Ο γύρος της Σικελίας σε 24 ώρες και 10 γεύσεις

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 14.6.2024
Ο γύρος της Σικελίας σε 24 ώρες και 10 γεύσεις
Γυρνάμε τη Σικελία σ’ ένα 24ωρο, γεμάτο γευστικές στάσεις που δίνουν το γαστρονομικό στίγμα του νησιού

Του Νίκου Ρεκαντζή

Η Σικελία έχει αρκετές πρωτιές να καμαρώνει. Μερικές από αυτές: είναι το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου και ολόκληρης της Ευρώπης και στα εδάφη της βρίσκεται η Αίτνα, το υψηλότερο ηφαίστειο της Γηραιάς ηπείρου και το πιο ενεργό ταυτόχρονα είναι. Ταυτόχρονα, η γεωγραφική της θέση (στο μεταίχμιο μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής και συγχρόνως στο μέσον σχεδόν της Μεσογείου), την έχει καταστήσει ένα απίστευτο χωνευτήρι παραδόσεων, πολιτισμικών επιδράσεων, αρχιτεκτονικών ρευμάτων και ένα παλίμψηστο από κουλτούρες.

4874228804414561 image
Πηγή: pexels.com

Μιλώντας για πολιτισμό και παραδόσεις, από αυτές δε θα μπορούσε να λείπει και η γαστρονομία. Στη Σικελία ο επισκέπτης θα βιώσει μια πολυδιάστατη γευστική εμπειρία, αφού η κουζίνα της έχει σχεδόν τα πάντα, με τα ψάρια και τα θαλασσινά να κυριαρχούν, αλλά και πολλά πιάτα με κρέας, με λαχανικά, μεγάλη ποικιλία σε γλυκά, και εννοείται ζυμαρικά και πίτσα. Το συναρπαστικό δε, είναι ότι δε χρειάζεται καν να επισκεφθείτε κάποιο εστιατόριο, τρατορία ή ταβέρνα για να τα γευτείτε. Είναι τόσες πολλές και διαφορετικές οι επιλογές σε street food, που δίνουν πλήρως την γαστρονομική ταυτότητα του τόπου!

4874229083700673 image
Πηγή: pexels.com

Μια προσπάθεια καταγραφής όλων των γαστρονομικών εκφάνσεων της Σικελίας, θα απαιτούσε μάλλον χρόνια! Έτσι εμείς, απλώς θα αποπειραθούμε να κάνουμε μια γρήγορη περιδιάβαση σε κάποιες από τις χαρακτηριστικές γεύσεις του νησιού. Ξεκινάμε από το πρωινό και μια ιδιαίτερη λιχουδιά, τη raviole di ricotta dolce siciliane (ραβιόλα με ρικότα). Πρόκειται για μια ζύμη που θυμίζει κουρού, η οποία γεμίζεται με κρέμα ρικότας, αρωματισμένης με ξύσμα λεμονιού, και πασπαλίζεται με ζάχαρη άχνη. Ένας αφρός που λειώνει στο στόμα! Υπάρχει και τηγανητή εκδοχή και εναλλακτικά με γέμιση ρικότα-σοκολάτα ή με μαρμελάδα. Ιδανικό ξεκίνημα της ημέρας και ωραίο ταίριασμα με τον πρωινό καφέ.

4874229671501784 image
Πηγή: unsplash.com

Στάση για δεκατιανό και εσπρέσο. Και επειδή οι Σιτσιλιάνοι αγαπούν το μπριός σαν συνοδευτικό γλυκών (από παγωτό και κρέμα, μέχρι γρανίτα), δοκιμάστε ένα brioche con gelato (μπριός γεμιστό με παγωτό). Στη Σικελία βέβαια υπάρχουν άπειρα κελυφωτά φιστίκια, οπότε εμείς το εκμεταλλευτήκαμε και προτιμήσαμε μπριός με παγωτό φιστίκι. Την αρχικά αφράτη και μυρωδάτη από το βούτυρο μπουκιά του μπριός, ακολουθεί η δροσιστική γεύση του παγωτού. Ποίημα...

4874229958902179 image
Πηγή: unsplash.com

Με τα αξιοθέατα να είναι αμέτρητα στο νησί και τις αποστάσεις μεγάλες, αν την ώρα της μεσημεριανής λιγούρας θέλετε κάτι γρήγορο και χορταστικό να κόψετε την πείνα σας, τότε ένα arancino, είναι η απόλυτη επιλογή. Πρόκειται για τον ορισμό του zero food waste, αφού αρχικά τα έφτιαχναν για να μην πεταχτούν τα υπολείμματα του ριζότο. Πλάθονταν σε μπαλάκια, καλύπτονταν με ψίχα ψωμιού για να σχηματίσουν κρούστα, και εν συνεχεία τηγανίζονταν. Από το σχήμα και το χρώμα τους μετά το τηγάνισμα, προέκυψε και τ’ όνομά τους «μικρά πορτοκάλια». Θα τα βρείτε σε πολλές γεύσεις, αλλά ίσως οι συνηθέστερες είναι αλ ραγού (με κρέας), με τυρί κρέμα, α λα Νόρμα (με ντομάτα και μελιτζάνα) και φυσικά γεμιστά με τρίμα από κελυφωτό φιστίκι.

4874230250875821 image
Πηγή: bbc.co.uk

Και αν θέλετε να δροσίσετε τον ουρανίσκο σας, μπορείτε να παντρέψετε τα arancini σας (δεν είναι τυχαίος ο Πληθυντικός, μιας και δύσκολα ξεμπερδεύεις με ένα!) μ’ ένα ποτήρι λευκό κρασί είτε από Catarratto, την πιο πολυφυτεμένη λευκή, ντόπια ποικιλία της Σικελίας -αν σας αρέσουν τα πιο γεμάτα κρασιά-, είτε από Carricante, μια επίσης ντόπια ποικιλία με μεγαλύτερη οξύτητα.

4874230529717677 image
Πηγή: Facebook

Πλησιάζοντας στο απόγευμα, με την ευχάριστη κούραση από το περπάτημα και τα αμέτρητα αξιοθέατα ήδη να συσσωρεύεται, επιβάλλεται μια ακόμα στάση για εσπρέσο ή aperitivo και εννοείται ένα cannolo (cannolo Ενικός, cannoli Πληθυντικός-μάλλον αυτόν τον τύπο θα χρειαστείτε κι εδώ!). Οι διάσημοι μικροί τηγανητοί κύλινδροι με τις φουσκάλες, γεμίζονται με κρέμα από ρικότα και πασπαλίζονται με τριμμένο κελυφωτό φιστίκι (σαφώς υπάρχουν και παραλλαγές). Τραγανό απέξω, μαλακό και λιπαρό μέσα, συνοψίζει όμορφα την κουζίνα της Σικελίας: τηγάνι, ζύμη από αλεύρι, τυρί ρικότα, φιστίκι!

4874230807675045 image
Πηγή: mortadellahead.com

Αν θέλετε ν’ απογειώσετε την εμπειρία, παντρέψτε το cannolo σας μ’ ένα καλά παγωμένο ποτήρι Marsala, το διάσημο ενισχυμένο κρασί του νησιού με καταγωγή από την ομώνυμη παραθαλάσσια πόλη της δυτικής Σικελίας. Για την παρασκευή του χρησιμοποιούνται γηγενείς ποικιλίες λευκού κρασιού, η ζύμωση διακόπτεται με την χρήση μπράντι και στη συνέχεια το μείγμα παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια. Μια τυπική Marsala έχει αρώματα βανίλιας, καστανής ζάχαρης και μαρμελαδιασμένου βερύκοκου.

4874231085032070 image
Πηγή: unsplash.com

Έχοντας ήδη σουρουπώσει και μετά από μια κοπιαστική μέρα, έφτασε η ώρα για το τελευταίο (λέμε τώρα…) τσιμπολόγημα της ημέρας. Τα friture, τα τηγανητά ψαράκια ή θαλασσινά σε χάρτινο χωνάκι, είναι σήμα κατατεθέν της Νότιας Ιταλίας. Διαλέξτε με κομμάτια φιλέτου ψαριού, είτε με καλαμαράκια, μύδια και γαρίδες, είτε με αφρόψαρα. Οι μερίδες είναι συνήθως γενναίες, οπότε αναζητήστε κάποιον πάγκο για να τα απολαύσετε.

4874231461407696 image
Πηγή: nourishmagazine.co.nz

Παντρέψτε τα με σάλτσα καπονάτα, το άλλο εμβληματικό πιάτο της περιοχής. Τηγανητή μελιτζάνα σε μελωμένη σάλτσα ντομάτας, με κόκκινες πιπεριές, κρεμμύδια, ελιές, κάπαρη, βασιλικό και κουκουνάρι ή αμύγδαλο, και ενίοτε με αντζούγιες για τη γευστική ένταση. Στη Σικελία σερβίρεται σαν λαδερό και μπαίνει στο κέντρο του τραπεζιού για μοίρασμα ή σαν συνοδευτικό κυρίως πιάτου.

4874231732579053 image
Πηγή: unsplash.com

Αν ψάχνετε ιδανικό ταίρι για τα τηγανητά σας, ολοκληρώστε την εμπειρία σας μ’ ένα αφρώδες κρασί παραδοσιακής μεθόδου από την περιοχή της Αίτνας, όπου το υψόμετρο και τα ηφαιστειακά εδάφη δίνουν ενδιαφέροντα και γαργαλιστικά στον ουρανίσκο κρασιά. Αν πάλι θέλετε να απογειώσετε την καπονάτα σας, τότε ψάξτε για το Nero d’ Avola, ένα κόκκινο από την πιο πολυφυτεμένη κόκκινη ποικιλία της Σικελίας, που με τις τανίνες του και το γεμάτο σώμα του, δε θα σας αφήσει παραπονεμένους.

4874232040122087 image
Πηγή: pexels.com

Και κάπου εδώ συνειδητοποιώ ότι με τόσες στάσεις πιθανόν να…έχετε μείνει ακίνητοι. Σίγουρα όμως δεν θα είστε πεινασμένοι! Και σίγουρα θα έχετε ταξιδέψει νοητά στη Σικελία!

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Στο φως 50 χρόνια μετά: Τι αποφάσισε η Τουρκική Εθνοσυνέλευση για την Κύπρο τρεις μέρες μετά το πραξικόπημα της 15ης...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο φως 50 χρόνια μετά: Τι αποφάσισε η Τουρκική Εθνοσυνέλευση για την Κύπρο τρεις μέρες μετά το πραξικόπημα της 15ης...

Στο φως 50 χρόνια μετά: Τι αποφάσισε η Τουρκική Εθνοσυνέλευση για την Κύπρο τρεις μέρες μετά το πραξικόπημα της 15ης...

Στην φυλακή ο νευροχειρουργός για τις βαλβίδες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην φυλακή ο νευροχειρουργός για τις βαλβίδες

Στην φυλακή ο νευροχειρουργός για τις βαλβίδες

Κίτρινη προειδοποίηση για ακραίες θερμοκρασίες αύριο - Πότε τίθεται σε ισχύ
ΚΥΠΡΟΣ

Κίτρινη προειδοποίηση για ακραίες θερμοκρασίες αύριο - Πότε τίθεται σε ισχύ

Κίτρινη προειδοποίηση για ακραίες θερμοκρασίες αύριο - Πότε τίθεται σε ισχύ

Ρομπέρτα Μέτσολα: Οι πρώτες της δηλώσεις μετά την επανεκλογή της - Τι είπε για Κυπριακό και την πόλωση στις κοινωνίες
ΚΟΣΜΟΣ

Ρομπέρτα Μέτσολα: Οι πρώτες της δηλώσεις μετά την επανεκλογή της - Τι είπε για Κυπριακό και την πόλωση στις κοινωνίες

Ρομπέρτα Μέτσολα: Οι πρώτες της δηλώσεις μετά την επανεκλογή της - Τι είπε για Κυπριακό και την πόλωση στις κοινωνίες

Υπ. Εργασίας: Δεν μπορεί να καταργηθεί το πέναλτι 12% για πρόωρη σύνταξη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Εργασίας: Δεν μπορεί να καταργηθεί το πέναλτι 12% για πρόωρη σύνταξη

Υπ. Εργασίας: Δεν μπορεί να καταργηθεί το πέναλτι 12% για πρόωρη σύνταξη