Φόρμα αναζήτησης

ΕΕ: Σε ισχύ η οδηγία σχετικά με ειδικές δικαστικές εγγυήσεις για τα παιδιά

Σε ισχύ τίθεται σήμερα η οδηγία σχετικά με ειδικές δικαστικές εγγυήσεις για τα παιδιά, ανακοίνωσε η Κομισιόν, καλώντας τα Κράτη Μέλη που δεν την έχουν ακόμη ενσωματώσει να το πράξουν το συντομότερο δυνατόν. Η Κομισιόν θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τα κράτη μέλη για να τα βοηθήσει να διασφαλίσουν ότι οι κανόνες εφαρμόζονται σωστά προς όφελος των πολιτών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη διοργάνωση εργαστηρίων και συναντήσεων εμπειρογνωμόνων.

Είναι η τελευταία από μια δέσμη έξι οδηγιών της ΕΕ που εγγυώνται δικονομικά δικαιώματα για τους πολίτες σ` ολόκληρη την ΕΕ, συμπληρώνοντας το σύνολο των δικαιωμάτων.

Εκτός από τα νέα αυτά δικαιώματα για τα παιδιά, στις 5 Μαΐου τέθηκε σε ισχύ η οδηγία που εγγυάται την πρόσβαση σε δικαστική αρωγή. Αυτή η δέσμη κανόνων της ΕΕ διασφαλίζει ότι γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών για δίκαιη και ίση μεταχείριση στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών και ότι εφαρμόζονται με όμοιο τρόπο σε όλα τα κράτη μέλη.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότερα από 1 εκατομμύριο παιδιά αντιμετωπίζουν ποινικές διαδικασίες. Τα παιδιά είναι ευάλωτα και χρειάζονται ειδική προστασία σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Με τους νέους κανόνες που ισχύουν από σήμερα, τα παιδιά θα πρέπει να επικουρούνται από δικηγόρο και να διαχωρίζονται από τους ενήλικες σε περίπτωση που φυλακίζονται. Πρέπει να γίνεται σεβαστή η ιδιωτική ζωή των παιδιών και οι ανακρίσεις θα πρέπει να καταγράφονται με οπτικοακουστικά μέσα ή με άλλον κατάλληλο τρόπο. .Τα πρόσωπα που είναι ύποπτοι ή κατηγορούμενοι, δικαιούνται δικαστική αρωγή, δηλαδή οικονομική στήριξη, για παράδειγμα, εάν δεν διαθέτουν τους οικονομικούς πόρους για να καλύψουν το κόστος της διαδικασίας.

Σημειώνεται ότι ήδη σε όλα τα Κ-Μ της ΕΕ υπάρχουν υποχρεωτικά και τα κάτωθι δικαιώματα:

Το τεκμήριο αθωότητας και το δικαίωμα παράστασης στη δίκη . – Η έννοια του τεκμηρίου αθωότητας υπάρχει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά οι κανόνες της ΕΕ διασφαλίζουν ότι το δικαίωμα αυτό εφαρμόζεται με τον ίδιο τρόπο σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι κανόνες αποσαφηνίζουν ότι η εισαγγελική αρχή φέρει το βάρος της απόδειξης της ενοχής ενός προσώπου και όχι ο κατηγορούμενος το βάρος της απόδειξης της αθωότητάς του.

Το δικαίωμα παρουσίας δικηγόρου -Ένα πρόσωπο, αν θεωρείται ύποπτο ή είναι κατηγορούμενο, οπουδήποτε και αν βρίσκεται εντός της ΕΕ, έχει το δικαίωμα να λάβει συμβουλές από δικηγόρο. Δικαίωμα πρόσβασης σε δικηγόρο ισχύει και στις διαδικασίες εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, τόσο στο κράτος μέλος που εκτελεί το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης όσο και στο κράτος μέλος στο οποίο έχει εκδοθεί το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Το δικαίωμα ενημέρωσης  – Τα πρόσωπα πρέπει να ενημερώνονται εγκαίρως σχετικά με την αξιόποινη πράξη για την οποία θεωρούνται ύποπτα ή κατηγορούνται. Πρέπει επίσης να ενημερώνονται αμέσως για τα δικαιώματά τους στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας, είτε προφορικώς είτε γραπτώς. Πρέπει να έχουν πρόσβαση στο υλικό της δικογραφίας.

Το δικαίωμα σε διερμηνεία και μετάφραση. Πρέπει να παρέχεται δωρεάν διερμηνεία κατά τη διεξαγωγή όλων των ανακρίσεων, συμπεριλαμβανομένων των αστυνομικών ανακρίσεων, όλων των ακροαματικών διαδικασιών ενώπιον δικαστηρίου και των τυχόν αναγκαίων ενδιάμεσων ακροάσεων, καθώς και κατά τη διεξαγωγή των βασικών συναντήσεών σας με τον δικηγόρο.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι σήμερα, τίθενται σε ισχύ οι νέοι κανόνες με τους οποίους τα συστήματα πληροφοριών της ΕΕ για την ασφάλεια, τη μετανάστευση και τη διαχείριση των συνόρων θα συνεργάζονται με πιο ευφυή και στοχοθετημένο τρόπο. Τα μέτρα διαλειτουργικότητας θα εξασφαλίσουν ότι οι συνοριοφύλακες και οι αστυνομικοί έχουν πρόσβαση στις σωστές πληροφορίες οποτεδήποτε και οπουδήποτε τους χρειάζονται για να εκτελούν τα καθήκοντά τους. Τα νέα μέτρα θα τους βοηθήσουν να ανιχνεύσουν ευκολότερα την απάτη ταυτότητας, εξασφαλίζοντας παράλληλα τα υψηλότερα πρότυπα προστασίας των δεδομένων και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Από σήμερα, ο οργανισμός eu-LISA, υπεύθυνος για τη διαχείριση των συστημάτων πληροφορικής μεγάλης κλίμακας στον χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, μπορεί να ξεκινήσει το έργο ανάπτυξης εργαλείων διαλειτουργικότητας, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2023.

ΚΥΠΕ

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.