Γαύρος στο τηγάνι με τραγανή κρούστα σερβιρισμένος με σπιτική Μαγιονέζα - Blue Island... η Φρεσκάδα της Θάλασσας!

Header Image

Ε λοιπόν αυτό το ψάρι δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ο τηγανιτός γαύρος είναι από τα ψάρια που τα φτιάχνουμε πολύ συχνά για δύο βασικούς λόγους: Δεν έχουν χοντρά κόκκαλα, οπότε πολλές φορές τα τρώμε χωρίς να τα καθαρίζουμε από την ραχοκοκαλιά τους, αλλά ακόμη κι αν θέλουμε να την αφαιρέσουμε είναι και το μόνο κόκκαλο που έχουν. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι είναι από τα φθηνά ψάρια. Παρόλα αυτά είναι πεντανόστιμα και ποιοτικά και στις ψαραγορές Blue Island θα τον βρείτε σε αφθονία.  

Πέραν των πιο πάνω, περιέχει τα αποκαλούμενα «καλά λιπαρά» και πιο συγκεκριμένα πολυκόρεστα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα; Ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει  ότι αυτά τα λιπαρά οξέα, παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος, ειδικά σε βρέφη και παιδιά.

Άλλες έρευνες, έχουν καταδείξει ότι αυτά τα λιπαρά  ωφελούν  την υγεία και του ενήλικου πληθυσμού. Αρκετές μεγάλες μελέτες, έχουν αξιολογήσει θετικά την επίδραση των ψαριών ή των ιχθυελαίων στις καρδιακές παθήσεις και γενικά στην καλή κυκλοφορία του αίματος.

Η χαμηλή περιεκτικότητα του γαύρου σε Νάτριο τον καθιστά μια καλή επιλογή ακόμη και για εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπέρτασης.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΑΥΡΟ

  1/2 κιλό Γαύρο καθαρισμένο από τις Ψαραγορές Blue Island
  Αλάτι
  Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι
  Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  Πατάτες
 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΟΥΣΤΑ

  200 γρ. Νιφάδες καλαμποκιού (corn flakes)
  100 γρ. Σουσάμι
  100 γρ. Φρυγανιά Τριμμένη
  100 γρ. Αλεύρι
  2 Αυγά
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ

 

  1/2 φλυτζάνι τσαγιού Ηλιέλαιο
  1 Αυγό
  1 κ.γ. Μουστάρδα Dijon
  1 κ.σ. Λευκό Ξύδι
  Ξύσμα από 1/2 Λεμόνι
  Αλάτι
  Πιπέρι

Προμηθευόμαστε τα ψάρια καθαρισμένα (από λέπια, κεφάλι και εντόσθια) από τις ψαραγορές Blue Island.

Ανοίγουμε τους γαύρους στη μέση και αφαιρούμε το κεντρικό κόκαλο, χωρίς να κόψουμε την πλευρά της ράχης.

Ξαναδιπλώνουμε τις δύο πλευρές, δίνοντας στο γαύρο το αρχικό του σχήμα. Αλατοπιπερώνουμε και τον αφήνουμε στην άκρη.

Χτυπάμε στον πολυκόφτη τις νιφάδες καλαμποκιού με το σουσάμι και τη φρυγανιά, μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα και αδειάζουμε σε ένα μπολ.

Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν και σε τρίτο μπολ βάζουμε το αλεύρι. Περνάμε κάθε γαύρο πρώτα από το αλεύρι, το γυρίζουμε μέχρι να καλυφθεί καλά, μετά από το αυγό και στο τέλος από το μπολ με το μείγμα του σουσαμιού.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε τόσο ελαιόλαδο, ώστε να καλυφθεί το 1/4 του σκεύους, και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε το γαύρο για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να χρυσίσει και να γίνει τραγανός. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει το περιττό λάδι.

Για τη Μαγιονέζα

Σε μία λεκάνη ρίχνουμε το λάδι, το αυγό, τη μουστάρδα, το ξύδι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε με ένα μπλέντερ χεριού μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Γαρνίρουμε με ξύσμα λεμονιού.

Σερβίρουμε το γαύρο με το ντιπ μαγιονέζας.

 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play