Φόρμα αναζήτησης

9 Μαΐου 1950: Η απαρχή της δημιουργίας της ΕΕ

Στις 9 Μαΐου 1950 ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν έδωσε στη δημοσιότητα μία δήλωση, με την οποία καλούσε τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες να ενώσουν την παραγωγή τους στον άνθρακα και τον χάλυβα ως «το πρώτο συγκεκριμένο θεμέλιο μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας».

Η Διακήρυξη Σουμάν, όπως είναι γνωστή, παρουσίασε την ιδέα για μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών, και θεωρείται ως η απαρχή της δημιουργίας της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το σημαδιακό αυτό γεγονός για τη δημιουργία της Ενωμένης Ευρώπης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου, ως Ημέρα της Ευρώπης, με ποικίλες εκδηλώσεις που σκοπό έχουν να φέρουν πιο κοντά τους πολίτες των κρατών – μελών της Ε.Ε. Είναι η ημέρα για τον εορτασμό της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της ανθρώπινης κοινωνικής συνοχής. Αυτή είναι η επιτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων τιμά ιδιαίτερα την Ημέρα της Ευρώπης και με την ευκαιρία καλεί τις ΜΚΟ αλλά και τη νεολαία του τόπου, μας να αξιοποιήσουν τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα τα οποία μπορούν να ενδυναμώσουν και να συνδράμουν τις δράσεις και πρωτοβουλίες των ΜΚΟ. Τα ευρωπαϊκά προγράμματα προσφέρουν επίσης ευκαιρίες, ιδιαίτερα σε νέους και νέες, για ενδυνάμωση της προσωπικής ανάπτυξης και αναδεικνύουν την σημαντική Ευρωπαϊκή διάσταση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ευρωπαίων πολιτών.

Τέλος το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων καλεί όλους τους πολίτες να γιορτάσουν την Ημέρα της Ευρώπης με συμμετοχή στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που διοργανώνονται στην Κύπρο από τα τοπικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο.