Στο πάρα πέντε της έλευσης του νέου χρόνου, δυο νέες αφίξεις εμφανίστηκαν για να εμπλουτίσουν την εστιατορική σκηνή του νησιού, δημιουργώντας υψηλές γευστικές προσδοκίες στους φίλους του καλού φαγητού. Μοντέρνοι χώροι, βραβευμένοι Έλληνες και Κύπριοι σεφ, μεσογειακές και fusion γεύσεις, συνθέτουν το καινούριο σκηνικό σε Λευκωσία και Λάρνακα. Ας γνωρίσουμε τους δυο αυτούς χώρους, που ανεβάζουν τον πήχη της δημιουργικότητας, χαρίζοντας έναν αέρα φρεσκάδας στις γευστικές εξόδους μας .
Nemea
Η άφιξη στο νησί του πολυβραβευμένου Ελλαδίτη σεφ Άγγελου Μπακόπουλου με θητεία σε πολυτελή εστιατόρια σε Μύκονο και Σαντορίνη, θέτει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών σε αυτό το καινούριο προορισμό στην οδό Σπύρου Κυπριανού στο κέντρο της Λευκωσίας. Το εστιατόριο Nemea, ιδιοκτησίας Χριστόφορου Τορναρίτη, εισάγει στην εστιατορική σκηνή της πρωτεύουσας μια μοντέρνα εκδοχή της ελληνικής κουζίνας με κυπριακές επιρροές και πρωταγωνιστές την απλότητα και την ανάδειξη των πρώτων υλών μέσα από καθαρές και νόστιμες συνταγές χωρίς τυμπανοκρουσίες κα φιοριτούρες.
Οι μικροί παραγωγοί σε ολόκληρο το νησί θα εφοδιάζουν με τοπικές, πρώτες ύλες το εστιατόριο (το χαλούμι θα έρχεται απευθείας από τα χωριά του όρους Τρόοδος, τα λουκάνικα από ένα μικρό παράγωγο στην Λάρνακα). Πιάτα όπως το άγριο λαβράκι πετάλι με ζεστή παντζαροσαλάτα και αφρό σκορδαλιάς, αλλά και λουβιά με μια emulsion από ταραμά και ψητό καλαμάρι, πλάι στη δική τους χαλουμωτή με τσάτνεϊ σύκο, αποτυπώνουν μια κουζίνα με γαστρονομική ταυτότητα και comfort χαρακτήρα.
Ο άνθρωπος που θα υλοποίει σε καθημερινή βάση το δημιούργημα του Άγγελου Μπακόπουλου είναι ο στενός του συνεργάτης Φάνης Ραγκάτσης, ένας μάγειρας με μεγάλη εμπειρία σε κουζίνες ξενοδοχείων και εστιατορίων της Θεσσαλονίκης μαζί με μια πολυμελή ομάδα Ελλαδιτών μαγείρων, μέλη της μπριγάδας του Αγγ. Μπακόπουλου. Μεταξύ αυτών και ο pastry chef Αργύρης Πότσιος που θα επιμελείται τις γλυκές δημιουργίες του εστιατορίου, μαζί με το χειροποίητο προζυμένιο ψωμί που ψήνεται καθημερινά.
Noesis
Νεοφερμένο, μόλις λίγων ημερών bar-restaurant στην καρδιά της Λάρνακας, με θέα θάλασσα, στην ραγδαία αναπτυσσόμενη περιοχή του Πιαλέ Πασά. Το μενού επιμελείται ο γνωστός Κύπριος σεφ Ανδρέας Ανδρέου, ενώ οι σεφ Δημήτρης Αλεξάνδρου και Ηλίας Δημητρίου ηγούνται της κουζίνας του εστιατορίου.
Η μαγειρική ταυτότητα του Ανδρέα Ανδρέου αποτυπώνεται σε μια κάρτα με μοντέρνο χαρακτήρα και μεσογειακό πρόσημο. Πιάτα με comfort χαρακτήρα και sharing κατεύθυνση δείχνουν το μαγειρικό δρόμο που έχει χαράξει η ομάδα του Noesis. Ο κατάλογος ξεκινά με σαλάτες, περνά σε δημοφιλή ωμά ψάρια και κρέατα και συνεχίζει με share επιλογες. Εδώ ξεχωρίζουν , η Καπνιστή γαρίδα fritta με γλάσσο από ψητές πιπεριές φλωρίνης, καπνιστή τεμπουρα και μοσχολέμονο και το Γιουβέτσι θαλασσινών με μπισκ γαρίδας και ξύσμα λεμόνι. Ζυμαρικά και ριζότι καταλαμβάνουν μια ισχυρή θέση στις επιλογές του καταλόγου, ενώ οι σχάρες ετοιμάζουν ψάρια κα κρέατα σε fusion μαρινάδες και αρωματικά βότανα. Στα επιδόρπια, έντονο hype αρχίζει ήδη να δημιουργεί ο Νoesis μπακλαβάς με μους λευκής σοκολάτας και σιρόπι τριαντάφυλλο.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.