Φόρμα αναζήτησης

Γερμανικός καύσωνας… με πολιτικές προεκτάσεις

Αυτές τις μέρες περιζήτητη στη Γερμανία είναι η μετεωρολόγος Ζαμπίνε Κρούγκερ. Είναι μετεωρολόγος στη Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία με έδρα το Όφενμπαχ. Μια από τις αρμοδιότητες της υπηρεσίας αυτής είναι να προειδοποιεί για τους κινδύνους που συνδέονται με τα καιρικά φαινόμενα, να μεριμνά για την προστασία του κλίματος αλλά και να καταγράφει τις αλλαγές που παρατηρούνται στις μέσες θερμοκρασίες με την πάροδο των χρόνων. Τι λέει η ίδια για το κύμα καύσωνα, που φέτος ήδη από τον Ιούνιο, πλήττει τη Γερμανία;

«Ο ήλιος θα συνεχίσει να λάμπει, ενώ έρχεται πολύς ζεστός αέρας μέχρι τη Γερμανία από την Αφρική. Ο υδράργυρος μπορεί να φτάσει μέχρι τους 39 βαθμούς και μπορεί σε κάποιες περιοχές να αγγίξει τους 40». Η Τετάρτη αναμένεται να είναι η θερμότερη μέρα του χρόνου. Ήδη η Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει ήδη εκδώσει προειδοποιήσεις για 11 από τα 18 γερμανικά κρατίδια. Ειδικοί εστιάζουν επίσης στον κίνδυνο από την υπεριώδη ακτινοβολία και κάνουν συστάσεις στους πολίτες για τα κατάλληλα ρούχα και διατροφή τις ημέρες του καύσωνα.

Ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες

Λίγη δροσιά στις όχθες του Μάιν στην Φρανκφούρτη

Η Γερμανία δεν είναι μια χώρα όπου ο καύσωνας συνηθίζεται. Έτσι ειδικοί εφιστούν αυτές τις μέρες την προσοχή ιδίως και ειδικές ευαίσθητες κατηγορίες πολιτών και εργαζομένων, που επηρεάζονται πιο άμεσα από τον καύσωνα. Για παράδειγμα οι εργάτες σε εργοτάξια ή στην κατασκευή δρόμων. Η άσφαλτος υπό συνθήκες καύσωνα μπορεί να αγγίξει ακόμη και τους 80 βαθμούς Κελσίου. Επίσης οι εργοδότες σε διάφορους τομείς οφείλουν να τηρούν ορισμένους κανόνες που προβλέπονται από νόμο για τον καύσωνα. Ιδιαίτερα δύσκολη είναι και η εργασία των αγροτών. Συναγερμός έχει σημάνει στο μεταξύ και στα γερμανικά σωστικά συνεργεία. Σύμφωνα με τον Ράινερ Λομπ από την Υπηρεσία Αρωγής Malteser, που αποτελεί και τον μεγαλύτερο φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης στη Γερμανία, πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από προβλήματα υγείας λόγω καύσωνα και ζητούν έτσι βοήθεια. Για να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες λόγω καύσωνα ο γερμανικός τομέας υγείας εν γένει και ειδικότερα η Υπηρεσία Αρωγής Malteser λειτουργούν με έκτακτο προσωπικό.

Οι Πράσινοι και ο γερμανικός καύσωνας

«Fridays for Future» και στη Γερμανία

«Fridays for Future» και στη Γερμανία

Οι δημόσιες συζητήσεις αλλά και οι μεγάλες μαθητικές διαδηλώσεις «Fridays For Future» στη Γερμανία εδώ και καιρό είναι έντονες και στη Γερμανία. Η κλιματική αλλαγή βρίσκεται εδώ και καιρό και στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας. Από την όλη προβληματική περισσότερο από όλους φαίνονται πάντως να επωφελείται το κόμμα των Πρασίνων. Ενδεικτικό της ευρύτερης τάσης και το ενδιαφέρον των πολιτών είναι το υψηλό ποσοστό που έλαβαν οι Πράσινοι στις πρόσφατες ευρωεκλογές, το οποίο άγγιξε το 21%. Αλλά πέραν αυτού σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις η δημοφιλία των Πρασίνων αυξάνεται ολοένα περισσότερο. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Deutschlandtrend το ποσοστό των Πρασίνων αγγίζει σήμερα σχεδόν το 27%. Τόσο ο καύσωνας όσο και η παρατεταμένη ξηρασία στη Γερμανία προκαλούν προβληματισμό στους πολίτες ωθώντας τους να στρέφονται ολοένα περισσότερο προς το κόμμα των Πρασίνων, στο οποίο η κλιματική αλλαγή και γενικότερα τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος αποτελούν πρώτο μέλημα.

Ντάνιελ Χάινριχ

Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη