολοκληρώθηκε η εκστρατεία «Η Ευρώπη Μαζί Σας» την οποίαν οργάνωσε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο με στόχο την καλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πιο ηλικιωμένων ατόμων για τα Ευρωπαϊκά θέματα.

Το γεύμα τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αναμφίβολα, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε ένα κρίσιμο και ιστορικό σταυροδρόμι, έχοντας να αντιμετωπίσει μια σειρά προκλήσεων όπως η ξενοφοβία, οι ασύμμετρες απειλές, η κλιματική αλλαγή και η έξοδος της Βρετανίας από την Ένωση. Είναι γι’ αυτό που καθίσταται απαραίτητη η ανάγκη χάραξης μιας νέας πορείας για την Ευρώπη, η ανάγκη ενός νέου ευρωπαϊκού οράματος, το οποίο να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών, αποτελεσματικά και χωρίς διακρίσεις». Και ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στις πολιτικές στήριξης των ηλικιωμένων ατόμων που υιοθετήθηκαν επί της διακυβερνήσεως του και που περιλαμβάνουν την μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, την δωρεάν διακίνηση με τις δημόσιες συγκοινωνίες, το Σχέδιο Επιχορηγημένων Διακοπών και μέτρα για την στήριξη της ενεργού γήρανσης.

Στην δική του παρέμβαση, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο κ. Ιερόθεος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στους πέντε άξονες προτεραιότητας που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το μέλλον και που είναι:

1) η Ευρώπη που προστατεύει, με έμφαση στην οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ασφάλειας,

2) μια ανταγωνιστική Ευρώπη, πρωτοπόρο στην έρευνα και καινοτομία,

3) μια δίκαιη Ευρώπη, που κατοχυρώνει τα κοινωνικά δικαιώματα,

4) μια βιώσιμη Ευρώπη, που καταπολεμά την κλιματική αλλαγή και στρέφεται προς την κυκλική οικονομία,

5) μια Ευρώπη που ασκεί επιρροή, με ηγετικό ρόλο στο παγκόσμιο στερέωμα

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε ειδικότερα και στις δράσεις του προγράμματος «Η Ευρώπη Μαζί Σας» όπου μέσα από επισκέψεις σε κάθε γωνιά της Κύπρου, από την Λάρνακα στην Λεμεσό και από την Καλαβασό στον Καλοπαναγιώτη οι πολίτες που συμμετείχαν – και που πολλοί από αυτούς ήταν παρόντες στο σημερινό γεύμα – είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα έργα που συγχρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να μάθουν τι κάνει η Ευρώπη στην πράξη. «Η καμπάνια αυτή» είπε ο κ. Παπαδόπουλος «εκτιμήθηκε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και άλλες χώρες ίσως ακολουθήσουν. Το σύνθημα Η Ευρώπη Μαζί Σας» κατέληξε «αντικατοπτρίζει την υποχρέωσή μας να προβάλουμε στους ηλικιωμένους τα ωφελήματα που έχουν ως πολίτες της ΕΕ μέσα από μια ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης».

Εκ μέρους της ομάδας εργασίας (ΙΜΗ και Enoros Consulting) που υλοποίησε τις δράσεις μίλησε ο κ. Κωνσταντίνος Κλουδάς, διευθύνων σύμβουλος της Enoros Consulting ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα της εκστρατείας.