Φόρμα αναζήτησης

Τα έθιμα του Κατακλυσμού και η σύνδεσή τους με την Αφροδίτη

Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος ή Δευτέρα του Κατακλυσμού. Ένα από τα έθιμα της ημέρας είναι ο νεροπόλεμος, ο οποίος φαίνεται να έχει τις ρίζες του στη λατρεία της Αφροδίτης και του Άδωνι.

Σε παλαιότερα χρόνια τα παιδιά συνήθιζαν να κατακλύζονται με κουβάδες ή κατασκεύαζαν αυτοσχέδια νεροπίστολα από καλάμια τα οποία γέμιζαν με νερό και το εκτόξευαν ο ένας στον άλλο. Στην πορεία τα πρόχειρα νεροπίστολα  αντικαταστάθηκαν από πλαστικά με μια μεγάλη γκάμα σχεδίων και χρωμάτων.  Ενώ οι μεγαλύτεροι συγκεντρώνονταν και διασκέδαζαν με χορούς, ποιητικούς αγώνες, παιχνίδια και γλέντι στις παραλιακές πόλεις.

Το έθιμο του Κατακλυσμού έχει τις ρίζες του στη λατρεία της Αφροδίτης και του Άδωνι στους οποίους ήταν αφιερωμένες γιορτές που λάμβαναν χώρα στην Πάφο, την Αμαθούντα και όπου υπήρχαν βωμοί αφιερωμένοι στο όνομά τους. Στο λατρευτικό πλαίσιο οργανώνονταν λουτρά καθαρμού και αθλητικοί αγώνες, τραγούδια και χοροί, ποιητικοί και μουσικοί αγώνες.

Η σχέση του ανθρώπου με το νερό συμβολίζει το καθαρισμό, την αναγέννηση της γης, τη γονιμότητα, την καρποφορία. Τα έθιμα είναι πανάρχαια στη ρίζα τους, που όμως μεταλλάχτηκαν μέσα στο πέρασμα του χρόνου με τις διαφορετικές συνθήκες ζωής.