POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Κομισιόν: Στο 7ο έτος συνεχούς ανάπτυξης η ΕυρωζώνηΗ πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ το 2019 παραμένει αμετάβλητη στο 1,2%, ενώ η πρόβλεψη για το 2020 μειώθηκε ελαφρά σε 1,4%, ακολουθώντας τον πιο συγκρατημένο ρυθμό που αναμένεται στο υπόλοιπο του τρέχοντος έτους (εαρινή πρόβλεψη: 1,5%), σύμφωνα με το πακέτο των καλοκαιρινών οικονομικών προβλέψεων της Κομισιόν, που παρουσίασε στις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με την Κομισιόν η πρόβλεψη για την ΕΕ ως προς το ΑΕΠ παραμένει αμετάβλητη στο 1,4% το 2019 και στο 1,6% το 2020, ενώ οι κίνδυνοι για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές παραμένουν ιδιαίτερα αλληλένδετοι και είναι κυρίως αρνητικοί.

Αναλυτικά η Κομισιόν αναφέρει στο κείμενο των προβλέψεων ότι η ευρωπαϊκή οικονομία οδεύει για το έβδομο συνεχές έτος ανάπτυξης το 2019, με τις οικονομίες όλων των κρατών μελών να επεκτείνονται.

Η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ ήταν ισχυρότερη από την αναμενόμενη κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, λόγω ορισμένων προσωρινών παραγόντων όπως οι ήπιες συνθήκες χειμώνα και η ανάκαμψη των πωλήσεων αυτοκινήτων. Σημειώνει δε ότι επωφελήθηκε επίσης από μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής, τα οποία αύξησαν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών σε πολλά κράτη μέλη.

Την ίδια ώρα οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την ευρωπαϊκή οικονομία καλύπτονται από εξωτερικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων και της σημαντικής πολιτικής αβεβαιότητας. Αυτές συνέχισαν να επιβαρύνουν την εμπιστοσύνη στον μεταποιητικό τομέα, ο οποίος είναι ο πιο εκτεθειμένος στο διεθνές εμπόριο, και αναμένεται να αποδυναμώσει τις προοπτικές ανάπτυξης για το υπόλοιπο του έτους.

Η Κομισιόν προειδοποιεί ότι μια εκτεταμένη οικονομική αντιπαράθεση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, μαζί με την αυξημένη αβεβαιότητα γύρω από την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, θα μπορούσε να παρατείνει την τρέχουσα πτώση του παγκόσμιου εμπορίου και της μεταποίησης και να επηρεάσει άλλες περιοχές και τομείς. Κατά την Κομισιόν αυτό θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, μεταξύ άλλων και λόγω διαταραχών στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Καταγράφεται ακόμη ότι οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή αυξάνουν επίσης τις πιθανότητες για σημαντικές αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου.

Επίσης το Brexit παραμένει μια σημαντική πηγή αβεβαιότητας.

Τέλος, υπάρχουν επίσης σημαντικοί κίνδυνοι για τους βραχυπρόθεσμους παράγοντες ανάπτυξης και την οικονομική δυναμική στη ζώνη του ευρώ.

Η αδυναμία στον τομέα της μεταποίησης και η υποβαθμισμένη επιχειρηματική εμπιστοσύνη, θα μπορούσε να μεταδοθεί σε άλλους τομείς και να βλάψει τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, την ιδιωτική κατανάλωση και τελικά την ανάπτυξη, προειδοποιεί η Κομισιόν.

Καταγράφεται ακόμη ότι ενώ η ανάπτυξη φέτος έχει ωφεληθεί από ορισμένους προσωρινούς παράγοντες, οι προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους φαίνονται πιο αδύναμες καθώς οι προοπτικές για μια γρήγορη ανάκαμψη της παγκόσμιας παραγωγής και εμπορίου έχουν μειωθεί.

Η αύξηση του ΑΕΠ το 2020 προβλέπεται να είναι υψηλότερη. Η εγχώρια ζήτηση, και ιδιαίτερα η κατανάλωση των νοικοκυριών, εξακολουθεί να οδηγεί την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη, με τη βοήθεια της συνεχιζόμενης δυναμικής στην αγορά εργασίας.

Το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ φέτος και μετά, αλλά η ανάπτυξη θα είναι σημαντικά ισχυρότερη σε ορισμένες περιοχές.

Οι προβλέψεις για τον γενικό πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ και στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 0,1 εκατοστιαίες μονάδες φέτος και μετά, κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου και των ελαφρώς ασθενέστερων οικονομικών προοπτικών.

Ο πληθωρισμός (Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή) στη ζώνη του ευρώ προβλέπεται τώρα να ανέλθει κατά μέσο όρο 1,3% τόσο στο 2019 όσο και στο 2020 (εαρινές προβλέψεις: 1,4% το 2019 και το 2020), ενώ στην ΕΕ προβλέπεται να φθάσει κατά μέσο όρο 1,5% το 2019 και 1,6% το 2020 (εαρινές προβλέψεις: 1,6% το 2019 και 1,7% το 2020).

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Αθανασίου

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.