Φόρμα αναζήτησης

Βασιλόπιτα με λικέρ ρόδι και περγαμόντο

Υλικά
300 γρ. βούτυρο

4 αυγά

1 1/2 φλ. ζαχαρη

1 φαρίνα 500-550 γρ. (όσο πάρει)

3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ

1 σφηνάκι λικέρ ρόδι

1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα

Ξυσμα περγαμόντο – αν δεν έχετε μπορείτε να προσθέσετε ξύσμα πορτοκαλιού

Χυμό από 1 πορτοκάλι

1 πρέζα αλάτι

ζάχαρη άχνη για τη διακόσμηση

Εκτέλεση

1. Ρίξτε στο μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και το ξύσμα περγαμόντο ή πορτοκαλιού.

2. Προσθέστε ένα-ένα τους κρόκους και διαδοχικά το αλεύρι στο οποίο προσθέσαμε το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι, το γάλα, το λικέρ, τον χυμό πορτοκαλιού, και ανακατέψτε καλά.

3. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και την προσθέτουμε στο μείγμα, και ανακατεύουμε καλά. Αν χρειαστεί αλεύρι προσθέτουμε ανάλογα, αρκεί όμως να προσέξουμε να μην σφίξει πολύ το μείγμα γιατί δεν θα είναι αφράτη η βασιλόπιτα.

4. Αδειάστε το μείγμα σε ένα ταψί μέτριου μεγέθους, το οποίο έχετε αλευρώσει και στρώστε το μείγμα ομοιόμορφα με μια σπάτουλα. Πάρτε ένα καθαρό κέρμα και τυλίξτε το σε αλουμινόχαρτο και βάλτε το στη ζύμη.

5. Ψήστε στους 180 βαθμούς στον αέρα για 45-50 λεπτά, ελέγχοντας κατά διαστήματα το ψήσιμο.

6. Αφού κρυώσει και την αφαιρέσετε από το ταψί, χτυπήστε ζάχαρη άχνη με ανθόνερο και σχηματίστε το “2019” με μια σακούλα μαγειρικής.

Η συνταγή ανήκει στην κ. Αιμιλία Περικεττάλλα

Καλή επιτυχία και Καλή Νέα Χρονιά 2019

Χρήσιμα τιπς

1. Προσέχουμε να πάρουμε ξύσμα μόνο από την εξωτερική επιφάνεια του πορτοκαλιού και όχι τη λευκή που βρίσκεται από κάτω, καθώς είναι πικρή.
2. Βγάζουμε το βούτυρο από το ψυγείο τουλάχιστον 2 ώρες πριν το χρησιμοποιήσουμε, για να μαλακώσει. Αν το τεμαχίσουμε σε κύβους θα μαλακώσει πιο εύκολα.
3. Για να φτιάξουμε τη μαρέγκα, πρέπει το μπολ και οι αναδευτήρες του μίξερ να είναι πολύ καθαροί. Για το λόγο αυτό, μπορούμε να τα περάσουμε με μια πετσέτα βρεγμένη σε λίγο ξίδι, ώστε να μη μείνει ίχνος λίπους.