Φόρμα αναζήτησης

Βασιλεία Μέλιου: Η Κύπρια ραδιοφωνική παραγωγός στο Χόλιγουντ

Συνέντευξη στην Κατερίνα Μιχάηλου

Λένε ότι αν θες κάτι πάρα πολύ και «παλεύεις» γι’ αυτό, κάπως, κάπου με κάποιο τρόπο το όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Σε αυτή την κατηγορία συγκαταλέγεται και η αγάπη της Κύπριας ραδιοφωνικής παραγωγού Βασιλείας Μέλιου για το ραδιόφωνο. Μία σχέση εξάρτησης θα τη χαρακτήριζα, που την οδήγησε στο ραδιοσταθμό La Greek Hebrew Radio ο οποίος εκπέμπει από το Λος Άντζελες,σε κάθε γωνιά της γης. Η ίδια μίλησε στον «Π» για τη μεγαλύτερή της αγάπη, το ραδιόφωνο.

-Πώς είναι η εμπειρία να κάνεις ραδιόφωνο από το Λος Άντζελες, έχοντας ως δέκτες ακροατές από κάθε γωνιά της γης, συμπεριλαμβανομένων και των Κυπρίων;
Είναι μοναδική η εμπειρία, καθώς  βρίσκομαι στο Λος Άντζελες και νιώθω ότι δεν έφυγα ποτέ από το νησί μου. Σε αυτό συμβάλουν οι ακροατές από την Κύπρο και την Ελλάδα οι οποίοι ακούγοντας καθημερινά τις εκπομπές μου, συμμετέχουν και σχολιάζουν, παίρνοντας κι αυτοί αντιστρόφως μία γεύση από Αμερική. Το ραδιόφωνο  εκμηδενίζει αποστάσεις και χιλιόμετρα κι αυτό είναι ένα μεγάλο μέρος της μαγείας του.

-Τι είναι αυτό που σε «ελκύει» περισσότερο σε αυτό το μέσο ;
Οι ίδιοι οι ακροατές μου, οι οποίοι είναι σκορπισμένοι σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου. Φανταστείτε ότι παίρνω μηνύματα από φίλους που μας ακούνε από Ινδία, Περού, Κίνα και Αυστραλία! Έχω τόση μεγάλη στήριξη και αγάπη από όλο τον κόσμο, που πραγματικά νιώθω πολύ ευγνώμων γι’ αυτό. Από τη μεριά μου εγώ φροντίζω να είμαι αληθινή κι αυτό μπορούν να το ακούσουν οι ακροατές. Η φωνή προδίδει συναισθήματα, σκέψεις και ψυχολογία. Το  ραδιόφωνο δεν έχει φίλτρα και αυτό με εξιτάρει πάρα πολύ.

-Ποιες είναι οι αντιδράσεις των Κύπριων  που ζουν στο Λος Άντζελες και ακούν μία φωνή που τους θυμίζει κάτι από πατρίδα;
Όταν ξεκινώ την πρωινή μου εκπομπή, στην Κύπρο είναι ήδη βράδυ. Μόλις έχει πάει ο κόσμος σπίτια του, έχει φάει το βραδινό του, και κάθεται στο καναπέ ξεκούραστα και ήρεμα! Η αποστολή μου είναι να τους κάνω να γελάσουνε με τη ψυχή τους, να περνάμε καλά όλοι μαζί, την ώρα που ξεκουράζονται, να αποβάλλουν όλο το στρες και την κούραση της ημέρας. Είναι πραγματικά σαν να κάθομαι και εγώ εκεί μαζί τους και να κουβεντιάζουμε παρέα. Φορτώνουμε μαζί ενέργεια για την επόμενη ημέρα! Το λατρεύουν αυτό οι ακροατές. Παρόλο που βρίσκομαι μίλια μακριά, φροντίζω να προβάλλω με κάθε τρόπο την ταυτότητά του τόπου μου. Αυτό είναι που καθιστά το πρόγραμμα της εκάστοτε εκπομπής ξεχωριστό. Οι ακροατές ενθουσιάζονται με την ιδέα ότι μία Κύπρια βρίσκεται στο Λος Άντζελες και τους ενημερώνει για το τι συμβαίνει εκεί.

“Το ραδιόφωνο δεν έχει φίλτρα και αυτό με εξιτάρει πάρα πολύ”

-Τι σου προσέφερε η ραδιοφωνική σου εμπειρία και οι εβδομαδιαίες συναντήσεις που έχεις με διάσημους καλλιτέχνες στο πλαίσιο της εκπομπής σου;
Απεριόριστη γνώση, και νέες γνωριμίες με ταλαντούχους ανθρώπους. Η συνέντευξη όμως που χτύπησε κόκκινο στην ακροαματικότητα ήταν αυτή, της διάσημης χορογράφου  Galena Velikova. Γενικότερα όμως, δεν ξέρεις τι να περιμένεις από τον κάθε καλεσμένο. Κάποιος μπορεί να είναι ιδιαίτερα ομιλητικός και πρόθυμος να εκφραστεί και κάποιος μπορεί να απαντάει εντελώς μονολεκτικά στις ερωτήσεις που θέτεις. Κάθε μέρα στη δουλειά είναι διαφορετική κι αυτό ακριβώς  είναι που μου αρέσει. Με προκλήσεις σαν κι αυτές, μαθαίνω κι εγώ καλύτερα τον εαυτό μου.

-Ποια στοιχεία χρειάζεται να έχει ένας ραδιοφωνικός παραγωγός για να πείσει τους ακροατές να μείνουν συντονισμένοι;
Δε χρειάζεται να πείσεις τους ακροατές για κάτι. Όταν περνάνε καλά, ξέρεις ότι θα επιστρέψουν και θα ακούσουν και την επόμενη σου εκπομπή. Η συνταγή είναι απλή, με λίγα και όχι σπάνια υλικά, όπως και  το ψωμί που φτιάχνει η γιαγιά μας: αυτό που προσφέρεις στους ακροατές να είναι αυθόρμητο και αληθινό. Ο ραδιοφωνικός παραγωγός να λέει αυτό που θέλει και σκέφτεται με σεβασμό πάντα προς τους ακροατές ή τους καλεσμένους.

-Τι θα συμβουλή θα έδινες στους νέους που σκέφτονται να ταξιδέψουν εκτός Κύπρου για να κυνηγήσουν τα όνειρά τους;
Να προχωρούν πάντα με βάση το ένστικτό τους κι αυτό θα τους οδηγήσει στο σωστό δρόμο. Να εμπιστευτούν τον εαυτό τους και τα θέλω τους.

Ακούμε τη Βασιλεία Μέλιου από το La Greek Hebrew Radio κάθε Δευτέρα και Τρίτη μεταξύ των ωρών 8-10 το βράδυ (ώρα Κύπρου) στο Kalimera Show. Κάθε Πέμπτη από τις 9:30 μέχρι τις 11:00 το βράδυ, εκπέμπει το Art Direction Show, όπου φιλοξενεί διάσημα πρόσωπα από το χώρο της τέχνης, της τηλεόρασης, του κινηματογράφου, του θεάτρου και της μουσικής, και κάθε Παρασκευή μεταξύ των ωρών 9:30-10:30 το βράδυ ακούμε Την εκπομπή tanGOSSIP of the Week, στο πλαίσιο της οποίας οι ακροατές ενημερώνονται για όλα όσα συμβαίνουν στο Star System του Λος Άντζελες και όχι μόνο, δίνοντας έμφαση τις φιλανθρωπικές τους δράσεις.