Φόρμα αναζήτησης

Κομισιόν προς Συλικιώτη:Ευθύνη των κυπριακών αρχών οι παραλίες

 

«Σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 2 της οδηγίας για τους οικοτόπους, το οποίο αναφέρεται στις απαιτήσεις προστασίας και διαχείρισης των περιοχών στο δίκτυο Natura 2000, οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών οφείλουν να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα ώστε να αποφευχθεί η υποβάθμιση των οικοτόπων και κάθε ενόχληση των ειδών, τα οποία ανήκουν σε περιοχή του δικτύου Natura 2000. Είναι πρωταρχική ευθύνη των κυπριακών αρμόδιων αρχών, να διασφαλίσουν ότι οι απαιτήσεις εφαρμόζονται ορθά στην περίπτωση των παρεμβάσεων που αναφέρονται». Αυτά υπογράμμισε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Βέλλα, σε απάντηση που απέστειλε στον Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, Ν. Συλικιώτη, σχετικά με την καταστροφή των παραλιών στην Κύπρο.

Υπενθυμίζεται πως ο κος Συλικιώτης είχε θέσει ενώπιον της Κομισιόν τις επεμβάσεις που έγιναν στις παραλίες της Κύπρου. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση που απέστειλε στην Κομισιόν έθεσε το ερώτημα κατά πόσο μπορεί μια τοπική αρχή να προβαίνει σε χωματουργικές εργασίες και επεμβάσεις σε παραλία εντός της περιοχής του Δικτύου Natura 2000. Επίσης ζήτησε να διευκρινιστούν οι νενομισμένες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται έτσι ώστε να μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε παρέμβαση σε προστατευόμενες περιοχές όπως είναι η παραλία Κόννος.

Απαντώντας στα ερωτήματα του κ. Συλικιώτη, ο Επίτροπος Βέλλα υπογραμμίζει πως σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 3 της οδηγίας για τους οικοτόπους, κάθε σχέδιο ή έργο το οποίο είναι πιθανό να επηρεάσει σημαντικά μια περιοχή του δικτύου Natura 2000 πρέπει να υποβληθεί σε κατάλληλη αξιολόγηση λαμβανομένων υπόψη των στόχων διατήρησης της περιοχής, και μπορεί να εγκριθεί μόνο εφόσον βεβαιωθεί ότι δεν θα επηρεαστεί η ακεραιότητα της περιοχής.

Σημειώνεται πως στην ερώτηση που απέστειλε ο κος Συλικιώτης στην Κομισιόν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παραλία Κόννος, η οποία εμπίπτει εντός δύο περιοχών του Δικτύου Natura 2000, του Τόπου Κοινοτικής Σημασίας για τους οικοτόπους, τη χλωρίδα και την πανίδα, και της Ζώνης Ειδικής Προστασίας για τα άγρια πτηνά.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.