Φόρμα αναζήτησης

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Πώς να το προλάβετε

Ο καρπιαίος σωλήνας είναι ένα στενό πέρασμα από την πλευρά της παλάμης του χεριού που αποτελείται από οστά και συνδέσμους.

Το μέσο νεύρο, που ελέγχει την αίσθηση και την κίνηση του αντίχειρα και των πρώτων τριών δακτύλων, περνά μέσα από αυτό το πέρασμα μαζί με τους τένοντες για τα δάχτυλα και τον αντίχειρα. Οταν είναι τσιμπημένο ή συμπιεσμένο, μουδιάζει, παρουσιάζει αδυναμία ή πόνο στο χέρι και αυτό ονομάζεται σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα.

Πόνος και φαγούρα
Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς. Στην αρχή είναι πιθανό να το αντιληφθείτε το βράδυ, ή αμέσως μόλις ξυπνήσετε το πρωί. Το συναίσθημα είναι παρόμοιο με τις καρφίτσες και βελόνες που ταλαιπωρούν το χέρι σας όταν έχει μουδιάσει. Κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να αισθανθείτε πόνο ή τσούξιμο όταν κρατάτε πράγματα, όπως για παράδειγμα το τηλέφωνο, ή ένα βιβλίο, ή καθώς οδηγείτε. Η κίνηση των δαχτύλων συνήθως βοηθάει.

Αδυναμία
Οσο το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα εξελίσσεται, μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε αδυναμία στον αντίχειρα και στα δύο πρώτα δάχτυλα και μπορεί να είναι δύσκολο να κάνετε το χέρι σας γροθιά ή να γραπώσετε αντικείμενα. Μπορεί να σας πέφτουν πράγματα ή να έχετε πρόβλημα να κάνετε διάφορες κινήσεις, όπως για παράδειγμα να κρατήσετε ένα σκεύος ή να ράψετε ένα κουμπί στο πουκάμισό σας.

Προβλήματα αίσθησης
Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί επίσης να προκαλέσει ένα αίσθημα μουδιάσματος στα χέρια. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται σα να είναι πρησμένα τα δάχτυλά τους, ακόμα κι αν δεν υπάρχει πρήξιμο, ή μπορεί να έχουν πρόβλημα να διακρίνουν ανάμεσα στο ζεστό και το κρύο.

Τι το προκαλεί
Συνήθως δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη αιτία του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα. Επειδή ο καρπιαίος σωλήνας είναι στενός και άκαμπτος, οποτεδήποτε υπάρχει οίδημα ή φλεγμονή στην περιοχή, το μέσο νεύρο μπορεί να συμπιεστεί και να προκαλέσει πόνο. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόντα στο ένα ή και τα δύο χέρια αν και συνήθως αναπτύσσονται πρώτα στο κυρίαρχο χέρι.

Ποιος μπορεί να αναπτύξει σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
Οι γυναίκες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να αναπτύξουν σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Ορισμένες καταστάσεις μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο. Αυτές περιλαμβάνουν:

* Διαβήτη, ουρική αρθρίτιδα, υποθυρεοειδισμό, ρευματοειδή αρθρίτιδα

* Εγκυμοσύνη

* Διάστρεμμα ή κάταγμα καρπού

Μπορεί να φταίει η εργασία;
Είναι κοινή πεποίθηση ότι η συχνή πληκτρολόγηση μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Αλλά στην πραγματικότητα είναι τρεις φορές πιο συχνό μεταξύ των εργαζόμενων που εργάζονται σε εργοστάσια συναρμολόγησης υλικών απ’ ό,τι είναι μεταξύ χειριστών ηλεκτρονικών υπολογιστών που εισάγουν δεδομένα στο κομπιούτερ. Επιπλέον, η συχνή χρήση εργαλείων χειρός που κάνουν δονήσεις, αυξάνει τον κίνδυνο. Αντίθετα μια μελέτη του 2001 διαπίστωσε ότι ακόμα και η βαριά χρήση υπολογιστή, έως και επτά ώρες την ημέρα, δεν καθιστά περισσότερο πιθανό να αναπτύξει κάποιος σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Τι θα συμβεί χωρίς θεραπεία;
Κατ’ αρχήν τα συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα έρχονται και παρέρχονται, αλλά όταν η κατάσταση επιδεινώνεται, τα συμπτώματα μπορεί να γίνουν συνεχή. Ο πόνος μπορεί να αντανακλά σε όλη τη διαδρομή του χεριού, μέχρι τον ώμο. Με την πάροδο του χρόνου, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα μπορεί να προκαλέσει ατροφία στους μύες που βρίσκονται από την πλευρά του αντίχειρα. Ακόμα και με τη θεραπεία, η ενδυνάμωση και η αίσθηση μπορεί να μην αποκατασταθούν ποτέ πλήρως.

Διάγνωση
Υπάρχουν διάφορες εξετάσεις, στις οποίες θα σας υποβάλλει ο γιατρός σας για να δει αν έχετε σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα. Το τεστ κάμψης του καρπού, που συχνά είναι μειωμένη και οδηγεί σε αύξηση του πόνου και του μουδιάσματος. Το τεστ Τinel που περιλαμβάνει ελαφρά χτυπήματα πάνω από τον καρπιαίο σωλήνα και προκαλεί μια δυσάρεστη τοπική αίσθηση. Και το τεστ Phalen που περιλαμβάνει παρατεταμένη έκταση του καρπού για ένα λεπτό για να δει αν αυτό προκαλεί πόνο, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα.

Ηλεκτροδιαγνωστικά τεστ
Για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση ο γιατρός θα ζητήσει την εκπόνηση μελέτης νευρικής αγωγιμότητας. Σ’ αυτή τη δοκιμή τα ηλεκτρόδια τοποθετούνται στα χέρια και τους καρπούς και εφαρμόζονται μικρά ηλεκτροσόκ για τη μέτρηση του πόσο γρήγορα το μέσο νεύρο μεταδίδει ερεθίσματα. Μια άλλη δοκιμή που ονομάζεται ηλεκτρομυογράφημα, χρησιμοποιεί μια λεπτή βελόνα που εισάγεται σε έναν μυ για να μετρήσει την ηλεκτρική δραστηριότητα και να εκτιμήσει τις ζημιές προς το μέσο νεύρο.

Ξεκούραση και ακινητοποίηση
Οι βαθύτερες αιτίες, όπως ο διαβήτης ή η αρθρίτιδα θα χρειαστούν θεραπεία. Στη συνέχεια ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ανάπαυση του χεριού και του καρπού και θα χρειαστεί να φορέσετε ένα στήριγμα για να περιορίσετε τις κινήσεις του. Η χρήση του στηρίγματος τη νύχτα είναι σημαντική για να αποφεύγει το χέρι το δίπλωμα στη διάρκεια του ύπνου που μπορεί να χειροτερέψει τα συμπτώματα. Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη μαζί με κρύα επιθέματα μπορούν να μειώσουν τον πόνο.

Φάρμακα
Οταν η περίπτωση είναι πιο σοβαρή, ο γιατρός μπορεί να συστήσει κορτικοστεροειδή με ένεση ή από το στόμα. Τα στεροειδή μπορούν να μειώσουν προσωρινά τη φλεγμονή γύρω από το μέσο νεύρο και να ανακουφίσουν τα συμπτώματά σας. Η έγχυση ενός τοπικού αναισθητικού όπως η λιδοκαΐνη μπορεί επίσης να ανακουφίσει τα συμπτώματα. Αλλα πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν περιλαμβάνουν διουρητικά που μειώνουν πρήξιμο και συμπληρώματα βιταμίνης Β6.

Ασκήσεις ενδυνάμωσης
Μόλις τα συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα υποχωρήσουν ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να σας διδάξει διατάσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης για να σας βοηθήσουν στην πρόληψη από τον πόνο, το μούδιασμα και την αδυναμία όταν αυτά επιστρέψουν. Παράλληλα, με εργοθεραπεία μπορείτε να μάθετε τον σωστό τρόπο να εκτελείτε τις κινήσεις σας, ώστε το μέσο νεύρο να μην αναπτύξει ξανά φλεγμονή, προκαλώντας και πάλι νέα συμπτώματα του συνδρόμου.

Συμπληρωματικές θεραπείες
Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η χειροπρακτική χειραγώγηση του καρπού, του αγκώνα και του ανώτερου τμήματος της σπονδυλικής στήλης μπορούν να βελτιώσουν το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα. Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των λειτουργιών των νεύρων και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε αυτές ή οποιεσδήποτε άλλες συμπληρωματικές ή εναλλακτικές θεραπείες.

Μπορεί το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα να προληφθεί;
Αν και δεν υπάρχει οριστικός τρόπος για την πρόληψη του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα, οι παρακάτω ενέργειες μπορούν να βοηθήσουν:

* Καλή στάση του σώματος

* Εργονομικά εργαλεία και θέσεις εργασίας

* Τέντωμα χεριών και καρπών τακτικά

* Συχνή ξεκούραση και τίναγμα χεριών και ποδιών, καθώς και αλλαγή στάσης στη θέση στη διάρκεια της εργασίας

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.