Φόρμα αναζήτησης

Αβερωφ έρχεται ….. καταιγίδα

Για μια ακόμα φορά ο Μουσταφά Ακιντζί απέδειξε τις ηγετικές του ικανότητες και το πόσο βαθειά πιστεύει στην επανένωση της μοιρασμένης μας πατρίδας. [...]

Read More...

 ΤΟΥ

ΧΡΙΣΤΟΥ ΠΟΥΡΓΟΥΡΙΔΗ

Για μια ακόμα φορά ο Μουσταφά Ακιντζί απέδειξε τις ηγετικές του ικανότητες και το πόσο βαθειά πιστεύει στην επανένωση της μοιρασμένης μας πατρίδας.  Από την άλλη για μια ακόμη φορά ο Νίκος Αναστασιάδης απέδειξε πόσο μικρός είναι μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις.  Η αντίδραση του στην πρόταση Ακιντζί για υιοθέτηση του πλαισίου Γκουτέρες ως στρατηγικής συμφωνίας επιβεβαίωσε πανηγυρικά αυτό που υποστήριξα από τη στήλη αυτή πολύ πρόσφατα πως δηλαδή όλοι εκείνοι που υπερψήφισαν τον Αναστασιάδη στις προεδρικές εκλογές, δεν είχαν συναίσθηση του ότι-στην πραγματικότητα-ψήφιζαν υπέρ της διχοτόμησης. 

Το ότι η διχοτόμηση ήταν μια από τις πιθανές «λύσεις» του κυπριακού ήταν ένα σενάριο που δεν μπορούσε να αποκλειστεί από κανένα σοβαρό παρατηρητή.  Αντίθετα, με ηγέτες που συναγωνίζονται εδώ και δεκαετίες ο ένας τον άλλο στο άθλημα ποιος θα φθάσει πρώτος περπατητός στο φεγγάρι, είναι απορίας άξιο πως και δεν οδηγηθήκαμε προ πολλού στη διχοτόμηση.  Το ότι όμως αρχιτέκτονες της διχοτόμησης θα ήσαν μια μέρα οι επίγονοι του Γλαύκου Κληρίδη κανένας δεν μπορούσε να το διανοηθεί.  Το κόμμα που ιδρύθηκε για να αγωνιστεί ενάντια στα κούφια συνθήματα και στην τουρκοποίηση του κατεχόμενου τμήματος της πατρίδας μας συμπορεύεται με ένα Πρόεδρο ο οποίος με πράξεις και παραλείψεις παραχωρεί το βόρειο τμήμα της πατρίδας μας στην Τουρκία.  Το έχω γράψει και στο παρελθόν θα το επαναλάβω και σήμερα. Τρέφω αισθήματα συμπάθειας προς τον σημερινό πρόεδρο του Συναγερμού.  Εκτιμώ επίσης 3 ή 4 αλλά άτομα από την ηγεσία του κόμματος. 

Αλλά έχω βαθύτατα απογοητευθεί από την στάση τους απέναντι στην ιστορική πρόταση Ακιντζί και την καταστροφική αντίδραση Αναστασιάδη προς την πρόταση αυτή.  Κατανοώ τις δυσκολίες της ηγεσίας του ΔΗ.ΣΥ.  Όμως αν η ηγεσία του ΔΗ.ΣΥ δεν επιχειρήσει να βάλει φρένο στον κατήφορο του προέδρου Αναστασιάδη θα βρεθεί σε λίγα χρόνια μπροστά σε εξελίξεις που δεν θα επιτρέπουν σε όσους θα βρίσκονται στην ηγεσία τότε να κυκλοφορούν στους  δρόμους…… Κάποια στιγμή ο λαός θα καταλάβει τι έγινε.  Και η οργή του θα θυμίζει τροπική καταιγίδα με ανέμους που η ταχύτητα τους θα υπερβαίνει τα 250 χιλιόμετρα ανά ώρα.  Όλοι οι  ξένοι που ασχολούνται με το κυπριακό ξέρουν ότι ένα  πλαίσιο Γκουτέρες υπάρχει.  Και πως το πλαίσιο που αρχικά τέθηκε ενώπιον των εμπλεκομένων προφορικά αργότερα κωδικοποιήθηκε και έλαβε τη μορφή γραπτού κειμένου.  Οι εξηγήσεις που δόθηκαν μετά την κωδικοποίηση ασφαλώς δεν συνιστούν δεύτερο πλαίσιο.  Τόσο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος όσο και ο ίδιος ο Πρόεδρος έκαμαν δηλώσεις ως προς την πρόταση Ακιντζί που αποπνέουν αλαζονεία.  Φαίνεται ότι είναι μάταιο να αναμένω ταπεινότητα από τον κ. Αναστασιάδη και τους στενούς του συνεργάτες. 

Η ηγεσία του ΔΗ.ΣΥ όφειλε, κατά την γνώμη μου, να υποδείξει στον Πρόεδρο και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να μην επιδεικνύουν αλαζονεία έναντι του κ. Ακιντζί.  Υπενθυμίζω στον κ. Αβέρωφ και τους υπόλοιπους της ηγεσίας του κόμματος ότι η αλαζονεία αποτελεί ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που συχνά συνεργεί ουσιαστικά στην αποτυχία και εμποδίζει σημαντικά να χτίσουμε σωστές σχέσεις με τους άλλους προς αμοιβαίο όφελος.  Το ψηλό ποσοστό που εξασφάλισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών φαίνεται πως έχει κάμει τον ίδιο και τους συνεργάτες του να αισθάνονται δυνατοί, αλάνθαστοι, ανίκητοι και να πιστεύουν πως έχουν γίνει «μικροί θεοί».  Και σαν τέτοιοι τα γνωρίζουν όλα. 

Στο βιβλίο «Ψυχολογία των συναισθημάτων» αναφέρεται ότι έρευνες που έγιναν στις Η.Π.Α. και αλλού απέδειξαν ότι ο αλαζόνας πάσχει και στον τομέα της συναισθηματικής νοημοσύνης, δεν διαθέτει αυτεπίγνωση, δεν εκφράζει τα συναισθήματα του και δεν ενδιαφέρεται να κατανοήσει τους άλλους, παρότι ο ίδιος επιζητά τη συναισθηματική κατανόηση των άλλων.  Είναι συναισθηματικά απομονωμένος και γίνεται σκληρός, επιθετικός και ανταγωνιστικός απέναντι στους άλλους όταν αισθάνεται ότι δεν υποστηρίζουν τις απόψεις του, δεν τον αναγνωρίζουν ή δεν τον εμπιστεύονται. Αρκετές φορές νιώθει ανασφάλεια και άγχος για ενδεχόμενη αποτυχία, στοιχεία που τον  οδηγούν στο να χάνει την επαφή με την πραγματικότητα και να μη συνειδητοποιεί τους κινδύνους. 

Έτσι, οδηγείται σε επικίνδυνες αποφάσεις και παράτολμα έργα που μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες.  Παρόλο που οι συγγραφείς του βιβλίου είναι καθηγητές σε Αμερικάνικα Πανεπιστήμια, και, το έργο τους δεν έχει να κάμει τίποτε απολύτως με την Κύπρο, τα όσα έχω πρόχειρα σταχυολογήσει σε οδηγούν στην διαπίστωση πως η συμπεριφορά του αλαζόνα είναι παντού η ίδια.

Send this to a friend