Φόρμα αναζήτησης

Brexit: Πολιτική και ηθική χρεοκοπία

Η Rheinische Post σχολιάζει: «Ενδεχόμενη αναβολή εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τις υπόλοιπες 27 χώρες-μέλη. Στη συμφωνία που επετεύχθη για το Brexit η ευρωπαϊκή ήπειρος έφτασε στα όριά της. Δεν επιτρέπεται να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των όρων της εξόδου των Βρετανών. Διότι έτσι η ΕΕ θα γελοιοποιούνταν και θα ενθάρρυνε και άλλες εθνικιστικού προσανατολισμού κυβερνήσεις της Ένωσης να ζητήσουν κάτι παραπάνω. Επιπλέον, ενδεχόμενη παράταση θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις Ευρωεκλογές. Στα μάτια των πολιτών η ΕΕ θα ήταν και πάλι εκείνη που δεν είναι ικανή να λαμβάνει σαφείς αποφάσεις. Πέραν αυτού, η συμμετοχή στις εκλογές μιας χώρα που θέλει να εγκαταλείψει την ΕΕ θα έστελνε ένα καταστροφικό μήνυμα».

Η Badische Neueste Nachrichten: «Ανεξάρτητα από τη λύση στην οποία θα καταλήξουν Μ. Βρετανία και ΕΕ για το θέμα του Brexit, η ζημιά που έχει προκληθεί και για τις δυο πλευρές είναι ήδη τεράστια. Ειδικώς οι Βρετανοί βρίσκονται αντιμέτωποι με συντρίμμια. Ανησυχία δεν προκαλούν μόνον οι αστάθμητοι οικονομικοί παράγοντες. Η πολιτική και ηθική χρεοκοπία είναι πολύ χειρότερη. Οι υπεύθυνοι στο Λονδίνο έπαιξαν καταρχήν επιπόλαια με το μέλλον της χώρας τους και πλέον αποδεικνύονται ανίκανοι να περιορίσουν τη ζημιά που προκάλεσαν. Πρόκειται για παταγώδη αποτυχία της πολιτικής τάξης».

«Το Brexit έχει υποστεί βαρύτατο πλήγμα»

Αναπάντητα παραμένουν τα περισσότερα ερωτήματα γύρω από το Brexit

Δριμεία επίθεση στους βρετανούς πολιτικούς εξαπολύει και η ισπανική El Pais. «Το Brexit έχει υποστεί βαρύτατο πλήγμα. Μάλλον πνέει τα λοίσθια. Αυτό καταδεικνύει το συμβολικό και παράλληλα πολύ σημαντικό γεγονός ότι η Βουλή και η κυβέρνηση της Βρετανίας θα αιτηθούν στους 27 την αναβολή. Το αίτημα είναι συμβολικό διότι δυο χρόνια μετά την έναρξη της διαδικασίας δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόοδος και ούτε πρόκειται να υπάρξει μέχρι τις 29 Μαρτίου. Η σημασία της εξέλιξης έγκειται στο ότι το έως τώρα αποτέλεσμα δεν οφείλεται σε ενδοευρωπαϊκές έριδες ή διαφωνίες μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ. Την ευθύνη φέρει η ακραία ανικανότητα του βρετανικού κράτους να τα βρει με τον εαυτό του. […] Η Ευρώπη θα πρέπει να δώσει στη Μεγάλη Βρετανία περισσότερο χρόνο, μόνο εάν το Λονδίνο δώσει εγγυήσεις ότι θα υπάρξει μια ξεκάθαρη θέση είτε για ένα μαλακό Μπρέξιτ, είτε για εκλογές είτε για ένα δεύτερο δημοψήφισμα».

Η βρετανική σκοπιά μέσα από τους Times: «Τουλάχιστον ένα πράγμα είναι σαφές μετά από μια ιδιαίτερα ταραχώδη εβδομάδα στη βρετανική πολιτική: η Μεγάλη Βρετανία δεν θα εγκαταλείψει την ΕΕ στις 29 Μαρτίου. […] Το ερώτημα πόσο θα διαρκέσει η αναβολή και πώς θα αξιοποιηθεί αυτός ο χρόνος παραμένει -όπως και τα περισσότερα ερωτήματα που αφορούν το Brexit- αναπάντητο. Στο τραπέζι εξακολουθούν να υπάρχουν οι ίδιες πιθανές λύσεις. […] Να εγκαταλείψει η Μ. Βρετανία την ΕΕ στη βάση της συμφωνίας της πρωθυπουργού, να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία, να γίνει δεύτερο δημοψήφισμα ή να γίνουν και άλλες δοκιμαστικές ψηφοφορίες μέχρι να υπάρξει μια εναλλακτική συμφωνία. Στο τέλος η Βουλή θα πρέπει να επιλέξει μια από αυτές τις λύσεις. Το μόνο που κατάφερε τώρα είναι να αγοράσει απλά επιπλέον χρόνο για να αποφασίσει τι θα επιλέξει».

Κώστας Συμεωνίδης