Φόρμα αναζήτησης

Κατατίθενται σήμερα και επίσημα οι υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές

Ημέρα υποβολής υποψηφιοτήτων για τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου η σημερινή, με δεκάδες υποψήφιους να κατέρχονται στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» για να επισημοποιήσουν την υποψηφιότητά τους και να ζητήσουν εν τέλει την ψήφο των πολιτών. Οι υποψήφιοι μπορούν να ενταχθούν είτε σε συνδυασμό (δύο υποψήφιοι τουλάχιστον) ή να κατέλθουν ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Ο αριθμός των υποψηφίων κάθε συνδυασμού δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό των έξι, που ισοδυναμεί με τον αριθμό των εδρών που αναλογούν στη Δημοκρατία. Κάθε υποψηφιότητα υπογράφεται από τέσσερις εκλογείς, εκ των οποίων οι δύο είναι οι προτείνοντες και οι άλλοι δύο οι υποστηρίζοντες. Οι μέχρι στιγμής υποψήφιοι συνδυασμοί ή ανεξάρτητοι υποψήφιοι είναι: ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Οικολόγοι-Συμμαχία Πολιτών, ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ, Δημοκρατική Παράταξη, Κίνημα Γιασεμί, Κόμμα για τα Ζώα, Πατριωτικό Κίνημα, Εθνικιστικό Απελευθερωτικό Κίνημα, Οργάνωση Αγωνιστών Δικαιοσύνης, Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου, Χάρης Αριστείδου, Χρύσανθος Μαρδαπήττας, Μιχάλης Παρασκευά, Μάριος Κωνσταντίνου. Στο σύνολο μέχρι στιγμής έχουμε 17 υποψήφιους συνδυασμούς και ανεξάρτητους υποψηφίους, αριθμός ο οποίος κυμαίνεται γύρω στο φυσιολογικό για ευρωεκλογές, καθώς στις αντίστοιχες ευρωεκλογές του 2014 είχαμε 18 υποψηφιότητες συνδυασμών και ανεξάρτητων, το 2009 είχαμε 13 ενώ το 2004 που ήταν και η πρώτη εκλογική αναμέτρηση σε επίπεδο ευρωεκλογών είχαμε 16.

Δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας έχουν οι πολίτες της Δημοκρατίας και οι υπήκοοι άλλων κρατών μελών, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, νοουμένου ότι έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους, δεν έχουν καταδικαστεί για αδίκημα ατιμωτικό ή ηθικής αισχρότητας και δεν πάσχουν από διανοητική νόσο, η οποία τους καθιστά ανίκανους να ασκήσουν τα καθήκοντά.