Φόρμα αναζήτησης

Συνταγή για αυθεντικό ιταλικό τιραμισού

Οι Ιταλοί συνηθίζουν να κλείνουν κάθε γεύμα ή δείπνο με έναν espresso – δεν είναι λοιπόν παράξενο που το κατεξοχήν ιταλικό επιδόρπιο έχει άρωμα και γεύση καφέ!

Το Τιραμισού εμφανίστηκε στη μορφή που το γνωρίζουμε στη βόρεια Ιταλία κατά τη δεκαετία του 1960, αφού για την πατρότητα του ερίζουν η Βενετία, η Τεργέστη αλλά και το Τρεβίζο. Το Τιραμισού βασίστηκε σε συνταγές άλλων δημοφιλών Ιταλικών επιδορπίων, ελαχιστοποιώντας τα υλικά που απαιτούνται και δίνοντας το απαραίτητο γευστικό twist με την προσθήκη του espresso – με αποτέλεσμα η δημοτικότητα του να αυξηθεί κατακόρυφα μέσα σε λίγα μόλις χρόνια.

Υλικά

4 αυγά, πολύ φρέσκα
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 εσπρέσο (50 – 60 ml)
2 κουταλιές της σούπας κρασί μαρσάλα (προαιρετικά)
250 gr τυρί μασκαρπόνε
30 μπισκότα σαβαγιάρ
Άγλυκο κακάο, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

1.Εκχυλίζουμε τους espresso, τους ανακατεύουμε με το κρασί κι αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.

2.Διαχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάμε τα ασπράδια σε αφράτη μαρέγκα.

3.Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και μετά από λίγο προσθέτουμε το μασκαρπόνε.

4.Ενσωματώνουμε την μαρέγκα στο μείγμα κρόκων-ζάχαρης-τυριού με απαλές κινήσεις, ώστε να έχουμε μια αφράτη κρέμα.

5.Εμβαπτίζουμε τα σαβαγιάρ στον καφέ για λίγα δευτερόλεπτα. Θα πρέπει να απορροφήσουν τη γεύση του καφέ, χωρίς να μουλιάσουν.

6.Τοποθετούμε τα υλικά σε ένα φαρδύ πυρέξ σε εναλλάξ στρώσεις, αρχίζοντας με σαβαγιάρ και τελειώνοντας με κρέμα.

7.Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες.

8.Γαρνίρουμε με κακάο κοσκινιστό και το απολαμβάνουμε.

coffee.gr

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.