Επί της ουσίας, εάν μπορέσει να μείνει επί ένα χρόνο μακριά από το smartphone και το τάμπλετ της, κερδίζει τα χρήματα
Θα μπορούσε κανείς να ζήσει για έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς πρόσβαση στο Snapchat, το Instagram ή οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή; Μάλλον θα ήταν πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο. Εάν ωστόσο κάποιος πλήρωνε 100.000 δολάρια για να προθυμοποιηθεί κάποιος, τότε ίσως οι πιθανότητες θα αυξάνονταν.
Αυτό ακριβώς συνέβη με την 29χρονη συγγραφέα, Ελάνα Μουγκντάν από το Κουίνς της Νέας Υόρκης η οποία και επελέγη να περάσει αυτή τη δοκιμασία ελπίζοντας ότι θα πληρωθεί με το πέρας του έτους το ποσό αυτό.
Ειδικότερα, τον Δεκέμβριο toy 2018 η εταιρία Vitaminwater επέλεξε την Μούγκνταν από μια... δεξαμενή περισσοτέρων των 100.000 αιτούντων για συμμετοχή στη δοκιμασία «Scroll Free for a year».
Επί της ουσίας, εάν μπορέσει να μείνει επί ένα χρόνο μακριά από το smartphone και το τάμπλετ της, κερδίζει τα χρήματα.
Για να διασφαλίσουν, ωστόσο, ότι δεν θα επιχειρήσει να «κλέψει», η εταιρία αντικατέστησε το iphone 5s της με ένα Kyocera μοντέλο το οποίο μπορεί μόνο να χρησιμοποιεί για να κάνει κάποια κλήση ή να στείλει μήνυμα.
Η εταιρεία αναψυκτικών οργανώνει ένα τεστ ανίχνευσης ψεύδους τον Φεβρουάριο του 2020 όταν και ολοκληρώνεται η δοκιμασία. Μέχρι το πέρας της διαδικασίας, η νεαρή κοπέλα είναι περιορισμένη να χρησιμοποιεί το τηλέφωνο που της έδωσαν, το λάπτοπ ή τον desktop υπολογιστή της αλλά και τις συσκευές που λειτουργούν με τη φωνή του χρήστη τους και οι οποίες δεν είναι smartphones, όπως το Amazon Echo.
Περίπου οκτώ μήνες μετά την έναρξη της δοκιμασίας, η Μουγκντάν λέει ότι αυτή είναι μια από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής της μέχρι σήμερα. «Το να είσαι μακριά από μια έξυπνη συσκευή τηλεφώνου είναι απελευθερωτικό, μου έχει ανοίξει τα μάτια και με έχει κάνει να γνωρίζω πλέον μερικές από τις άλλες κακές συνήθειες για την υγεία μου», είπε στο CNN.
«Τώρα εργάζομαι ούτως ώστε να αλλάξω τελείως τη ζωή μου, αργά αλλά σίγουρα, μέρα με τη μέρα», πρόσθεσε.
Συμπλήρωσε ότι ήταν πανευτυχής όταν ανέλαβε την υποχρέωση αυτή αλλά αμέσως ήρθε αντιμέτωπη με μη αναμενόμενες δυσκολίες.
«Μια φορά βρέθηκα αποκλεισμένη στο αεροδρόμιο SeaTac γιατί ο αριθμός τηλεφώνου που είχα γράψει ήταν λανθασμένος και δεν είχα τρόπο να βρω τον σωστό, αλλά και κανένα τρόπο να καλέσω ένα ταξί ή ένα Uber και κανέναν από την Πολιτεία που θα μπορούσε να με βοηθήσει», είπε.
Μια άλλη φορά, η ένδειξη για πρόβλημα στον κινητήρα του αυτοκινήτου της άναψε ενώ οδηγούσε σε μια άγνωστη για αυτήν περιοχή. Χωρίς ίντερνετ ή το GPS της, η Μουγκντάν δεν είχε κανέναν τρόπο να βρει τι σήμαινε αυτό το λαμπάκι ή που να κατευθυνθεί για βοήθεια. Δεν ήξερε ακόμα πόσο κοντά βρισκόταν στην πλησιέστερη στάση για ξεκούραση.
Η δοκιμασία αυτή παράλληλα επηρέασε την κοινωνική της ζωή. Μη έχοντας τη δυνατότητα να ανταλλάξει φωτογραφίες και βίντεο με φίλους ή να πλοηγηθεί στα προφίλ τους στα κοινωνικά δίκτυα, η Μουγκντάν παραδέχεται ότι καμιά φορά νιώθει «αποσυνδεδεμένη».
«Ούσα έξω με παιδιά που είναι συνέχεια στα τηλέφωνά τους; επιδεικνύοντάς τα ο ένας στον άλλο και τραβώντας σέλφις, υπογραμμίζει πραγματικά το πόσο εθισμένοι είμαστε και τώρα νιώθω σαν ένας εξωτερικός παρατηρητής ενός παράξενου και κάπως ανησυχητικού φαινομένου», πρόσθεσε.
Παρόλα αυτά επιμένει ότι δεν θα επιστρέψει στην πρώτερη κατάσταση.
Παρά τις δυσκολίες και τον εκνευρισμό της κατά περίσταση, σημειώνει ότι ο... τερματισμός της σχέσης της με το smartphone της είναι μια από τις καλύτερες αποφάσεις που πήρε στη ζωή της και το... κλειδί για την παραγωγικότητά της.
Σύμφωνα με το
CNN.gr, από τη μέρα που ανέλαβε να φέρει σε πέρας τη δοκιμασία αυτή, έχει κάνει ιδιαίτερη πρόοδο στη σειρά βιβλίων της «The Shadow War Saga», ηχογραφώντας μια ηχητική έκδοση του πρώτου βιβλίου της, αλλά και ολοκληρώνοντας και δημοσιεύοντας το δεύτερο και οριστικοποιώντας την επεξεργασία αναφορικά με το τρίτο.
Είναι μάλιστα τόσο εντυπωσιασμένη με την δίχως smartphone εκδοχή της ζωής της που σχεδιάζει να συνεχίσει να ζει χωρίς αυτή, πολύ μετά το τέλος της δοκιμασίας.
«Έχω αποφασίσει ότι δεν θα επιστρέψω ποτέ στη χρήση των smartphone όταν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός», τόνισε. Και συμπλήρωσε: «Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να με εμπιστευτεί με την τεχνολογία - εάν έχω πρόσβαση σε μια έξυπνη συσκευή τηλεφώνου, υποπτεύομαι ότι θα επιστρέψω στην κακή χρήση του, χάνοντας χρόνο, μένοντας ξύπνια όλες τις ώρες της νύχτας με αυτό, και ούσα εθισμένη στα κοινωνικά δίκτυα. Δεν θέλω σε καμιά περίπτωση να γυρίσω σε όλο αυτό».
Εάν εξακολουθήσει να το υποστηρίζει αυτό και να κρατάει σθεναρά, αυτές οι 100.000 δολάρια θα είναι λεφτά στον τραπεζικό της λογαριασμό σε λίγο καιρό.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.