Φόρμα αναζήτησης

Log in ή Log out για πάντα;

Μπορείς να σβήσεις για πάντα όλο το περιεχόμενο της προσωπικής σου σελίδας στο FACEBOOK;  Μακριά από «μικρά γράμματα» και τεράστια νομικά κείμενα γεμάτα από δυσνόητους όρους; Mπορούμε να ρυθμίσουμε τον τρόπο που οι εταιρείες «Big Tech» συλλέγουν και χρησιμοποιήσουν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών;Το ζήτημα αυτό έθεσε σήμερα ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Τάκης Χατζηγεωργίου με σχετική ερώτηση που κατέθεσε. Zήτησε ρύθμιση και απλοποίηση της διαδικασίας με την οποία οι χρήστες των πλατφόρμων κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούν να διαχειρίζονται τα δεδομένα τους (πχ, μόνιμης διαγραφής λογαριασμών και των συνδεδεμένων πληροφοριών με αυτούς). Ζήτησε επίσης άμεση ρύθμιση της  διαδικτυακής αγοράς διαφήμισης (συμπεριλαμβανομένης και της πολιτικής) όπως γίνεται και με τα οπτικοακουστικά/έντυπα ΜΜΕ καθώς και διεύρυνση του πεδίου ευθύνης του FACEBOOK (καθώς και των άλλων μεγάλων εταιρειών) έτσι ώστε να καλύπτει και την μετέπειτα χρήση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του από τρίτες εταιρείες μη συνεργαζόμενες ή συμβλημένες με αυτό.

Το σκάνδαλο διαρροής δεδομένων του Facebook προς την εταιρεία Cambridge Analytica δημιούργησε δικαιολογημένη οργή. Η οποία μεγαλώνει αν κρίνει κάποιος ότι η μέχρι στιγμής αντίδραση του FACEBOOK δείχνει ότι η εταιρεία δεν είναι ακόμη σίγουρη για το τι συνέβηκε. Πόσο μάλλον να το διαχειριστεί!

Προσωπικά δεδομένα πενήντα εκατομμυρίων λογαριασμών/χρηστών του FACEBOOK υπεκλάπησαν και μετέπειτα χρησιμοποιήθηκαν, από την εταιρεία  Cambridge Analytica, για πολιτική χειραγώγηση. Το γεγονός από μόνο του αποτελεί τη μαζικότερη παραβίαση δεδομένων μέσου κοινωνικής δικτύωσης μέχρι σήμερα. Αποκαλύπτοντας παράλληλα και το τεράστιο ζήτημα της παράνομης χειραγώγησης της κοινής γνώμης μέσω των κοινωνικών δικτύων/social media.

Σύμφωνα με αναλύσεις των εφημερίδων/ΜΜΕ Guardian, Associated Press και Deutsche Welle, η αλίευση των προσωπικών δεδομένων για την Cambridge Analytica γινόταν μέσω συγκεκριμένης εφαρμογής/APP η οποία ήταν διαθέσιμη για εγκατάσταση στο FACEBOOK. Ακολούθως, σύμφωνα και με τον μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος  / whistleblower  που εργάστηκε για να συγκεντρώσει τα δεδομένα, κατασκευάστηκαν μοντέλα εκμετάλλευσης των δεδομένων στοχεύοντας στους ενδόμυχους φόβους των χρηστών. Βομβαρδίζοντας έτσι τα προφίλ τους με προσωποποιημένα διαφημιστικά/πολιτικά μηνύματα ή/και fake news! Κατευθύνοντας τους έτσι να ψηφίσουν προς συγκεκριμένες επιλογές.

Λαμβάνοντας υπόψη και την εκφρασμένη βούληση του Προέδρου Ταγιάνι για πλήρη έρευνα της διαρροής των δεδομένων του FACEBOOK από το Ευρωκοινοβούλιο (POLITICO, 19/03/2018), o Tάκης Χατζηγεωργίου ζήτησε επίσης να μάθει αν και η ίδια η Επιτροπή θα προχωρήσει σε αντίστοιχη ενδελεχή έρευνα. Eπανέφερε επίσης ξανά το ζήτημα της προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος/whistle-blowers ζητώντας από την Επιτροπή όπως προχωρήσει άμεσα στην ενίσχυση του πλαισίου προστασίας τους μέσα από την έκδοση μιας σχετικής ευρωπαϊκής Οδηγίας.

Follow on TWITTER @thadjigeorgiou