Φόρμα αναζήτησης

ΠτΔ στο ΕΚ: Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες απειλές

Στις προσπάθειες της κυβέρνησής του για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στην ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το μέλλον της Ευρώπης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι το 2013 βρέθηκε ενώπιον διλημμάτων λόγω της οικονομικής κρίσης. «Λάβαμε αποφάσεις αποφάσεις ευθύνης για να βοηθήσουμε τον κυπριακό λαό» ανέφερε, προσθέτοντας ότι λίγα χρόνια μετά οι προσπάθειες αυτές δικαιώθηκαν, καθώς υπήρξαν συνεχείς αναβαθμίσεις από οίκους αξιλόγησης, ενω ο ρυθμός ανάπτυξης της Κύπρου είναι σε άνοδο. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Κύπρος υιοθετεί έναν φιλόδοξο προϋπολογισμό με στόχο να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες απειλές όπως η μετάβαση στη ψηφιακή ολοκλήρωση, η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση, η καινοτομία, οι ασύμμετρες απειλές και η καταπολέμηση τρομοκρατία.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, ήταν το επισφράγισμα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας. «Η ένταξή μας θεωρήθηκε καταλύτης στις προσπάθειες για επανένωση, και για υιοθέτηση συνθηκών ειρήνης και ασφάλειας όπως και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε.

Ακόμη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «η ΕΕ αναδείχθηκε ως το πιο αξιόλογο μοντέλο ειρήνης και ευημερίας, ένα μοντέλο που πρέπει να διαφυλάξουμε». Παράλληλα αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ και που απειλούν την ενότητά της, όπως η αποχώρηση μελών της, οι εθνικιστικές τάσεις, το κλείσιμο των συνόρων και η τρομοκρατία. «Πρέπει τα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις για να διασφαλίσουμε την ευρωπαϊκή ολοκληρωση», τόνισε ο Πρόεδρος.

Επίσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι οι ευρωεκλογές δίνουν τη δυνατότητα να διαπιστωθούν τα λάθη, να ακουστούν οι πολίτες, αλλά και εξακριβωθούν οι λόγοι της απαξίωσης.

Αναφορικά με τη στρατιωτική συνεργασία των χωρών μελών της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η Κύπρος παραμένει ένθερμος υποστηρικτής, συμπληρώνοντας πως όραμα της Κύπρου είναι η στρατιωτική αυτονόμηση της Ευρώπης, η οποία θα ενεργεί αποτρεπτικά και αμυντικά και όχι επιθετικά.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας