Φόρμα αναζήτησης

Αριστερή πλειοψηφία στη Βρέμη

Πολιτικός σεισμός σημειώθηκε στις εκλογές της Βρέμης, που έγιναν παράλληλα με τις ευρωπαϊκές εκλογές, αλλά πέρασαν στα «ψιλά» λόγω άλλων εξελίξεων: για πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια οι σοσιαλδημοκράτες (SPD) έχασαν την πρωτιά και το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) έχει την ευκαιρία να κυβερνήσει, εκτός αν ευοδωθεί το σενάριο ευρύτερης αριστερής συνεργασίας με τη συμμετοχή του SPD, των Πρασίνων και της Αριστεράς. Τα τρία κόμματα μαζί θα εξασφάλιζαν έτσι την πλειοψηφία στην τοπική Βουλή (43 έδρες επί συνόλου 84). Πρόκειται για εξέλιξη με ιδιαίτερη συμβολική σημασία, καθώς για πρώτη φορά το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) θα συμμετείχε σε τοπική κυβέρνηση δυτικογερμανικού κρατιδίου. 

Το σενάριο φαίνεται να πλησιάζει, καθώς τόσο οι Πράσινοι όσο και το Κόμμα της Αριστεράς αποφάσισαν την Πέμπτη να ζητήσουν μετεκλογικές διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό τοπικής κυβέρνησης με το SPD. Απομένει τώρα η έγκριση των ίδιων των σοσιαλδημοκρατών σε έκτακτη συνεδρίαση το βράδυ της Παρασκευής. Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) κάνει λόγο για «τυπική υπόθεση». Η βουλευτής της Αριστεράς Κριστίνα Φογκτ βλέπει κοινό έδαφος με σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους μετά τις διερευνητικές διαβουλεύσεις που έγιναν αυτή την εβδομάδα. Την συνεργασία επιθυμεί και ο αντιπρόεδρος του SPD Ραλφ Στέγκνερ, ο οποίος ανήκει στην αριστερή πτέρυγα των σοσιαλδημοκρατών.

«Δοκιμή» για το Βερολίνο;

Ιστορική ήττα για τον σοσιαλδημοκράτη Κάρστεν Ζίλινγκ στην Βρέμη

Μπορεί μία ευρύτερη αριστερή συνεργασία στο μικρό κρατίδιο της Βρέμης να αποτελέσει παράδειγμα για αντίστοιχη κίνηση σε ομοσπονδιακό επίπεδο; Προκαλεί αίσθηση ότι έτσι βλέπουν πολλοί από τους ενδιαφερόμενους την τοπική κυβέρνηση της Βρέμης, πριν αυτή καν …σχηματιστεί. «Αυτός ο συνασπισμός δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει προοδευτική πλειοψηφία», λέει ο αντιπρόεδρος του SPD Ραλφ Στέγκερ. Από την πλευρά του ο Ντίτμαρ Μπαρτς, επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς στο Βερολίνο, εκτιμά ότι «δεν πρέπει μόνο να συζητάμε για κεντροαριστερό σενάριο, αλλά και να εργαστούμε για να το υλοποιήσουμε».

Ακόμη πιο τολμηρή πρόβλεψη από την επικεφαλής του αριστερού κόμματος Κάτια Κίπινγκ: «Η Βρέμη στέλνει μήνυμα για τις εξελίξεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο, σε έναν χρόνο από τώρα ο μεγάλος συνασπισμός θα αποτελεί παρελθόν». Μόνο οι Πράσινοι φαίνονται επιφυλακτικοί. «Άλλο Βρέμη και άλλο ομοσπονδιακή κυβέρνηση», προειδοποιεί ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Τα μυστήρια των δημοσκοπήσεων

Ρόμπερτ Χάμπεκ, από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς στην Γερμανία

Ρόμπερτ Χάμπεκ, από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς στην Γερμανία

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Civey για το περιοδικό Focus σχεδόν ένας στους τρεις ψηφοφόρους (29,3%) θέλει τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού με σοσιαλδημοκράτες, Πράσινους και το Κόμμα της Αριστεράς. Μόλις το 2,4% των ερωτηθέντων προτιμά τη συνέχιση του σημερινού μεγάλου συνασπισμού με τη συμμετοχή της Κεντροδεξιάς και του SPD. Σε άλλη έρευνα του Focus για τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς την πρωτιά διατηρεί η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ακολουθεί ο επικεφαλής των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ, ενώ η Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, διάδοχος της Μέρκελ στην προεδρία του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, εμφανίζεται μόλις στην 14η θέση.

Γιάννης Παπαδημητρίου