Φόρμα αναζήτησης

Η Κύπρος διεκδικεί την Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας – Την Πέμπτη η ψηφοφορία

Με αξιώσεις και με μια αξιοπρεπής πρόταση -σύμφωνα όχι μόνο με εμάς αλλά και με την Κομισιόν και παρατηρητές στις Βρυξέλλες- διεκδικεί η Κύπρος την έδρα της νέας Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA). Καθώς η ώρα της αλήθειας πλησιάζει την ερχόμενη Πέμπτη 13 Ιουνίου, τα δεδομένα δείχνουν ως φαβορί την πρόταση της Σλοβακίας, όμως το κυπριακό στοίχημα είναι η δόμηση ενός προφίλ στην Ευρώπη -που έχει τις βάσεις του και στην πορεία μας από την προεδρία του 2012 και μετά- που βάζει τη χώρα σοβαρά στο παιχνίδι των κρατών  μελών.

Σύμφωνα με πηγές που ακολουθούν από κοντά τη διαδικασία, η υποψηφιότητα της Μπρατισλάβα στη Σλοβακία θεωρείται πως ξεκινά με ορισμένα πλεονεκτήματα ενόψει της ψηφοφορίας που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο, κατά τη συνεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ με τη σύνθεση των υπουργών αρμόδιων για θέματα απασχόλησης και κοινωνικής πολιτικής.

Παράλληλα όμως η Κύπρος έχει τραβήξει την προσοχή με την προσφορά της, ειδικά μετά και τις εκτιμήσεις που συνοπτικά παρουσίασε περί τα τέλη του προηγούμενου μήνα η Κομισιόν (χωρίς να παίρνει θέση). Η πρόταση της Κύπρου θεωρείται αξιοπρεπής στις Βρυξέλλες, ενώ θετικά σχόλια ακούγονται για την ενδελεχή προετοιμασία της χώρας. Η ενημερωτική ιστοσελίδα EurActiv σε άρθρο της επισημαίνει πως η Κύπρος προβάλλει ως αντιστάθμισμα της έλλειψης σε υποδομές μεταφορών, μια «ελκυστική προφορά» που περιλαμβάνει κτηριακές εγκαταστάσεις, οι οποίες είναι έτοιμες για χρήση αμέσως (πρόκειται για το παλιό κτήριο της Λαϊκής Τράπεζας στην είσοδο της Λευκωσίας) και χωρίς κόστος.

Καταγράφοντας τις διαπιστώσεις της Κομισιόν από τις προτάσεις της Μπρατισλάβα, της Λευκωσίας, της Σόφιας στη Βουλγαρία και της Ρίγα στη Λετονία, η αρθρογράφος της EurActiv επισημαίνει ότι η Λετονία είναι η μόνη από τις υποψήφιες που ήδη φιλοξενεί ευρωπαϊκό οργανισμό, τον Φορέα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες. Παράλληλα, σημειώνει, η Βουλγαρία αν και κατέθεσε μια λεπτομερέστατη πρόταση μέχρι και για τη διάρκεια του ταξιδιού από το αεροδρόμιο στα γραφεία που προτείνει για την ELA, στα αρνητικά της καταγράφονται οι χαμηλοί μισθοί στη χώρα οι οποίοι θεωρούνται αρνητικό στοιχείο.

Πάμε αξιοπρεπώς

Εκτιμήσεις από καλά ενημερωμένες πηγές φέρουν τη Σλοβακία να βρίσκεται μπροστά στις ψήφους, αλλά και την Κύπρο να έχει συγκεντρώσει έναν αξιοπρεπή αριθμό υποστηρικτών. Από εκεί και πέρα η κινητικότητα σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα, με την κυπριακή πλευρά να θεωρεί πως όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, η Κύπρος έχει πετύχει να έχει μια αξιοπρεπή παρουσία που ακόμα και αν δεν οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα θα αποτελέσει ισχυρό χαρτί για μελλοντικές διεκδικήσεις, αλλά και ενίσχυση της εικόνας της χώρας ως σοβαρού εταίρου.

Από εκεί και πέρα το πώς θα εξελιχθεί η ψηφοφορία την Πέμπτη θα διαμορφωθεί και από την ίδια τη διαδικασία. Οι υπουργοί των κρατών μελών θα προχωρήσουν σε δύο γύρους ψηφοφορίας, με τις δύο χώρες με τις περισσότερες ψήφους να περνούν στον δεύτερο γύρο αν μία από αυτές δεν συγκεντρώσει πέραν των μισών ψήφων από τον πρώτο γύρο. Βάσει αυτής της διαδικασίας, η Κύπρος αν περάσει στον δεύτερο γύρο μπορεί να διεκδικήσει κάποιες από τις αναποφάσιστες χώρες, ή κάποιες που θα επιλέξουν στον πρώτο γύρο τη Βουλγαρία ή τη Λετονία.

Το χαρτί του Βίσεγκραντ

Η Σλοβακία έχει κάνει ορισμένα βήματα μπροστά καθώς άρχισε να διεκδικεί για την πρωτεύουσά της την έδρα της νέας υπηρεσίας νωρίτερα από τις άλλες χώρες. Ταυτόχρονα, η Σλοβακία έχει στο ιστορικό της και την παλαιότερη προσπάθειά της να διεκδικήσει την Ευρωπαϊκή Αρχή Φαρμάκων και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή μετά την αποχώρησή τους από το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω Brexit.

Η Σλοβακία αναμένεται να ρίξει στο τραπέζι και το θέμα πως παρά την καλή της προσπάθεια και το γεγονός πως δεν φιλοξενεί ευρωπαϊκό οργανισμό, τελικά για τους δύο οργανισμούς προτιμήθηκαν το Άμστερνταμ και στο Παρίσι. Παράλληλα, θεωρείται πως από την αρχή η χώρα θα έχει τις ψήφους των άλλων κεντροευρωπαϊκών χωρών της ομάδας του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία), οι οποίες συντονίζονται σε περιφερειακό επίπεδο, αλλά και το ότι η Μπρατισλάβα βρίσκεται στην καρδιά της περιοχής την οποία θα αφορούν οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας για τον καλύτερο συντονισμό της κινητικότητας των κοινοτικών εργαζομένων εντός της ΕΕ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ήταν και οι πιο καχύποπτες σε σχέση με τη δημιουργία ενός πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων από την Επιτροπή Γιούνκερ, λόγω και του ιστορικού τους με τη Σοβιετική Ένωση. Αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ της Σλοβακίας καθώς θα είναι μια ευκαιρία η χώρα να εμπλακεί ενεργότερα στον πυλώνα αυτόν.

Υπολογίσιμη η Λευκωσία

Από την άλλη, τα πιο πάνω μπορούν να βοηθήσουν τη Λευκωσία αν ληφθεί υπόψη και το ιστορικό του κοινωνικού διαλόγου ως μεθόδου λήψης αποφάσεων σε εργασιακά θέματα. Στοιχείο που αν και συχνά προκαλεί εκνευρισμό στο εσωτερικό της χώρας, έχει αποδειχθεί θετικό σε δύσκολους καιρούς και προβάλλεται στην πρόταση της Κύπρου ως ενδεικτικό της ανοικτής προσέγγισης της χώρας σε σχέση με τα εργασιακά θέματα.

Το ελκυστικότερο στοιχείο της πρότασης της Κύπρου, σύμφωνα με τη EurActiv, είναι το χαμηλό κόστος των γραφειακών εγκαταστάσεων για την ΕΕ, καθώς και η υπόσχεση της κυπριακής κυβέρνησης για δημιουργία μονάδας στήριξης των εργαζομένων και των οικογενειών τους για θέματα καθημερινότητας και εξεύρεσης εργασίας. Σύμφωνα πάντως με την αρθογράφο της σελίδας, οι υποδομές σε θέματα μεταφορών αλλά και παιδείας είναι φτωχότερες σε σχέση με άλλες χώρες, και γι’ αυτό η χώρα εστιάζει στην ελκυστική προσφορά και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Ταυτόχρονα η Κύπρος προβάλλει και σε συμβολικό επίπεδο την ανάγκη να υπάρχει παρουσία των ευρωπαϊκών θεσμών και στο νοτιανατολικό της άκρο, και πως το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν περιοχές που αγνοούνται από την ΕΕ θα έχει τη δική του αξία.

Τι είναι η ELA

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας προγραμματίζεται να αρχίσει τη λειτουργία της φέτος, και θα έχει ως εντολή της τη στήριξη των κρατών μελών για την καλύτερη συνεργασία για εργατικά θέματα που αφορούν πολίτες της ΕΕ, μεταξύ άλλων με κοινούς ελέγχους. Θα διευκολύνει την πρόσβαση σε πληροφόρηση εργαζομένων και εργοδοτών για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους και θα διαμεσολαβεί σε περιπτώσεις διαφορών μεταξύ κρατών μελών.

Η δημιουργία της ELA ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και εγκρίθηκε από την Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο τον περασμένο Φεβρουάριο μετά από μια μακρά διαδικασία διαβούλευσης. Μετά την απόφαση της Πέμπτης, η επίσημη υιοθέτηση του σχετικού κανονισμού θα γίνει τον Ιούλιο. Η Αρχή θα έχει ετήσιο προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ στον οποίο τα κράτη μέλη θα συμμετέχουν εθελοντικά. Θα εργοδοτεί 140 άτομα, από τα οποία ορισμένα θα αποστέλλονται με απόσπαση στην Αρχή από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.