Φόρμα αναζήτησης

Αυξημένη η συμμετοχή στην Ευρώπη αλλά και πολυδιάσπαση

Η υψηλή συμμετοχή σε αρκετές χώρες, η αιφνίδια άνοδος των Πρασίνων στη Γερμανία, η πρωτιά – έκπληξη των Εργατικών στην Ολλανδία ξεχώρισαν ως τάσεις χθες το βράδυ καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη η καταμέτρηση των ψήφων σε όλη την Ευρώπη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχωρούσε στις δικές του προβλέψεις στη βάση των exit polls και των δημοσκοπήσεων που είχαν προηγηθεί.

Παράλληλα αυτό δεν σημαίνει πως δεν γίνονται πραγματικότητα οι τάσεις που είχαν καταγραφεί στις δημοσκοπήσεις εδώ και καιρό. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP, στο οποίο εντάσσεται ο ΔΗΣΥ) και οι Σοσιαλδημοκράτες (S&D, όπου εντάσσονται ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ) βλέπουν την από κοινού πλειοψηφία τους να χάνεται, και ενισχύονται εις βάρος τους οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι (όπου ανήκουν η Συμμαχία Πολιτών και οι Οικολόγοι).

Τα ευρωσκεπτικιστικά και εθνικιστικά κόμματα επίσης ενισχύονται, με τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν να βρίσκεται μια ανάσα μπροστά από το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, και το Φιντέζ του Βίκτορ Ορμπάν στην Ουγγαρία να βρίσκεται στην πρώτη θέση (παρότι μέλος του EPP, η μελλοντική του στάση απέναντι στον Μάνφρεντ Βέμπερ, τον υποψήφιο της πολιτικής ομάδας για την προεδρία της Κομισιόν, περιπλέκει την κατάσταση). Την πρώτη θέση αναμένεται να κερδίσει στην Ιταλία και η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, αν και τα αποτελέσματα από τη χώρα αναμενόταν να ξεκινήσουν να έρχονται αργά καθώς οι κάλπες τους έκλειναν μεσάνυχτα ώρα Κύπρου.

Οι έδρες

Παράλληλα, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της πλατφόρμας Europe Elects χθες το βράδυ (η οποία συγκεντρώνει δημοσκοπήσεις και υπολογίζει το αποτέλεσμα των εκλογικών διαδικασιών πανευρωπαϊκά), το EPP αναμένεται να κερδίσει 166 από τις 751 έδρες (πτώση 55 εδρών σε σχέση με το 2014) και το S&D 139 έδρες (-52). Τρίτη πολιτική δύναμη αναδεικνύονται οι Φιλελεύθεροι με 104 έδρες (+37) και ακολουθούν οι Πράσινοι με 73 (+23). Μικρή πτώση σημειώνει η Ευρωπαϊκή Αριστερά στην οποία συμμετέχει το ΑΚΕΛ, χάνοντας έξι έδρες και πέφτοντας τις 46.

Οι ευρωσκεπτικιστικές ή εθνικιστικές ομάδες από την άλλη ενισχύονται, με τη συμμαχία την οποία δημιούργησε ο Ματέο Σαλβίνι να φτάνει στις 78 έδρες (+41) και με άλλες ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις να έχουν σημαντική παρουσία, όπως το κόμμα για το Brexit (24 έδρες) και τους Συντηρητικούς (64, πτώση έξι εδρών). Ωστόσο οι συσχετισμοί –ειδικά σε αυτόν τον χώρο– παραμένουν ρευστοί. Το κατά πόσο αυτές οι ομάδες μπορούν να συνενωθούν και να αποτελέσουν ισχυρό πόλο ή αν απλώς θα στερούν την πλειοψηφία από τις πιο κεντρώες δυνάμεις είναι μια συζήτηση της επόμενης ημέρας.

Ενίσχυση συμμετοχής

Όπως ανακοίνωσαν χθες οι αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη βάση των μέχρι εκείνη την ώρα δεδομένων, η συμμετοχή σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσε αύξηση για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια. Συγκεκριμένα η συμμετοχή έφτασε στο 51% αν υπολογιστούν οι 27 χώρες της ΕΕ εκτός της Βρετανίας, ενώ αν υπολογιστούν και οι 28, η εκτίμηση ήταν πως η συμμετοχή θα κυμαινόταν μεταξύ 49% και 52%.

Επόμενη ημέρα

Λόγω και της καθυστέρησης στην καταμέτρηση που προκαλούσε και η αναμονή για τις κάλπες της Ιταλίας, οι τελικές πινελιές αυτής της μεγάλης εικόνας και τι αυτή σημαίνει για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπουν με την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων.

Από ό,τι φαίνεται όμως από τις χθεσινοβραδινές τάσεις, ενισχύεται η πρόβλεψη πως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλδημοκράτες θα στραφούν πλέον στους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους για να εξασφαλίζουν τις απαραίτητες πλειοψηφίες. Αυτό θα επηρεάσει και τη μάχη για την προεδρία της Κομισιόν, καθώς στην άλγεβρα που θα έχουν μπροστά τους οι ηγέτες των κρατών μελών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (οι οποίοι επιλέγουν τα μέλη της Κομισιόν) μπαίνει και η άλγεβρα της εξεύρεσης της πλειοψηφίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα επικυρώσει την επιλογή του Συμβουλίου.

Με άλλα λόγια, πέρα από τον Γερμανό υποψήφιο του EPP, Μάνφρεντ Βέμπερ, και τον Ολλανδό υποψήφιο του S&D, τον Φρανς Τίμερμανς (ο οποίος βγαίνει από τις εκλογές με τις περγαμηνές του… ενισχυμένες), μπαίνουν πλέον στο παιχνίδι και ονόματα από την ομάδα των Φιλελευθέρων. Η οποία όμως, σημειωτέον, έχει ταυτιστεί με την προσέγγιση του Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος επιθυμεί να αποφασίσει το Συμβούλιο χωρίς να μένει στις επιλογές που έχουν θέσει οι πολιτικές ομάδες.
Το επόμενο στάδιο του ευρωπαϊκού Game of Thrones, το οποίο αφορά και τις ηγεσίες του Eurogroup, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της προεδρίας της Ευρωβουλής, ξεκινά στο δείπνο των 27 ηγετών των κρατών μελών την Τρίτη, και αναμένεται να μας απασχολήσει τουλάχιστον για όλο τον Ιούνιο…

Το Brexit στην… πρώτη θέση, διχασμένοι οι remainers, άγνωστο το μέλλον

Αποτύπωση του χάους

Το χάος και την αβεβαιότητα αποτύπωναν ουσιαστικά οι χθεσινοβραδινές προβλέψεις και οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας περιόδου για την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο, ή με άλλα λόγια των εκλογών που δεν ήθελε κανείς.


Όλες οι προβλέψεις την τελευταία εβδομάδα έδειχναν το Κόμμα για το Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ να τερματίζει στην πρώτη θέση και να είναι ένα από τα μεγαλύτερα εθνικά κόμματα σε έδρες στην Ευρωβουλή, με τους Φιλελεύθερους και τους Εργατικούς να έπονται και τους Συντηρητικούς να καταβαραθρώνονται.
Η επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών θα βρει μάλλον την Τερέζα Μέι να κοιτά τα δεδομένα με ανακούφιση, καθώς στις 7 Ιουνίου αρχίζει η διαδικασία αντικατάστασής της από το κόμμα της. Ο διάδοχός της στην ηγεσία των Συντηρητικών και στην πρωθυπουργία δεν θα έχει καθόλου ξεκάθαρη εντολή από τους ψηφοφόρους για τον δρόμο που πρέπει να διαλέξει ενόψει της διορίας για το Brexit στις 31 Οκτωβρίου.

Μοιράστηκαν οι λογικοί

Το νεοσύστατο κόμμα του κ. Φάρατζ δεν έχει θέσεις ούτε κάτι άλλο να προτείνει πέρα από τη διαμαρτυρία για το ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ακόμα επιτευχθεί και τη θέση πως μια έξοδος χωρίς συμφωνία είναι προτιμότερη από την προώθηση της συμφωνίας της απερχόμενης πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. Μάλιστα αναλυτές επισημαίνουν πως ο κ. Φάρατζ έχει φτάσει στα όριά του καθώς, παρά τη σημερινή κατάσταση, δεν υπερέβη το ποσοστό που είχε λάβει στις ευρωεκλογές του 2014.

Από την άλλη, οι ψηφοφόροι που διαφωνούν με την πορεία που έχει πάρει το Ηνωμένο Βασίλειο είναι διασπασμένοι σε σχέση με το τι θέλουν και ποιο κόμμα θα πρέπει να ενισχύσουν. Για αυτό βλέπουμε ένα ποσοστό που θα μπορούσε να αποτελέσει αντίβαρο στον Νάιτζελ Φάρατζ να μοιράζεται μεταξύ των Φιλελευθέρων, των Εργατικών και άλλων σχηματισμών που τάσσονται υπέρ της λογικής ότι η Βουλή των Κοινοτήτων θα πρέπει να εγκρίνει τη συμφωνία της κ. Μέι και να εργαστεί για ευνοϊκές ρυθμίσεις στη μελλοντική σχέση με την ΕΕ, ή ακόμα και ομάδες και απόψεις που ζητούν δεύτερο δημοψήφισμα ή ακόμα και ακύρωση του Brexit.

Χαμένοι οι μεγάλοι

Στην τελευταία δημοσκόπηση πριν τις ευρωεκλογές της εταιρίας Ipsos Mori, που διενεργήθηκε μεταξύ 20 και 22 Μαΐου σε δείγμα 1.527 ατόμων, οι τάσεις είναι ξεκάθαρες. Το κόμμα για το Brexit έρχεται πρώτο με διαφορά με 35% και ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι με 20%. Από εκεί και πέρα, οι Εργατικοί μένουν στο 15% και οι Πράσινοι στο 10%. Οι Συντηρητικοί μένουν στα μονοψήφια συγκεντρώνοντας 9%, μαζί με το 3% του κεντρώου Change UK (το οποίο έχει προαναγγείλει πρόθεση συμμαχίας με τους Φιλελεύθερους), το 3% του παλιού κόμματος του κ. Φάρατζ, του UKIP. Το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα μένει στο 3% και το ουαλικό Plaid Cumru κινείται κάπου κάτω από το 1%.
Για να γίνει κατανοητή η κατάπτωση των μεγάλων κομμάτων, στις εκλογές του Ιουνίου του 2017, οι Συντηρητικοί είχαν λάβει το 42%, οι Εργατικοί το 40% και οι Φιλελεύθεροι μόλις το 7,4%. Στις ευρωεκλογές του 2014, οι οποίες μπορούν να θεωρηθούν πιο συγκρίσιμες, το UKIP (τότε του Νάιτζελ Φάρατζ) έλαβε 26,6%, οι Εργατικοί 24,4% και οι Συντηρητικοί 23,1%.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.