Φόρμα αναζήτησης

Η αδιαθεσία Μέρκελ και ο ιπποτικός Ουκρανός πρόεδρος

Πρόκειται για εικόνες ασυνήθιστες για την καγκελάριο. Για ορισμένους μάλιστα δραματικές. Κατά τη διάρκεια ανάκρουσης των εθνικών ύμνων Γερμανίας και Ουκρανίας στο εξωτερικό περίβολο της καγκελαρίας, η Μέρκελ έχοντας στον πλάι της τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας, Βόλοντίμιρ Ζελένσκι, άρχισε εμφανώς να τρέμει. Στην αρχή στα πόδια, στη συνέχεια στα χέρια και σε ολόκληρο το σώμα. Τόσο έντονα, που οι άνδρες ασφαλείας της άρχισαν να μιλούν μεγαλοφώνως, αναρωτώμενοι προφανώς τι θα πρέπει να κάνουν. Τελικά η γερμανίδα καγκελάριος με σφιγμένα χείλη κράτησε την αυτοκυριαρχία της και όταν τελείωσαν οι εθνικοί ύμνοι και κατέβηκε μαζί με τον Ζελένσκι από ένα χαμηλό έδρανο για να συνεχιστεί το πρόγραμμα επίσημης υποδοχής του ουκρανού προέδρου στο Βερολίνο, ήταν σαν μην είχε συμβεί τίποτα. Το θερμόμετρο έδειχνε τους 30 βαθμούς και η υγρή ζέστη ανυπόφορη.

«Τουλάχιστον 3 ποτήρια νερό»

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει τέτοια συμπτώματα που οφείλονται προφανώς σε αφυδάτωση. Κατά την επίσκεψή της στην πόλη του Μεξικού, χτισμένη σε υψόμετρο 2000 μέτρων, άρχισε και πάλι να τρέμει κατά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων. Τον ίδιο έπαθε και το 2014, σε ένα συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος στην Κολωνία. Μάλιστα αναγκάστηκε να διακόψει τηλεοπτική συνέντευξη. Ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ είχε πει τότε ότι «η καγκελάριος για μικρό χρονικό διάστημα ένοιωσε αδιαθεσία, αλλά έφαγε κάτι και ήπιε νερό και συνέχισε τη συνέντευξη». Στην αφυδάτωση απέδωσε και η καγκελάριος το τρέμουλο. Όταν ρωτήθηκε από γερμανό δημοσιογράφο στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο, εάν η κοινή γνώμη θα πρέπει να ανησυχεί για την κατάσταση της υγείας της, απάντησε με βαθύ χαμόγελο ότι χρειάστηκε να πιει τουλάχιστον 3 ποτήρια νερό, που προφανώς της έλειπαν και ότι είναι καλά. Μάλιστα, τον λόγο πήρε και ο Βολοντίμιρ Ζελένκσι, ο οποίος πολύ χαριτωμένα είπε ότι «σε ότι αφορά την κυρία Μέρκελ, βρίσκονταν δίπλα μου, πιστέψτε με ήταν σε απόλυτη ασφάλεια».

Ήταν και η φράση που έκανε τον πάγο να σπάσει ανάμεσα στους δύο αξιωματούχους. Διότι οι οιωνοί πριν την επίσκεψη δεν ήταν ευνοϊκοί για τον πρώην τηλεοπτικό κωμικό. Ανάμεσα στους δύο γύρους των προεδρικών η Μέρκελ δέχθηκε στο Βερολίνο τον τότε πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, δίνοντας αφορμή να την κατηγορήσουν ότι μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας μερολήπτησε υπέρ του τότε αντιπάλου του Ζελένσκι.

Nord Stream 2: «Διαμετρικά αντίθετες απόψεις»

Σκηνή από την επίσημη υποδοχή στην καγκελαρία του νέου Ουκρανού προέδρου. Ο υδράργυρος ήταν στους 30 βαθμούς

Αλλά και αυτό ο νικητής των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία το παρέκαμψε χαριτωμένα στην κοινή συνέντευξη τύπου. «Είναι δική της υπόθεση, το αντιλαμβάνομαι ως φυσιολογικό. Αλλά σε ανώτατο επίπεδο σήμερα η κυρία καγκελάριος συναντάται με τον πρόεδρο της Ουκρανίας». Επί της ουσίας πάντως η συνάντηση δεν εξελίχθηκε και τόσο αρμονικά. Στο αίτημα του Ζελένσκι να επεκταθούν οι οικονομικές καρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, η Μέρκελ απέφυγε να αναφερθεί. Οι θέσεις των δύο αξιωματούχων σε σχέση με τον γερμανορωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, ήταν «διαμετρικά αντίθετες», όπως σημείωσε εμφατικά ο ουκρανός πρόεδρος. Το βασικό θέμα της συνάντησης ήταν πάντως η λιμνάζουσα ειρηνευτική διαδικασία ανατολικά της Ουκρανίας, στην οποία έχουν ξεκινήσει η Γερμανία και η Γαλλία ως μεσολαβήτριες ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. 

Η ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ, όπως έχει ονομαστεί, έχει παγώσει. Και ο Ζελένσκι, με την άρνησή του να προσέλθει σε άμεσο διάλογο με τους αυτονομιστές στην περιοχή του Ντόνμπας, που στηρίζονται από τη Μόσχα, δεν κάνει την κατάσταση ευκολότερη. Οι πολεμικές ενέργειες συνεχίζονται στην περιοχή, 13.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σύμφωνα με στοιχεία των ΗΕ. Το ότι συνεχώς επιμένει ο Ζελένσκι ότι δεν επιθυμεί τον πόλεμο, δεν πείθει. Διότι είναι ένας πρόεδρος χωρίς ερείσματα εξουσίας. Τώρα ελπίζει ότι στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 21 Ιουλίου θα τις αποκτήσει. Γι αυτό και υποσχέθηκε χθες στην ΄Αγκελα Μέρκελ ότι ορόσημο για να ξεκινήσει πραγματικά να κυβερνά, είναι μετά τις βουλευτικές.

Ρωσικές μπηχτές

Και πώς σχολίασαν τα ρωσικά ΜΜΕ την κακοδιαθεσία Μέρκελ; Ορισμένα «κατέσφαξαν» τη σκηνή με κακόβουλη χροιά στις συνοδευτικές παρατηρήσεις. Η κρατική τηλεόραση πρόβαλε ένα βίντεο κλιπ με τον τίτλο «κατά τη συνάντησή της με τον Ζελένκσι η Μέρκελ άρχισε να τρέμει». Ο ελεγχόμενος από το Κρεμλίνο διαδικτυακός τόπος life.ru που ασχολείται με κουτσομπολιά, παρατήρησε: «Η Μέρκελ υπέστη ‘σεισμό’ μετά τη συνάντηση με τον Ζελένσι σαν να χτυπήθηκε από το ρεύμα». Αλλά όταν ο πρόεδρος Πούτιν τις προάλλες σε ένα παιγνίδι χόκεϊ μπέρδεψε τα πόδια του σε κόκκινο χαλί και έπεσε φαρδιά-πλατιά κάτω, η κρατική τηλεόραση σιώπησε.

Γιεργκ Μπλανκ / dpa

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου