Φόρμα αναζήτησης

Τρίμηνη παράταση για Brexit θέλει το Λονδίνο

Η δήλωση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ αιφνιδίασε την Ντάουνινγκ Στριτ μόλις λίγες ώρες πριν η επιστολή της Τερέζα Μέι φτάσει στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ. Η Πρωθυπουργός ζητά και επίσημα μία τρίμηνη παράταση του Άρθρου 50 περί αποχώρησης από τις 29 Μαρτίου στις 29 Ιουνίου 2019.

Φιλοευρωπαϊστές βουλευτές και υπουργοί θεωρούν το αίτημα για τρίμηνη παράταση ανεδαφικό. Υποστηρίζουν ότι ούτως ή άλλως δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να ξεπεραστεί το συνταγματικό αδιέξοδο που έχουν προκαλέσει οι καθυστερήσεις και παλινωδίες της Πρωθυπουργού τα τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα. Παράλληλα προειδοποιούν ότι η χώρα έχει φτάσει στο σημείο να μη γνωρίζουν, όχι μόνο οι πολίτες, αλλά και οι πολιτικοί τι τους περιμένει την επόμενη ημέρα.

Οι ευρωσκεπτικιστές απειλούν και πάλι με παραίτηση 

Η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι

Δυστυχώς η Τερέζα Μέι βρίσκεται ακόμη μια φορά αντιμέτωπη με τις απειλές των ευρωσκεπτικιστών υπουργών της. Αυτοί της διεμήνυσαν χθες το βράδυ ότι θα παραιτηθούν μαζικά, εάν η παράταση είναι μεγαλύτερη των τριών μηνών.

Από την πλευρά της Ευρώπης υπάρχουν χώρες που θεωρούν ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη παράταση, διάρκειας έως και ενός χρόνου, ώστε η Βρετανία να επανέλθει με ένα νέο σχέδιο. Πρόκειται για μια λογική άποψη, κρίνοντας από την αποτυχία της Μέι να περάσει, δύο φορές την συμφωνία της από το Κοινοβούλιο.

Το περιβάλλον της Πρωθυπουργού εξακολουθεί να επιρρίπτει την ευθύνη για το σημερινό αδιέξοδο στους βουλευτές και τον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος απέκλεισε και τρίτη ψηφοφορία για την συμφωνία. Βέβαια για το χάος που επικρατεί σήμερα μοναδική υπεύθυνη θεωρείται η Τερέζα Μέι αφού δαπάνησε τρία χρόνια χαϊδεύοντας τους ευρωσκεπτικιστές Τόριδες. Κατηγορείται ότι έβαλε το κομματικό συμφέρον πάνω από την πατρίδα με μοναδικό σκοπό να αποτρέψει την διάσπαση του κόμματος και τώρα εισπράττει τα επίχειρα των πράξεών της.

Μαρία  Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου