Φόρμα αναζήτησης

Πώς να φτιάξετε το τέλειο ρύζι – χρήσιμα τιπς

Όσο δύσκολο ή εύκολο σας φαίνεται να μαγειρέψετε ρύζι, υπάρχουν μικρά αλλά βασικά μυστικά στη διαδικασία βρασίματός του που θα σας φέρουν στο πιάτο το τέλειο αποτέλεσμα. Χρησιμοποιήστε χαμηλή φωτιά, μια κατσαρόλα με καπάκι που κλείνει καλά και αφήστε το ρύζι σας να ξεκουραστεί. Ας δούμε ποια είναι τα βασικά βήματα, που απαιτούνται για να δημιουργήσουμε το τέλειο ρύζι.  

1. Ξεπλύνετε καλά
Συνήθως το ρύζι ξεπλένεται με 2-3 αλλαγές παγωμένου νερού. Υπάρχουν δύο λόγοι για να ξεπλύνετε το ρύζι σας. Σε ορισμένα εργοστάσια χρησιμοποιείται σκόνη ως ενισχυτικό της άλεσης, οπότε το ξέπλυμα είναι ένα σημαντικό βήμα πριν μαγειρέψετε το ρύζι σας. Το ξέπλυμα αφαιρεί επίσης, μέρος του αμύλου, κάνοντας το ρύζι λιγότερο κολλώδες. Ορισμένες φορές –κυρίως στη περίπτωση του basmati- μουλιάζουμε τους κόκκους, βοηθώντας τους να ενυδατωθούν καλά και να μην λιώσουν κατά το βράσιμο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, σιγουρευτείτε ότι στραγγίξατε καλά το ρύζι σας, διαφορετικά θα χρειαστείτε περισσότερο νερό στο μαγείρεμα απ’ όσο υπολογίζατε αρχικά.

2. Μια απλή μέθοδος μαγειρικής
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι για το μαγείρεμα του ρυζιού, αλλά η πιο απλή είναι η μέθοδος της απορρόφησης. Το ρύζι μαγειρεύεται σε μια μετρημένη ποσότητα νερού, έτσι ώστε τη στιγμή που το ρύζι θα έχει μαγειρευτεί καλά, το νερό να έχει απορροφηθεί. Καθώς πέφτει η στάθμη του νερού, ο παγιδευμένος ατμός ολοκληρώνει παράλληλα, το μαγείρεμα και κρατά το ρύζι σας σπυρωτό. Ο κανόνας είναι πάντα 1 προς 2, δηλαδή 1 ρύζι, 2 νερό, (με όποιο σκεύος μετρήσετε το ρύζι με το ίδιο θα μετρήσετε το νερό).

Συνδυάζουμε το ρύζι με οκτώ τρόπους που το απογειώνουν
Το κλειδί για αυτή τη μέθοδο είναι να υπολογίζετε τη σωστή ποσότητα νερού που θα χρειαστεί για το ιδανικό βράσιμο του ρυζιού σας. Κατά γενικό κανόνα, χρησιμοποιείστε 1½ -1¾ φλιτζάνι του νερού για κάθε φλιτζάνι με μακρύκοκκο λευκό ρύζι, αλλά μπορεί να χρειαστεί να πειραματιστείτε λίγο προκειμένου να βρείτε το αποτέλεσμα που σας αρέσει περισσότερο. Το καστανό ρύζι απαιτεί περισσότερη ποσότητα νερού, ενώ το ρύζι με μικρότερους κόκκους απαιτεί λιγότερο. Έχετε κατά νου ότι περισσότερο νερό σας δίνει πιο μαλακό, κολλώδες αποτέλεσμα, τέλειο για να το ανακατέψετε με σάλτσα, ενώ λιγότερο νερό δημιουργεί πιο σταθερό και σπυρωτό ρύζι, ιδανικό για ρυζοσαλάτες.
Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που πρέπει να έχετε κατά νου, είναι η κατσαρόλα. Μια κατσαρόλα με καλή και βαριά βάση θα εμποδίσει το καψάλισμα στο κάτω μέρος, ενώ ένα καπάκι που κλείνει καλά, κρατά τον ατμό μέσα και κάνει το ρύζι σας πιο σπυρωτό. Αν το καπάκι δεν εφάπτεται καλά, φροντίστε να τοποθετήσετε ένα καθαρό πανί κουζίνας ανάμεσα στο καπάκι και την κατσαρόλα που θα τραβά τους ατμούς και θα διατηρεί την υγρασία στο εσωτερικό της κατσαρόλας.

Ένας άλλος τρόπος είναι να σιγοβράζετε το ρύζι σας με το νερό μέχρι να μαγειρευτεί καλά, προσθέτοντας βραστό νερό όταν χρειάζεται κι ανακατεύοντας καλά.

3. Αφήστε το να ξεκουραστεί
Μετά από περίπου 12 λεπτά, το υγρό θα πρέπει να έχει απορροφηθεί και το ρύζι να έχει μαγειρευτεί. Αν σερβίρετε το ρύζι σας αμέσως, θα βρείτε το πάνω στρώμα του ξηρό και σπυρωτό και το κάτω μέρος, θα είναι πιο υγρό και κολλώδες. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να έχετε υπομονή. Αφήστε το ρύζι σας να «καθίσει» για λίγα λεπτά μακριά από τη θερμότητα, με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας για 10-15 λεπτά. Αυτό επιτρέπει την ανακατανομή της υγρασίας, με αποτέλεσμα μια πιο ομοιόμορφη σπυρωτή υφή.

 

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.