Φόρμα αναζήτησης

Κόκκινος ελέφαντας (Του Κωνσταντίνου Χατζηχριστοφή)

«Αγάπη σημαίνει να έχεις υπομονή, να μην θυμώνεις εύκολα, να μην σκέφτεσαι το κακό. Η αγάπη αγκαλιάζει όχι την αδικία, αλλά απολαμβάνει τη δικαιοσύνη, η αγάπη υπερασπίζεται τους πάντες, η αγάπη πιστεύει στα πάντα, ελπίζει στα πάντα, φέρει τα πάντα»… από το Ευαγγέλιο της Ειρήνης.

Έχω πάρει τη συνειδητή απόφαση να μετακομίσω και να ζήσω ανάμεσα στον «εχθρό», για να ζήσω μαζί με το πιο αγαπημένο πρόσωπο που έχω στον κόσμο τη γυναίκα μου. Ζω ανάμεσα στη θάλασσα και το βουνό που και οι δυο κοινότητες ονομάζουν πέντε δάκτυλα. Μια συνειδητή απόφαση να διαλέξω ανάμεσα στον φόβο και την αγάπη. Ο διάσημος ψυχολόγος Aaron Beck στο βιβλίο του «Αιχμάλωτοι του μίσους» υποστηρίζει ότι είμαστε παγιδευμένοι από την εικόνα που έχουμε για τους εχθρούς μας. Τείνουμε να τους στερήσουμε οτιδήποτε ανθρώπινο για να μπορούμε να έχουμε εμείς το υψηλότερο ηθικό βάθρο. Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι στη διάρκεια της εξελικτικής μας πορείας σαν είδος έχουμε προγραμματιστεί ώστε να χρησιμοποιούμε το μίσος σαν αναγκαίο μέσο για την επιβίωσή μας. Μίσος που πηγάζει μέσα από τον φόβο για επιβίωση. Ο ψυχίατρος Fleischman (κάρμα και χάος) περιγράφει σχεδόν με τρόμο ότι, ενώ οι συνάδελφοί του κατά τη διάρκεια ενός συνέδριου προσπαθούσαν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους μέσω διάφορων προτάσεων κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, κάποιοι ήθελαν να σκοτώσουν όλους τους Άραβες γιατί η ΟΠΕΚ είχε επιβάλει εμπάργκο στο φτηνό πετρέλαιο της Αμερικής.

Ελπίδα όμως υπάρχει. Έρευνες καταδεικνύουν ότι όπως έχουμε μάθει να ζούμε μέσα στην απελπισία χωρίς να αντιδρούμε, μπορούμε να μάθουμε να είμαστε και αισιόδοξοι. Μπορούμε να βγούμε από το κλουβί που έχουμε βάλει τον εαυτό μας. Είναι απόφαση συνειδητή. Ο Bill Hicks, κωμικός και πολίτικος σχολιαστής, το θέτει στη σωστή του διάσταση πριν από τρεις δεκαετίες, παραμονές του πρώτου πολέμου στο Ιράκ: «Μπορούμε να αλλάξουμε όποτε θελήσουμε. Είναι μια επιλογή χωρίς προσπάθεια, χωρίς δουλειά, χωρίς κόπο, χωρίς αποταμιεύσεις. Μια επιλογή μεταξύ φόβου και αγάπης. Τα μάτια του φόβου σε θέλουν να βάλεις μεγαλύτερες κλειδαριές στην πόρτα, να αγοράσεις όπλα, να απομονωθείς μακριά από τους άλλους. Τα μάτια της αγάπης βλέπουν όλους μας σαν ένα».

Είναι μια επιλογή που έρχεται με προσωπική ευθύνη. Η δίκη μου ευθύνη είναι να μοιραστώ την ιστορία μου μαζί σας.

**Ο κόκκινος ελέφαντας είναι μια ιδέα που έφερε στο προσκήνιο ο Άγγλος εικαστικός Banksy. Έβαψε έναν ελέφαντα κόκκινο και τον έβαλε στη μέση ενός καθιστικού, θέλοντας έτσι να τονίσει το θέμα της παγκόσμιας φτώχιας. Ένα θέμα που όλοι μας αγνοούμε. Εδώ, ο ελέφαντας είμαστε όλοι εμείς, η κυπριακή κοινωνία και τα θέματα που αρνείται να κοιτάξει κατάματα. Και ο εχθρός είναι συνήθως μέσα μας.